SÖNDAGSRISOTTO
Älskar att baka och laga mat på söndagar. Ingen press eller stress och det får ta tid! Vad jag ägnade en stor del av dagen åt kommer upp senare, men till middag blev det i alla fall risotto med sparris och parmesanost.


För 4 portioner:
ca 300 g grön sparris, färsk eller tinad
1 gul lök
3,5-4 dl risottoris, tex avorio
ca 9 dl grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
1 msk smör
1/2 citron, rivet skal och saft
1 dl riven parmesanost
salt och peppar
♦ Skär bort den nedre "träiga" delen på sparrisen. Skär resten i strimlor/bitar och hacka löken
♦ Koka upp vatten och förbered buljongen
♦ Fräs lök och sparris i en stor panna/kastrull (jag tog fram wokpannan)
♦ Lägg i riset och stek några minuter innan du häller på ca en fjärdedel av buljongen
♦ Låt buljongen koka in och häll i resten i mindre omgångar till risotton har en bra konsistens. Rör om så det inte bränner fast!
♦ Tillsätt vin, smör, citronskal och citronsaft och parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
Här serverades risotton med prosciutto skinka men det skulle nog passa lika bra till tex kycklingfile eller fisk. Bara att välja eller äta som den är!
Kommentarer
Trackback