KNÄCKE
I helgen gjordes det också knäckebröd för första gången. Och så gott det blev! Särskilt svårt var det faktiskt inte heller. Hade på alla möjliga frön och skar dem i olika storlekar så de passar både som kex och macka.

Du behöver:
50 g jäst
5 dl vatten
1 1/2 tsk salt
2 dl vetemjöl
8-10 dl grovt rågmjöl
valfria frön
♦ Lös upp jäst i ljummet vatten. Om du är osäker så hellre för kallt än för varmt, då är det bara att låta det jäsa längre istället.
♦ Tillsätt salt, vetemjöl och rågmjöl tills du har en bra deg. Låt jäsa i ca 1 timme.
♦ Sätt ugnen på 225 grader. Knåda igenom degen och dela upp i 3 delar.
♦ Kavla ut delarna med mycket rågmjöl, det fastnar lätt!
♦ När degen är ca 2 mm tjock, pensla med vatten och strö på frön. Kavla sedan så de fastnar.
♦ Skär i valfria former och grädda sen i ugnen i 10-15 minuter. Akta så det inte bränns!
Sen är det bara att ta fram det godaste pålägget man har hemma :)
Kommentarer
Trackback