MACARONS

 
Till helgens storslagna adventsfika i Stockholm försökte jag mig på
pepparkaksmacarons med vaniljkräm.
 
Har gjort macarons två gånger förut varav en gång blev perfekt och den andra inte alls. Nu blev det nåt mittemellan, den första plåten med mandelkakorna blev perfekt och den andra hade bara spruckna kakor. Har kommit fram till att det inte funkar med engångs-bakplåtspapper utan en sån tjockare i silikon som användes på första plåten och går att diska av är ett måste (s.k. ugnsduk, finns på tex Clas Ohlson). Till detta recept behöver man även en matvåg, eftersom proportionerna blir mer exakta då. 
 
På grund av detta får ni nu bara se spruckna kakor, eftersom jag såklart sparade de fina till gästerna. Även om också en del av dem behövde en strucken kaka som botten, men det märker ju ingen! 
 
 
Ingredienser:

120g äggvitor (ca 5-6 st?)
35g socker
150 g fint malen mandel
140 g florsocker

10 g pepparkakskrydda

150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag

100 g smör

90 g florsocker

1 äggula

1 tsk vaniljpulver

 

♥ Skålla mandeln och låt den torka. Mal den i en mandelkvarn eller mixer. Ta bort de stora bitarna och väg upp, du behöver 150 g efter att du har malt och siktat den. Eller använd mandelmjöl!

 

♥ Häll florsocker & pepparkakskrydda i en annan skål, väg upp till totalt 150 g. Blanda med mandeln. 

 

♥ Väg upp 60 g äggvita i en skål och 60 g i en annan skål. Vispa upp äggvitan i den ena skålen till ett mjuktskum och tillsätt sen 35 gram socker under vispning tills du har ett fast och fluffigt skum, som en marängsmet.

 

♥ Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer/stektermometer.

 

♥ Under vispning på låg fart, häll snabbt i sockerlagen i marängsmeten. Vispa marängen på hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, tar ca 10-15 minuter.

 

♥ Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen

 

♥ Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket!

 

♥ Spritsa eller klicka ut små rundlar på en bakplåtsklädd plåt. 

 

♥ Låt torka minst en halvtimme innan du sätter in dem i ugnen för att de ska bli helt släta. Grädda i 160 grader,  ca 10-15 minuter i mitten av ugnen.

 

♥ Vispa samman alla ingredienserna till krämen, smöret behöver vara rumstempererat. 

 

♥ Smeta fyllningen på en macaronhalva och sätt ihop med en annan.

 

♥ Förvara i burk med lock i kylskåp om de inte ska ätas direkt!

 

 

Mina smakade lite mindre pepparkaka än jag velat så jag har ökat mängden pepparkakskryddor lite i det här receptet, då borde kakorna bli lite mörkare och lite godare :)

 

Originalreceptet finns här, där finns det bilder om man vill ha mer vägledning: 

http://bliminjast.se/2011/december/bli-min-jasts-julbakskalender-6-december-pe.html

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0