KNÄCKE
I helgen gjordes det också knäckebröd för första gången. Och så gott det blev! Särskilt svårt var det faktiskt inte heller. Hade på alla möjliga frön och skar dem i olika storlekar så de passar både som kex och macka.

Du behöver:
50 g jäst
5 dl vatten
1 1/2 tsk salt
2 dl vetemjöl
8-10 dl grovt rågmjöl
valfria frön
♦ Lös upp jäst i ljummet vatten. Om du är osäker så hellre för kallt än för varmt, då är det bara att låta det jäsa längre istället.
♦ Tillsätt salt, vetemjöl och rågmjöl tills du har en bra deg. Låt jäsa i ca 1 timme.
♦ Sätt ugnen på 225 grader. Knåda igenom degen och dela upp i 3 delar.
♦ Kavla ut delarna med mycket rågmjöl, det fastnar lätt!
♦ När degen är ca 2 mm tjock, pensla med vatten och strö på frön. Kavla sedan så de fastnar.
♦ Skär i valfria former och grädda sen i ugnen i 10-15 minuter. Akta så det inte bränns!
Sen är det bara att ta fram det godaste pålägget man har hemma :)
SÖNDAGSRISOTTO
Älskar att baka och laga mat på söndagar. Ingen press eller stress och det får ta tid! Vad jag ägnade en stor del av dagen åt kommer upp senare, men till middag blev det i alla fall risotto med sparris och parmesanost.


För 4 portioner:
ca 300 g grön sparris, färsk eller tinad
1 gul lök
3,5-4 dl risottoris, tex avorio
ca 9 dl grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
1 msk smör
1/2 citron, rivet skal och saft
1 dl riven parmesanost
salt och peppar
♦ Skär bort den nedre "träiga" delen på sparrisen. Skär resten i strimlor/bitar och hacka löken
♦ Koka upp vatten och förbered buljongen
♦ Fräs lök och sparris i en stor panna/kastrull (jag tog fram wokpannan)
♦ Lägg i riset och stek några minuter innan du häller på ca en fjärdedel av buljongen
♦ Låt buljongen koka in och häll i resten i mindre omgångar till risotton har en bra konsistens. Rör om så det inte bränner fast!
♦ Tillsätt vin, smör, citronskal och citronsaft och parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
Här serverades risotton med prosciutto skinka men det skulle nog passa lika bra till tex kycklingfile eller fisk. Bara att välja eller äta som den är!
FUDGE
Egengjort godis blev det till helgen, cookie fudge kallar jag dom. Utgick från ett enklare recept på vanlig fudge (inget kulprov behövs!) men gjorde om det lite efter tycke och smak, som jag brukar vill säga! Och som en liten varning så måste man nog tycka om vit choklad för att de här ska vara goda :)

Du behöver:
1-2 paket valfria kakor, tex oreos eller choklad cookies
1 burk kondenserad mjölk
500 g vit choklad
ev. marshmallows
♦ Hacka vit choklad och kakorna grovt (jag använde ett paket cookies men skulle gärna haft två såhär i efterhand eftersom vissa godisbitar blev utan "crunch")
♦ Smält den kondenserade mjölken i en kastrull och lägg i chokladen så den får smälta. Rör så det inte bränns fast!
♦ När chokladen har smält så häll i kaksmulorna och rör runt så allt är ordentligt blandat (här hade jag även i lite mini marshmallows som jag hade hemma, blev lite rocky road liknande)
♦ Häll allt i en form som är täckt med bakplåtspapper och ställ i kylen i ca 4 timmar. Skär i så stora eller små bitar du vill!
SURDEG

I veckan bakade jag mitt första surdegsbröd! Kan inte dela med mig av något recept eftersom det baserades på en sorts surdegsmix som jag sedan "matade" i några dagar. Ganska gott blev det, men nog ännu bättre om jag gör allt själv :)
GRISSINI
Igår fixade jag ihop lite grissini pinnar som snacks!


Till ca 20 stycken behöver du:
25 g jäst
125 g smör
1,5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk strösocker
4 msk riven parmesan
7 dl vetemjöl
1 ägg
sesamfrön
♦ Smält smöret i en kastrull och häll i vatten. Vätskan ska vara ljummen
♦ Lös upp jästen i vätskan
♦ Blanda ner salt, socker, parmesan (spara lite till gräddning) och mjöl
♦ Låt degen jäsa till dubbel storlek
♦ Rulla smala stänger, lika långa som plåten. Låt jäsa ca 30 minuter
♦ Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön och parmesanost
♦ Grädda i 200 grader i ca 15 minuter
I AM NUTS
Här kommer det finnas recept på mat och bak och kanske lite annat smått och gott. 2012 ska jag testa massa nya recept och här kommer det mesta att dokumenteras!
Hoppas det smakar!
