LÖVBIFF

 
Kanske dags att planera veckans mat såhär på söndagar? Det gör jag iaf! Här kommer ett perfekt vardagsrecept med lite extra lyx - lövbiffspasta med senapssås och granatäpple.
Ingen sensation kanske men gott!
 
 
500 gram lövbiff
1 stor gul lök
2 msk dijonsenap
2 dl creme fraiche
1 granatäpple
1-2 färska broccolibuketter
gärna lite riven parmesan
pasta
 
• Koka pastan
• (Ång)koka broccolin några minuter 
• Strimla lövbiffen och hacka löken
• Stek tillsammans och salta&peppra
• Tillsätt senap och creme fraiche och låt koka ihop några minuter
• Garnera med granatäppelkärnor och ev lite riven parmesan
 
Borde vara klart på ungefär samma tid som pastan kokar!
 

CARAMEL

 
Hej igen! Nu har jag tagit tag i den långa att-göra listan och löst lite teknikstrul och är tillbaka!
 
Jag börjar med ett uuunderbart recept på vaniljkolor. Först blev jag lite besviken för de smakar ganska mycket som knäck (fast de är mjukare) men sen kom jag på att knäck är ju gott haha och har smaskat vidare sen dess! Det var såklart lite fix & trix, mest att packetera alla bitar i bakplåtspapper för annars klibbar de bara ihop men det finns säkert smartare sätt för det :) Och gällande knäcksmaken, det går nog utmärkt att tillsätta mer vaniljpulver eller något annat för att ändra på det!
 
 
Ingredienser:
225 gram smör
2,4 dl glykossirap
1 burk (400g) kondenserad mjölk
5,4 dl brun farin (ska även gå bra med vanligt socker enl receptet jag använde)
1 tsk vaniljpulver
 
Det är bra om du har en termometer till hands!
 
♥ Klä en stor form med bakplåtspapper och ställ åt sidan
♥ Smält smöret i en stor kastrull
♥ Tillsätt lite socker i taget och låt långsamt smälta samman med smöret
♥ Blanda i glykossirap och kondenserad mjölk
♥ Höj värmen långsamt tills det börjar koka och rör om hela tiden
♥ Sänk värmen och låt småkoka medan du rör om hela tiden
♥ När temperaturen är 117°C, ta av från plattan (testa med kulprovet om du inte har en termometer)
♥ Blanda i vaniljpulvret och häll sen ner i formen
♥ Låt svalna i rumstemperatur i flera timmar och skär sen i bitar
 
 
 
YUMMIE!
 

BREAK

 
Tillfälligt avbrott - återkommer nästa vecka!
 
 

ROTFRUKTER

 
 
Just nu kostar många rotfrukter i stort sett ingenting - köp rödbetor, koka dom, skala och lägg i en form, strö chevreost över och gratinera i ugnen ca 10 minuter på 225 grader. Klart! Om man vill lyxa till det kan man ringla lite honung över och strö på rostade pinjenötter eller valnötter. 
 
 

CASSEROLE

 
Jag nämnde ju Pinterest för ett tag sen... det roliga är att man direkt märker skillnad mellan matkulturer, det är så mycket amerikanskt! Mycket casseroles och nu fick jag för mig att testa en som lät god, kyckling och vildris gratäng skulle jag kalla det. Inte särskilt nyttig med massa ostsås men vad gör väl det för en dag. 
 
Hos sambon var det succé, allt med mycket sås går hem. Jag tyckte också det var riktigt gott, men lite mycket att fixa kanske med alla fyra plattor och ugnen igång samtidigt... Eller man kanske bara välja en lugnare dag när man inte redan är lite hungrig innan man börjar!
 
 
Ingredienser ca 6 portioner:
4 kycklingfiléer
1 gul lök
4 morötter
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
3 portioner råris eller annat vitt/ljust ris
3 portioner vildris
50 gram smör
0,6 dl vetemjöl
1 tärning kycklingbuljong
2-3 dl vatten
ca 2 dl riven cheddar ost
salt och peppar
 
• Koka riset enl anvisningar på förpackningen.
• Sätt ugnen på 200 grader. 
• Hacka kycklingen i små bitar och stek tills den fått färg. Salta & peppra.
• Hacka lök, morötter, zucchini och vitlök och stek en stund med kycklingen.
• Smält smör i en kastrull och vispa ner mjölet, lite i taget. 
• Krydda och smula ner buljongen. Tillsätt lite vatten i taget, vispa samtidigt. 
• När såsen är lagom tjock, ta av plattan och tillsätt nästan all ost och låt smälta. 
• Blanda allt i en stor form och toppa med det sista av osten. 
• Gratinera i ugnen ca 10-15 minuter tills det fått färg. 
 
 

CHICKEN TIKKA

 
En av min absoluta favoriträtter är chicken tikka masala och jag gör det inte krångligare än man måste eftersom det här blir så jäkla gott. Jag gör precis som det står på den där påsen med kryddor som ofta står nära tacohyllan och slänger kanske ner lite hackad lök och en hackad och urkärnad tomat eller nåt annat jag har hemma. Utöver det är det bara lite sallad, kyckling, creme fraiche, eventuellt ris och självklart naanbröd som behöver inhandlas. Världens bästa!
 
 

BEEF WOK

 
Pinterest åh pinterest, där hittas det nya tips på mat så jag inte skulle behöva göra samma recept tills jag dör om jag bara skulle orka göra nytt hela tiden. Därifrån hade jag stora förhoppningar på den här rätten, beef wok som skulle få till köttet sådär som på den godaste kinarestaurangen.
 
Blev ganska bra, framförallt för att det var gott med få grejer och ändå massa smaker. Köttet blev inte perfekt för jag lyckades inte skära det i så tunna skivor, och så kostade jag inte på mig det bästa köttet så det går nog att förbättra. Tycker det var kanon som grund att utgå från, sen är det bara att lägga till vad man nu vill ha!
 
Marinad, gör ca 1 timme innan tillagning:

0,5 tsk bakpulver
1 tsk socker
1 msk majsstärkelse
1 msk soja
1 msk vatten
2 msk rapsolja
400-500 gram flankstek eller annan "finare" filé är att rekommendera
 
Skär köttet i tunna strimlor/skivor. Blanda alla andra ingredienser och lägg i köttet och låt marinera i 1 timme i kylen.
 
Övriga ingredienser:
4 vitlöksklyftor
2 dl soja
1 msk brun farin
2 msk vetemjöl
1 broccolihuvud
1 litet blomkålshuvud
 
Skär broccoli och blomkål i mindre buketter och förkoka i några minuter tills de är lite mjukare. Hacka vitlöken och blanda samman soja, farinsocker och mjöl. Stek köttet med hälften av såsen i några minuter och tillsätt sen grönsakerna och resten av såsen. Det behövs bara några minuter innan köttet är klart, det ska ju inte bli segt!
 
Förutom den där timmen i kylen tog det inte många minuter som ni märker.
 

RSS 2.0