MACARONS

120g äggvitor (ca 5-6 st?)
35g socker
150 g fint malen mandel
140 g florsocker
10 g pepparkakskrydda
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
100 g smör
90 g florsocker
1 äggula
1 tsk vaniljpulver
♥ Skålla mandeln och låt den torka. Mal den i en mandelkvarn eller mixer. Ta bort de stora bitarna och väg upp, du behöver 150 g efter att du har malt och siktat den. Eller använd mandelmjöl!
♥ Häll florsocker & pepparkakskrydda i en annan skål, väg upp till totalt 150 g. Blanda med mandeln.
♥ Väg upp 60 g äggvita i en skål och 60 g i en annan skål. Vispa upp äggvitan i den ena skålen till ett mjuktskum och tillsätt sen 35 gram socker under vispning tills du har ett fast och fluffigt skum, som en marängsmet.
♥ Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer/stektermometer.
♥ Under vispning på låg fart, häll snabbt i sockerlagen i marängsmeten. Vispa marängen på hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, tar ca 10-15 minuter.
♥ Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen
♥ Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket!
♥ Spritsa eller klicka ut små rundlar på en bakplåtsklädd plåt.
♥ Låt torka minst en halvtimme innan du sätter in dem i ugnen för att de ska bli helt släta. Grädda i 160 grader, ca 10-15 minuter i mitten av ugnen.
♥ Vispa samman alla ingredienserna till krämen, smöret behöver vara rumstempererat.
♥ Smeta fyllningen på en macaronhalva och sätt ihop med en annan.
♥ Förvara i burk med lock i kylskåp om de inte ska ätas direkt!

Mina smakade lite mindre pepparkaka än jag velat så jag har ökat mängden pepparkakskryddor lite i det här receptet, då borde kakorna bli lite mörkare och lite godare :)
Originalreceptet finns här, där finns det bilder om man vill ha mer vägledning:
http://bliminjast.se/2011/december/bli-min-jasts-julbakskalender-6-december-pe.html