BLÅBÄRSBULLAR
Bullbak blev helgens paus från uppsatsbubblan och inte vilka bullar som helst utan blåbärsbullar, som jag varken bakat eller ätit förut tror jag. Hade extremt höga förväntningar eftersom jag tycker receptet låter huuuur gott som helst, med blåbär och marsansås i snurrorna. Och gott var det men tyvärr sögs marsansåsen upp av degen, som i och för sig blev jättesaftig, men jag hade velat ha lite mer sås emellan också! Blåbärssylten ska man inte heller snåla med även om det blir lite kladdigt när man ska snurra ihop dom. Receptet är som jag gjorde, så får ni ändra om ni vill!

Bullar ca 30 stycken:
125 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 13-15 dl vetemjöl
Fyllning:
100 gram smör
0,5 dl florsocker
0,5 dl marsanpulver, kokvarianten
ca 1-2 dl blåbärssylt
+ bullformar
♦ Ta ut smör till fyllningen och låt bli rumstempererat. Smält smör till bullarna och låt svalna.
♦ Tillsätt mjölk i det smälta smöret och värm lite, men hellre för kallt än för varmt! (max 37 grader)
♦ Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite av mjölkblandningen. Blanda ut jästen.
♦ Tillsätt resten av mjölkblandningen, salt, socker, kardemumma och nästan allt vetemjöl.
♦ Arbeta degen i maskin eller med degkrokar i några minuter. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs, degen ska vara smidig och släppa från kanterna utan problem.
♦ Låt jäsa ca 45 minuter, mer om du inte värmde mjölkblandningen så mycket.
♦ Ställ ut bullformar på plåtar.
♦ Rör ihop det rumsvarma smöret, florsocker och marsanpulver till fyllningen.
♦ Knåda igenom degen och dela i två delar (om du inte har ett jättestort bord att baka ut den på)
♦ Kavla till en rektangel. Bred ut hälften av smörkrämen på en liggande halva och blåbärssylt på andra.
♦ Vik ihop och skär i remsor ca 2 cm breda. Tvinna och snurra ihop och lägg i formarna.
♦ Gör likadant med andra halvan av degen.
♦ Låt jäsa ca 30 minuter i formarna. Sätt ugnen på 250 grader.
♦ Grädda 8-10 minuter mitt i ugnen och låt svalna på galler.
Innan de serveras kan man också göra såhär fint och pensla bullarna med smör och doppa dom i socker. Eftersom det bara var jag hemma som skulle smaka så hoppade jag över det :)

Kommentarer
Trackback