OS-SNACKS


Här är det stressigt för att hinna kolla på alla OS grenar av intresse! Men i nån paus igår hann jag göra lite snacks, rostade salta mandlar. Tog inte mer än 15 minuter och är både gott och ganska nyttigt att tugga på framför tvn. Kom ihåg att sätta på ugnen en stund innan bara!

 
200 gram sötmandel
2 dl vatten
2 msk salt
 
Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten och salt och rör runt så att saltet löser sig. Dra kastrullen från plattan och häll i mandlarna. Vänta nån minut och häll sen av vattnet. Sprid ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta 10 minuter i ugnen. Klart!


AMERICAN BARBEQUE


På en grillkväll med amerikansk tema var det jag som stod för efterrätten och även om det kanske inte var så somrigt så gjorde jag banoffee pie - kolasås, banan, grädde och brända mandlar i ett pajskal. Har velat testa ett tag (mest pga kolasåsen!) men inte haft tillfälle förrän nu. Och det blev jättegott, men främst såg den ju för majestätisk ut eller hur?! 


Ingredienser:
400 gram digestivekex
175 gram smör
2 burkar kondenserad mjölk (800 g)
3 st bananer
4 dl vispgrädde
125 gram sötmandel
2 dl florsocker
någon ruta mörk choklad till garnering
 

Kolasås:
• Ta bort etiketterna på den kondenserade mjölken och lägg burkarna i en stor kastrull och täck med vatten. 
• Låt koka i 2,5 timme och kom ihåg att fylla på vatten ibland - burkarna måste vara täckta med vatten hela tiden. 
• Ta upp burkarna och låt dom svalna. 
 

 
Ju längre den kokar destå fastare blir den!
 

Pajskal:
• Sätt ugnen på 175 grader.
• Krossa kexen i mixer eller genom att lägga dem i en påse och banka på med nåt hårt, funkar lika bra!
• Smält smöret och blanda med kexsmulorna.
• Tryck ut i en pajform, gärna med urtagbar botten eller avrtagbar kant. 
• Grädda ca 10 minuter, låt svalna. 
 

Brända mandlar:
• Lägg mandlarna och 1,5 dl av florsockret i en stekpanna och låt florsockret smälta. Rör hela tiden.
• När det "knäpper", ta bort pannan från värmen och vänta någon minut. 
• Strö över resterande 0,5 dl florsocker och rör runt. 
• Lägg upp på bakplåtspapper och separera mandlarna. 
• Låt svalna och hacka sen grovt.
 

Innan servering:
• Fyll pajskalet med kolasåsen.
• Skiva bananerna och lägg ovanpå kolan.
• Vispa grädden och lägg ovanpå bananerna. 
• Toppa med mandel och riv lite choklad över. 
 

Bon appetit!
 
 

VÄRLDENS GODASTE?


Stor semesterkänsla hos mig dessa veckor (även om jag jobbar) och därför är uppdateringarna här ytterst icke-befintliga som ni tappra kämpar märker. Det kommer förbättras om några veckor, lovar!

Men här kommer ett riktigt gott och enkelt recept på morotskaka, som bakades när en fin födelsedag firades för någon vecka sen. Kommer från Leilas kokbok och benämns som världens godaste och jag kan nog hålla med, recept därifrån kan inte bli annat än bra (även om den inte blev så fin...)

Morotskaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
1,5 dl olja (helst ngn neutral som solros/raps)
4-5 dl rårivna morötter
 
Frosting:
60 gram smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 gram philadelphiaost
1 lime
 
♥ Sätt ugnen på 150 grader.
♥ Vispa ägg och socker. 
♥ Blanda alla torra ingredienser till kakan och vänd ner i smeten.
♥ Riv morötter och blanda ner tillsammans med oljan.
♥ Smörj och bröa en form eller lägg i bakplåtspapper (jag använde en större ugnform för att det skulle gå snabbare i ugnen)
♥ Grädda i mitten av ugnen ca 55 minuter om du använder en 24 cm rund form, mindre annars (ca 30-40 min).
♥ Blanda ihop ingredienserna till frostingen. 
♥ Låt kakan svalna ordentligt och bred det sen över kakan. Inte snåla! ;)
 

VITKÅL

Det känns som det blir mer korta tips än hela recept just nu, hoppas det inte gör något!
 
Vitkål är oftast ganska billigt men även om man vet vad man ska göra av en del så blir det ofta över. Då tycker jag ni ska testa att göra pizzasallad!
 
 
Jag rev ett helt litet vitkålshuvud fint (lyxigt med matberedare!) och blandade också i några morötter jag hade hemma. Jag försökte mig på ett knep jag läst för att få den mjukare och använde stöten som man mortlar med och tryckte runt i kålblandningen, vet inte hur mycket bättre det blev men kanske lite. Blandade med ca 3 msk olivolja  och ca 2 msk vitvinsvinäger. Saltade och pepprade och smakade av.
 
Den håller sig några dagar i kylen så egentligen var det här lite för mycket att göra på samma gång. Det har blivit mycket pizzasallad i dagarna helt enkelt!

ISGLASS



Hemmagjord isglass är denna sommarens favvo!
 

Klassikern görs ju på blandsaft i valfri smak men den här är gjord på mixad vattenmelon för att försöka undvika massa socker. Den smakade tyvärr inte så mycket, lite melonsmak men mest kanske bara is. Updates med andra isglass-experiment kommer!


SEMESTER


Har haft en veckas underbar ledighet med massa roligheter! Nu är det tillbaka till rutinerna i några dagar och dagens middag är sån där perfekt sommarmat - det behöver inte vara svårare än såhär:

 
Hoppas ni har en en bra sommar!
 

RSS 2.0