BIRTHDAY


Två dagar sen och fortfarande halva kvar!! Årets födelsedag bjöd på en tårta med browniebotten och blåbärsmousse, ganska enkelt men är sjukt gott :)

Du behöver:
150 g mörk choklad (70%)
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg + 3 äggulor
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
6 gelatinblad
250 g blåbär
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde

♦ Ta ut smöret så det blir rumstempererat. Sätt ugnen på 175 grader.
♦ Smält chokladen försiktigt i vattenbad.
♦ Rör ihop mjukt smör och socker. Rör ner 2 ägg och blanda ner den smälta chokladen.
♦ Rör ner kakao, vaniljsocker och vetemjöl tills du har en jämn smet.
♦ Häll smeten i en smörad och bröad form på ca 24 cm (gott med kokosflingor om man gillar det) och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Det ska bli som en kladdkaka helt enkelt! Låt kakan kallna i formen.
♦ Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
♦ Vispa 3 äggulor och florsocker och mixa blåbären. Blanda sedan ihop.
♦ Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält försiktigt i en kastrull på svag värme.
♦ Vispa grädden.
♦ Rör ner gelatinet i blåbärssmeten när smeten är rumstempererad (om det är för kallt stelnar gelatinet igen)
♦ Rör ner gräddfilen och den vispade grädden.
♦ Häll smeten i formen ovanpå kakan och låt stelna i kylen minst 5 timmar. Dekorera och njut!


Fick inte till nån bra bild på födelsedagsmiddagen, Lammrostbiff med rotfruktsgratäng och sparris, men mycket gott det med!

För 4 portioner:
ca 600 gram lammrostbiff (4 bitar)
valfri marinad (här användes soja, balsamicovinäger, honung, vitlök och kryddor)
6 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, oregano
sparris
valfri sås

♦ Lägg köttet i marinad någon timme innan tillagning.
♦ Skala och skiva potatis och rotfrukter. Lägg allt i en passande form och blanda med vitlök och kryddor.
♦ Häll i grädde och täck med ost. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.
♦ Stek köttet tills det fått färg och grädda sedan i ugnen på 150 grader tills den är så välstekt som du vill (ca 20 minuter för att de ska vara rosa som på bilden). Låt sen vila i folie i ca 10 minuter och skär upp i skivor.
♦ Skär av den träiga nedre delen på sparrisen och låt sjuda i ca 5-7 minuter.
♦ Servera med valfri sås och ett glas rött vin (speciellt om det är din födelsedag!)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0