BAKLAVA

Utökar kunskaperna med att testa lite udda bakverk eller iallafall inte något man tänker på varje dag. Hade ätit baklava en gång tidigare och även den här gången var det riktigt gott och faktiskt inte särskilt svårt att göra även om det var lite pill & fix. Mycket sött men samtidigt med massa nötter så en bra blandning. Egentligen ska man ha pistagenötter men jag hittade inga så det fick bli hasselnötter, gjorde ingenting tycker jag men ni gör som ni vill!
Ingredienser 16 mindre bitar:
1 paket filodeg (ca 250 gram) ev fryst
2,5 dl sötmandel
2,5 dl valnötter
2 dl hasselnötter
200 gram mandelmassa
150 gram smör
1,5 dl vatten
1,5 dl råsocker
1,5 dl honung
ev. 2 tsk pressad citronsaft
◊ Tina ev filodegen om den är fryst. Sätt ugnen på 175 grader.
◊ Rosta nötterna i en torr stekpanna och hacka sen ganska grovt.
◊ Riv mandelmassa och blanda ihop med nötterna.
◊ Smält smöret och låt svalna.
◊ Välj ut en form som passar filodegsarken eller klipp dem så de passar.
◊ Lägg ett filodegsark i formen och pensla smör ovanpå (det behöver inte täcka exakt överallt).
◊ Varva filodeg och smör i några ark till, ca en tredjedel av det totala antalet.
◊ Sprid ut hälften av nötblandningen och gör ett likadant filodegslager ovanpå.
◊ Sprid ut resten av nötterna och avsluta med ett filodegslager högst upp.
◊ Skär i bitar redan innan gräddning, lite knepigt (du behöver en bra kniv) men fortfarande lättare än efteråt tror jag!
◊ Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
◊ Blanda vatten, råsocker, honung och citronsaft i en kastrull och låt koka upp.
◊ Häll sockerlagen i formen när baklavan är färdiggräddad och låt all vätska sugas upp.

Kan serveras varm eller kall enligt receptet jag använde, vi åt det kallt och det funkade bra. Blir nog riktigt kladdigt om den fortfarande är lite varm men vad gör väl det? Det är gott med en klick creme fraiche till!
Kommentarer
Trackback