PASTAMAKER

 
Jag kom på ett recept jag inte fått upp här ännu. Vi gjorde ju egen pasta för några veckor sen, jag och några fina vänner, i min sprillans nya pastamaskin som jag fått i present att samma vänner. Och vi lyckades riktigt bra tycker jag, pastan smakade pasta liksom.
 
Till pastan blev det kyckling och gorgonzolasås. Och så lite päron och valnötter på det!
 
Så här fin såg Ellens tallrik ut:
 
 
Receptet kommer här, anpassat till 4 port:

1 dl valnötter

3-4 kycklingfiléer

en klick smör

2,5 dl matlagningsgrädde

100 g gorgonzola

salt och peppar

2 mogna päron

valfri pasta

 

• Rosta valnötterna i en stekpanna ett par minuter.

• Strimla kycklingfiléerna och stek i smör.

• Koka upp grädden och smula ned osten. Drag kastrullen av värmen och rör tills osten smält. Krydda med salt och peppar.

• Koka pasta och häll upp i djupa tallrikar.

• Fördela kycklingfilé, nötter, sås och finskuret päron över pastan. 

 

Bon appétit! 

 

TOMT

 
Hörrni, som ni märker händer det inte så mycket här. Förutom att min motivation för att uppdatera en blogg är nära noll så håller vi på att förbereda inför en extremt efterlängtad semester om några veckor. Alltså, vi tömmer frysen.
 
Och det är inte direkt nån lyxfrys utan vad man hittar är typ pyttipanna och fiskpinnar. Och då blir det ännu svårare att hitta saker att skriva om här. Så, ni behöver inte kolla här varje dag. Men nån gång då och då kanske det dyker upp nåt nytt, men då får det komma som en lite rolig överraskning. Och så får vi se hur allt känns i maj när vi är hemma igen. 
 
Under tiden kan ni få ta del av mitt universaltips när matinspirationen tryter:
 
 

SEGT

 
Det är inte bara jag som är seg på att uppdatera den här bloggen utan jag har faktiskt bakat sega vitchokladmuffins häromdagen. Sen fick dom åka drekt in i frysen eftersom vi fick en halv doptårta som tack för hjälpen. Så jag glömde bort att ta en bild. Men att smaka en glömde jag inte bort, och ni får helt enkelt lita på att dom är jättegoda och ser ut som vanliga ljusa muffins på utsidan. Men på insidan är dom sega och kladdiga och smakar som vit kladdkaka om ni testat det någon gång! Ny favvo, helt klart.
 
Till ca 10-12 stycken normalstora muffins:
100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Rör ägg, vaniljsocker och socker. Smält smöret, rör ut chokladen i det och blanda i. Rör ner vetemjölet. Häll smeten i muffinsformar, ca 3/4 av formarna. Baka dem i cirka 15 minuter i 200 grader. 

Det är alltså inget bakpulver i utan det blir kladdkakekonsistens, så muffinsarna blir lika stora som smeten man häller i formen. Jag tänkte göra en tobleronefrosting till för att få det riktigt chokladigt, men det får bli när de kommer ut ur frysen. Annars borde hallon vara en kanonkombo tror jag. 


UPP & NER

 
Det är lite mkt just nu, försöker läsa kurslitteratur men behöver ta paus för att snyta mig eller hosta en gång i minuten. Så har inte prioriterat matlagning direkt, men har några grejer på lager.
Som H's födelsedagsmiddag tex: köttfärslimpa med en twist.
Blev mkt gott och uppskattat av födelsedagsbarnet!
 
 
Ingredienser:
500 gram nötfärs
2 ägg
1,5 dl mjölk
0,5 dl ströbröd
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk soja
1/2 riven gul lök
1 ask cantadou, valfri smak tex 4 peppar.
ca 200 gram champinjoner
 
• Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ströbröd i blöt i mjölken i ca 5 minuter. .
• Hacka champinjonerna och stek under tiden.
• Blanda sedan ner svamp och övriga ingredienser i ströbrödssmeten. 
• Ringla lite olivolja i en stor ugnsform och fördela nötfärsen i mitten, forma till en "limpa".
• Hacka rotfrukter och lägg runt om man vill ha det, häll på olivolja och salta.
• Ställ in i ugnen och sänk temperaturen till 175 grader. Sätt gärna in en ugnstermometer i köttfärslimpan, den är perfekt vid 70 grader. Tar ca 45 minuter.
 
Ät med lingon och brunsås, tex denna:
5 dl grädde
2 msk kinesisk soja
1,5 msk kalvfond
2 msk lingonsylt/gelé

 

• Koka upp grädden och i med övriga ingredienser, låt allt småputtra tills såsen tjocknat.

 

 

MOUSSAKA

 
 
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
300 gram köttfärs
1 burk krossade tomater
0,5 tsk kanel
1 tsk muskot
salt & peppar
4 msk vetemjöl
4 msk smör
4 dl mjölk
150 gram parmesan
5-8 potatisar
2 auberginer
 
- Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök och vitlök och stek ett par minuter. Tillsätt köttfärs och bryn den. Tillsätt krossade tomater och kryddor och låt det småputtra i ca 10 minuter.
 
Smält smöret till béchamelsåsen, häll i mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget. Låt såsen koka ihop under omrörning och tillsätt sedan riven ost (spara lite till gratinering). Smaka av med muskot, salt och peppar.
 
- Skala potatisarna och skär dem i skivor. Lägg potatisskivorna i botten på en form med lite olivolja i. Skär auberginerna i skivor och lägg hälften av dem ovanpå potatisen. Häll köttfärssåsen över och lägg sedan på resten av potatisen och auberginerna. Avsluta med béchamelsås och ev lite riven ost. Grädda cirka 40 minuter.

 


CUPCAKES

 
Jordgubbs- och limecupcakes i små tekopps-formar från födelsedagsfikat för hela två veckor sen. Fina va?!
 
 
Ingredienser ca 10-12 st:
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 2/3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 2/3 dl tinade frysta jordgubbar, skivade
Saften och skalet från en lime
 
Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa samman ägg och mjölk med limesaft samt rivet skal. Blanda ner det smälta smöret och rör sedan försiktigt ner det i mjölblandningen. Tillsätt de skivade jordgubbarna. Ställ pappers/silikonformar på en plåt och klicka i smeten. Grädda i 180 grader i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.
 
Istället för frosting vispade jag grädde och blandade sen ner någon matsked florsocker och några mixade jordgubbar. Och så lite guldströssel på det!
 

SNABBMAT

 
Gårdagens kycklinggryta som tog lika många minuter att fixa som quinoan behövde koka, alltså ca 15. Det ser ju tyvärr ut som en förfärlig röra och riktigt tråkig måltid på bilden men det var det inte!
 
Kul med ajvar relish som ny smaksättare, blev perfekt smak med lite sambal oelek och en skvätt soja, och kommer inte vara nåra problem att använda upp den burken. 
 
 
Ingredienser 2 port:
2 kycklingfiléer 
0,5 gul lök
1 vitlök
2 dl creme fraiche
0,5 dl ajvar relish
1 tsk sambal oelek
0,5-1 msk soja
 
- Hacka lök och vitlök och stek mjuk en stund. 
- Skär kycklingen i skivor och stek med löken. 
- Tillsätt creme fraiche, ajvar, sambal och soja.
- Låt koka ihop några minuter och smaka av! 
 

THE ULTIMATE BROWNIE

 
Det här är the ultimate brownie! Tycker jag som älskar chocolate chip cookies och oroes och brownies - var för sig. Men nu är det 3in1 och det blev inte annat än mäktigt och helt fantastiskt :)
 
 
Ingredienser kaksmet:

225 gram smör  

2,4 dl strösocker

1,8 dl farinsocker 

2 stora ägg
1 matsked vaniljpulver
6 dl mjöl 
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
150-200 gram mjölkchokladknappar eller hackad blockchoklad 
1 paket Oreos (16 stycken)

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smöret och sockret i en stor skål med en elvisp i ca 3-5 minuter. Tillsätt äggen och vaniljen och rör ordentligt tills allt blandas. Rör samman mjöl, bakpulver och salt i en annan skål och häll sedan över mjölblandningen i smörblandningen lite i taget. Rör försiktigt, allt ska blandas men rör inte mer än nödvändigt. Rör i chokladknappar eller hackad choklad.

 

Klä en form med bakplåtspapper, jag använde en form som är lite mindre än hälften av en vanlig ugnsplåt. Häll ut kaksmeten i formen och bred ut den med hjälp av en sked så att den täcker hela botten på formen. Lägg sedan över Oreos så att de täcker kaksmeten.

 

Ingredienser browniesmet:

100 gram smör

100 gram mörk blockchoklad

2 ägg

2 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

 

Smält smör och choklad i en kastrull på svag värme och låt det svalna lite. Blanda ner ägg, socker, vetemjöl och bakpulver. Rör så att smeten blir jämn. Häll sedan smeten i formen och bred ut så det täcker kaksmet och Oreos. Grädda i ugnen 175 grader i cirka 25-30 minuter, ytan ska bli som på vanliga brownies, dvs se hård ut och spricka lite.

 

Det blir nog inte bättre än så här!

 

 

 

 

 


TEXMEX PAJ

 
Jag har ju min favvopaj med grillad kyckling och vitkål och tacokrydda... men den här är en liknande variant som ligger bra till i pajtoppen också! Mexikansk kycklingpaj kommer här:
 
 
Pajdeg:
3 dl mjöl
100 gram smör
2 msk kallt vatten
 
Fyllning:
8 feferoni
1 grillad kyckling
1 gul lök
ca 10 färska champinjoner
200 g Philadelphiaost
1 burk Chunky Salsa
1-2 dl riven ost
 
• Sätt ugnen på 225 grader. Gör pajdegen, tryck ut i en form och förgrädda i 10 min.
• Rensa kycklingen och dela i mindre bitar. Hacka lök och champinjoner och stek allt tillsammans. 
• Tillsätt philadelphiaost och tacosås och låt puttra ihop nån minut. 
• Hacka feferoni och lägg i botten på pajskalet. 
• Häll kycklingröran över och toppa med riven ost. 
• Gratinera i ca 15 minuter.
 
Servera med sallad och kanske guacamole om man vill lyxa till det ordentligt?!
 
 
 

SEMLA??

 
Neeeeehhhh blev ingen semla igår för jag orkade inte baka och de där torra köpebullarna kändes inte så lockande... Men jag kan bjuda på kladdkaka med after eight glasyr, mycket godare!
 
 
Kladdkaka:
150 g smält smör 
3 dl socker 
1 dl kakao 
2 tsk vaniljsocker 
2 st ägg 
2 dl mjöl 
ströbröd
 
Sätt ugnen på 175-200 grader. Smält smör och låt det svalna. Blanda i kakao, vaniljsocker och socker. Tillsätt ett ägg i taget. Avsluta med mjölet, försiktigt! Smöra och bröa en form, gärna med löstagbar kant. Häll i kladdkakssmeten. Grädda din kladdkaka i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 min, den här var inne i 18 min och blev perfekt!

 

Glasyr:

25 gram smör

1 dl vispgrädde

20 plattor After Eight

 

Blanda smör, grädde och after eight i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. Låt blandningen kallna och bli tjockflytande och bred sen över kakan.

 

Bara att vispa grädden som blir över och ha till!

 


FYLLDA PAPRIKOR

 
Det här fick bli födelsedagsmatlådan för nån dag sen,
köttfärsfyllda paprikor med tsatsiki. Fint ska're va! 
 
 
Ingredienser ca 4-6 portioner:
400 gram nötfärs
1 gul lök
peppar, salt
paprikakrydda 
grillkrydda 
chiliflingor 
oregano
1 vitlöksklyfta
1 pkt fetaost
2 morötter 
1 burk majs
4 st stora paprikor
riven ost
 
• Gör köttfärsröran. Stek köttfärs med hackad lök, vitlök och kryddor och smaka av.
• Hacka morötter i små små bitar och smula sönder fetaosten, blanda ner i köttfärsen med majsen.
• Dela paprikorna på längden, lägg i en form och fyll med köttfärsröran.
• Toppa med riven ost och grädda på 225 grader i ca 15-20 minuter. 
 
För tsatsikin: 
3-4 dl yoghurt
0,5 gurka
1 klyfta vitlök
nån droppe citronsaft
salt och peppar
 
Riv gurka och krama ur vattnet (låt ev rinna av i ett durkslag med lite salt på som hjälper till att dra ut vätskan). Blanda sen med yoghurt, pressa i vitlök och smaka av med citron och ev mer salt. 
 

STARK OMELETT

 
Lite variation bland omeletterna kan ju behövas ibland.
Det här receptet sparas och kommer helt klart återanvändas, gott!
 
 
Ingredienser 2 portioner:
4 ägg 
3 msk vatten 
1 tsk salt 
1 krm svartpeppar
0,5-1 tsk sambal oelek
80 g kryddstark korv (kolla kötthalten!)
4 salladslökar 
1 strimlad röd paprika

• Rör ihop ägg, vatten och kryddor
• Hetta upp lite olja/smör i en stekpanna och häll i smeten
• Skär korven och salladslöken i bitar/slantar och lägg i pannan
• Rör runt med en gaffel så att smeten rinner ner överallt
• Klart på ca 10 min!
 

SUPER-FRUKOST

 
Okej, grönt kanske inte är den mest lockade färgen på en smoothie. Eller den ser väl nyttig ut men man kan ju inte tro att den faktiskt är god också... Perfekt till frukost tillsammans med en macka! 
 
 
 
Mixa bitar av 1 päron, 1 avocado, en halv gurka, en näve färsk spenat med saften från en citron och ca 1 dl vatten. Då blir det två stora glas, ett att spara till mellanmål eller morgonen efter.
 
Smakar faktiskt gott! Ganska mycket gurksmak så om man inte tycker om det så är det bara att minska lite på det och öka nåt annat. 
 
 
 
 

PANERAD FISK

 
Egentligen är ju det här inget nytt eller exotiskt, panerad fisk med mos och remouladsås.
Men paneringen är i alla fall inte lika onyttig som en vanlig och tyckte att det blev riktigt bra! 
 
 
Ingredienser:
500 gram vit fisk
2 ägg
3 msk kokosmjöl
3 msk mandelmjöl
3 msk fiberhusk/kruskakli
3 msk linfrön
3 msk sesamfrön
salt & peppar
 
• Blanda alla torra ingredienser på en tallrik och vispa upp äggen i en skål
• Doppa fisken först i ägg och sedan i paneringen
• Stek i smör tills fisken har fin färg
 
Remouladsås: 
Blanda 1 dl majonnäs med 1 dl creme fraiche och 0,5-1 dl bostongurka. Pressa i lite citron eller limesaft och krydda med salt och peppar och ca 0,5 tsk curry. 
 
Potatismos eller blomkålsmos till, eller blanda båda som vi gjorde!
 

MUFFINS x2

 
Jag fick massa fina muffinsformar i julklapp och har flera sen tidigare så jag har testat lite roliga muffinsrecept. De här två sorterna kan båda ses som nyttigare än vanliga muffins även om de har lite socker i sig. Så de får nog fortfarande räknas som fika, till skillnad mot de mer matiga muffinsen jag gjort tidigare. 
 
Först ut chokladmuffins:
 
 
Ingredienser ca 12 st:
6 ägg
3- 4 msk smör
3- 4 msk mjölk
6 msk honung 
1,25 dl kokosmjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g mörk choklad
 
• Blanda ägg, smör, mjölk, honung med en elvisp.
• Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. 
• Hacka chokladen och blanda ner i smeten. 
• Häll upp i muffinsformar. 
• Grädda i 15 minuter i 200 grader. 
 
Nu när jag testat och baka med mindre socker så uppskattar jag faktiskt smaken av choklad mer, kan längta efter riktigt mörk choklad eller mastiga chokladkakor utan den där söta delen. Och de här är precis så, riktigt chokladiga! Och tro'r eller ej, det kan vara minst lika gott som det söta...
 

Second up är hallonmuffins med chokladbitar:
 
 
Ingredienser ca 12-15 st:

6 dl havregryn
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 krm salt
3 mogna bananer
1 dl brunt farin socker
1 tsk vaniljpulver
2 äggvitor
ca 2 dl hallon
ca 100 gram mörk choklad
 
• Sätt ugnen på 175 grader. 
• Mixa havregrynen i en mixer/matberedare till "havregrynsmjöl". 
• Mät upp 5 dl havregrynsmjöl och blanda med bakpulver, bikarbonat och salt. 
• I en annan skål, mosa bananerna och blanda ner socker, vaniljpulver och äggvitor. 
• Rör ner mjölblandningen försiktigt tills smeten är jämn. 
• Hacka choklad och vänd i tillsammans med hallonen. 
• Fördela i muffinsformar, gärna i silikon så släpper de lättare. 
• Grädda i ca 25 minuter. 
 
De här muffinsen är så jäkla goda med hallonen och chokladen. Och smart med att göra havregrynen till mjöl om man som jag vill försöka undvika vitt mjöl. Såklart att de blir lite grövre och matigare och inte riktigt "fluffiga" men tycker verkligen inte att det förstör. 
 
 
 

RSS 2.0