EXAMEN
För en vecka sen var en del av tjocka släkten här och firade mig och då behövdes det god mat till många som går bra att förbereda och inte är så komplicerad. Så det blev fläskfilé, rotfruktstårta och fetaostkräm. Ganska klassiskt och riktigt gott! Och jag rekommenderar verkligen att köpa en köttermomenter som vi precis gjort, känns inte som man kan misslyckas med kött med en sån.

Rotfruktstårta: (1 st rund form ca 26 cm)
ca 500 gram rotfrukter, tex morötter och palsternacka
ca 300 gram mjölig potatis
2 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm peppar
200 gram camembertost
4 st ägg
250 gram kesella
1 dl mjölk
lite riven ost
• Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en rund form, helst med avtagbar kant.
• Skala rotfrukter och potatis och skiva i tunna skivor och lägg i en stor bunke.
• Pressa i vitlök och blanda i timjan och salt & peppar. Skär osten i bitar och blanda i.
• Vispa ihop ägg, kesella och mjölk och häll på.
• Fördela i formen och strö över lite riven ost.
• Grädda i nedre delen av ugnen ca 1,5 timme. Det är värt väntan!
Fläskfilé:
1 fläskfilé
soja
honung
sambal oelek
salt & peppar
köttermometer!
• Ta bort senor mm från fläsfilén och blanda ihop marinaden av tex ingredienserna ovan.
• Låt stå minst någon timme och sätt sen på ugnen på 125 grader.
• Sätt en köttermometer i den tjockaste delen av fläskfilén och sätt in i ugnen.
• Stek tills temperaturen är ca 60-62 grader och låt sen vila i folie i ca 10 minuter.
Fetaostkräm:
200 gram fetaost
1/2 rödlök
1/2 dl hackad gräslök
2 dl creme fraiche
1 tsk kycklingfond
• Mosa fetaosten i en skål.
• Hacka lök och gräslök och blanda med fetaosten.
• Tillsätt creme fraiche och kycklingfond.
• Smaka av!
Trackback