FETTISDAGEN

...imorgon! I år har jag  provat på att baka saffransemlor med vitchokladkräm och chokladsemlor med nougatkräm. Speciellt framtagna för Henrik som inte tycker om mandelmassa och för att det lät så gott! De är också i lite mindre format så man kan orka med en av varje :) Har hittills bara hunnit smaka saffransvarianten och den var underbar!
Saffransemlor, små ca 15 st:
50 gram smör
2 1/2 dl mjölk
25 gram jäst för söta degar
1 1/4 dl kesella
1 pkt saffran
1 krm salt
1 tsk kardemumma
3/4 dl strösocker
ca 8 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg 

♥ Smält smöret och häll i mjölken. Känn efter så att temperaturen är lägre än 37 grader.
♥ Smula jästen i en bunke och häll mjölkblandningen över. Rör till jästen löst sig.
♥ Tillsätt kesella, saffran, salt, kardemumma, socker och ca hälften av mjölet.
♥ Knåda degen och tillsätt mer mjöl efter hand tills den känns bra. Låt degen jäsa ca 30-40 minuter.
♥ Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen och forma till små bullar. Lägg dem på plåtar och låt jäsa igen i ca 30 minuter.
♥ Pensla med ägg och grädda i 6-7 minuter.

Vitchokladkräm
3 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
♥ Värm grädden i en kastrull och låt chokladen smälta där i. Akta så den inte kokar, för då går det inte så bra att vispa sen.
♥ Låt kallna i kylen i några timmar, gärna över natten. Sen är det bara att vispa!

Jag bytte alltså ut mandelmassa till vitchokladkräm och hade vanlig grädde sen. Men det skulle ju gå lika bra att ha mandelmassa i och sen ha det här som grädde. Samma sak med nougatkrämen!

Chokladsemlor, små ca 12-14 st:
75 gram smör
25 gram jäst för söta degar
2 1/2 dl Pucko choklad mjölk
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ca 8 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

♥ Smält smöret och häll i chokladmjölken. Känn efter så att temperaturen är lägre än 37 grader.
♥ Smula jästen i en bunke och häll mjölkblandningen över. Rör till jästen löst sig.
♥ Tillsätt socker, vaniljsocker, salt och hälften av mjölet. Rör ihop och tillsätt mer mjöl tills det är en bra deg. Låt jäsa 30-40 minuter.
♥ Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen och forma till små bullar. Lägg dem på plåtar och låt jäsa igen i ca 30 minuter.
♥ Pensla med ägg och grädda i 6-7 minuter.

Nougatkräm
3 dl vispgrädde
125 gram nougat
♥ Samma sak som ovan - värm grädden i en kastrull och låt nougaten smälta där i. Akta så den inte kokar!
♥ Låt kallna i kylen i några timmar, gärna över natten. Sen är det bara att vispa!

Och hur man sätter ihop dem kan ni nog komma på själva! Nästa år blir det nya varianter, har ni några förslag? :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0