CHEEEEESE

Denna födelsedagshelg inleddes med ost- och vinkväll med mina finaste vänner! Det åts ost i stora lass: Taleggio, Saint Albray, och Munster. Hong blåmögelost och Camembert. Färskost med vitlök och örter, och chevrebollar med valnötter. Och en brietårta såklart!

Som tillbehör hade jag gjort marmelad med päron, ingefära och valnötter:
1 msk rivet citronskal
5 msk citronsaft (ca 1 citron)
1,2 kilo päron (mogna)
2 dl vatten
6 dl strösocker
3 knölar syltad ingefära
100 gram valnötter
♥ Rensa päronen och skär dem i små bitar. Lägg bitarna i en gryta/kastrull.
♥ Riv citronskal och pressa citronsaft och blanda runt med päronen.
♥ Häll i vatten och socker. Låt allt koka upp och sänk sen värmen. Låt koka försiktigt utan lock i 30 min. Rör om då och då så det inte bränner fast!
♥ Skär ingefäran i små bitar och hacka valnötterna grovt. Blanda ner i kastrullen.
♥ Koka marmeladen i ca 30 minuter till tills den fått rätt konsistens (den stelnar till lite när den kallnar också)
♥ Ta bort kastrullen från värmen och låt stå i 15-20 minuter. Häll sen upp i fina burkar!

Fikonbollarna gick snabbt att svänga ihop:
200 g torkade fikon
1 dl russin
1 msk flytande honung
200 g mörk choklad (70% kakao)
♥ Skär fikonen i mindre bitar och mixa (lättast i matberedare) med russin och honung.
♥ Rulla till bollar i valfri storlek och låt stelna i kylen en stund.
♥ Smält chokladen över vattenbad och doppa bollarna där i. Låt stelna!

Receptet på knäckebrödet finns i det förra inlägget.
TACK för en kanonkväll!
Kommentarer
Postat av: karro
tack själv fining!!! marmeladen var super!!!
Trackback