MUFFINS x2
Jag fick massa fina muffinsformar i julklapp och har flera sen tidigare så jag har testat lite roliga muffinsrecept. De här två sorterna kan båda ses som nyttigare än vanliga muffins även om de har lite socker i sig. Så de får nog fortfarande räknas som fika, till skillnad mot de mer matiga muffinsen jag gjort tidigare.
Först ut chokladmuffins:

Ingredienser ca 12 st:
6 ägg
3- 4 msk smör
3- 4 msk mjölk
6 msk honung
1,25 dl kokosmjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g mörk choklad
3- 4 msk smör
3- 4 msk mjölk
6 msk honung
1,25 dl kokosmjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g mörk choklad
• Blanda ägg, smör, mjölk, honung med en elvisp.
• Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
• Hacka chokladen och blanda ner i smeten.
• Häll upp i muffinsformar.
• Grädda i 15 minuter i 200 grader.
Nu när jag testat och baka med mindre socker så uppskattar jag faktiskt smaken av choklad mer, kan längta efter riktigt mörk choklad eller mastiga chokladkakor utan den där söta delen. Och de här är precis så, riktigt chokladiga! Och tro'r eller ej, det kan vara minst lika gott som det söta...
Second up är hallonmuffins med chokladbitar:

Ingredienser ca 12-15 st:
6 dl havregryn
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 krm salt
3 mogna bananer
1 dl brunt farin socker
1 tsk vaniljpulver
2 äggvitor
ca 2 dl hallon
ca 100 gram mörk choklad
• Sätt ugnen på 175 grader.
• Mixa havregrynen i en mixer/matberedare till "havregrynsmjöl".
• Mät upp 5 dl havregrynsmjöl och blanda med bakpulver, bikarbonat och salt.
• I en annan skål, mosa bananerna och blanda ner socker, vaniljpulver och äggvitor.
• Rör ner mjölblandningen försiktigt tills smeten är jämn.
• Hacka choklad och vänd i tillsammans med hallonen.
• Fördela i muffinsformar, gärna i silikon så släpper de lättare.
• Grädda i ca 25 minuter.
De här muffinsen är så jäkla goda med hallonen och chokladen. Och smart med att göra havregrynen till mjöl om man som jag vill försöka undvika vitt mjöl. Såklart att de blir lite grövre och matigare och inte riktigt "fluffiga" men tycker verkligen inte att det förstör.
Kommentarer
Trackback