PANERAD FISK

 
Egentligen är ju det här inget nytt eller exotiskt, panerad fisk med mos och remouladsås.
Men paneringen är i alla fall inte lika onyttig som en vanlig och tyckte att det blev riktigt bra! 
 
 
Ingredienser:
500 gram vit fisk
2 ägg
3 msk kokosmjöl
3 msk mandelmjöl
3 msk fiberhusk/kruskakli
3 msk linfrön
3 msk sesamfrön
salt & peppar
 
• Blanda alla torra ingredienser på en tallrik och vispa upp äggen i en skål
• Doppa fisken först i ägg och sedan i paneringen
• Stek i smör tills fisken har fin färg
 
Remouladsås: 
Blanda 1 dl majonnäs med 1 dl creme fraiche och 0,5-1 dl bostongurka. Pressa i lite citron eller limesaft och krydda med salt och peppar och ca 0,5 tsk curry. 
 
Potatismos eller blomkålsmos till, eller blanda båda som vi gjorde!
 

MUFFINS x2

 
Jag fick massa fina muffinsformar i julklapp och har flera sen tidigare så jag har testat lite roliga muffinsrecept. De här två sorterna kan båda ses som nyttigare än vanliga muffins även om de har lite socker i sig. Så de får nog fortfarande räknas som fika, till skillnad mot de mer matiga muffinsen jag gjort tidigare. 
 
Först ut chokladmuffins:
 
 
Ingredienser ca 12 st:
6 ägg
3- 4 msk smör
3- 4 msk mjölk
6 msk honung 
1,25 dl kokosmjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g mörk choklad
 
• Blanda ägg, smör, mjölk, honung med en elvisp.
• Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. 
• Hacka chokladen och blanda ner i smeten. 
• Häll upp i muffinsformar. 
• Grädda i 15 minuter i 200 grader. 
 
Nu när jag testat och baka med mindre socker så uppskattar jag faktiskt smaken av choklad mer, kan längta efter riktigt mörk choklad eller mastiga chokladkakor utan den där söta delen. Och de här är precis så, riktigt chokladiga! Och tro'r eller ej, det kan vara minst lika gott som det söta...
 

Second up är hallonmuffins med chokladbitar:
 
 
Ingredienser ca 12-15 st:

6 dl havregryn
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 krm salt
3 mogna bananer
1 dl brunt farin socker
1 tsk vaniljpulver
2 äggvitor
ca 2 dl hallon
ca 100 gram mörk choklad
 
• Sätt ugnen på 175 grader. 
• Mixa havregrynen i en mixer/matberedare till "havregrynsmjöl". 
• Mät upp 5 dl havregrynsmjöl och blanda med bakpulver, bikarbonat och salt. 
• I en annan skål, mosa bananerna och blanda ner socker, vaniljpulver och äggvitor. 
• Rör ner mjölblandningen försiktigt tills smeten är jämn. 
• Hacka choklad och vänd i tillsammans med hallonen. 
• Fördela i muffinsformar, gärna i silikon så släpper de lättare. 
• Grädda i ca 25 minuter. 
 
De här muffinsen är så jäkla goda med hallonen och chokladen. Och smart med att göra havregrynen till mjöl om man som jag vill försöka undvika vitt mjöl. Såklart att de blir lite grövre och matigare och inte riktigt "fluffiga" men tycker verkligen inte att det förstör. 
 
 
 

LÄTT och SNABBT

 
Såna där dagar när man måste fixa med tråkgrejer hemma, typ tvätta och städa, är det bra att ha några lätta och snabba recept på g. Och den här suddiga salsan uppe till höger i bild kan krydda upp vilken rätt som helst egentligen, här gjorde vi wraps med kyckling. 
 
 
Köp det här:
2 st avokado 
2 st tomater 
1 st rödlök
2 msk färsk koriander el basilika 
1 st lime 
msk rapsolja 
Salt & Peppar
 
Gör så här:
Hacka avocado, tomater, lök och koriander/basilika och lägg i en skål. Pressa över limesaft och tillsätt några droppar olja vid behov. Krydda och smaka av!  
 
 
 

MYNTABIFFAR

 
Ett tips på en god kryddning på traditionella biffar är,mynta! 
 
Det är bara att hacka färsk mynta och blanda ner i färsen om ni följer ett vanligt recept.
 
Här serverades biffarna med tsatsiki och chevregratinerade rödbetor/potatisklyftor.
 
 
Äntligen lördag och jag ska få krama om lilla solstrålen!

ALTERNATIV LASAGNE

 
När H fick en salami på 1 kg i julklapp från sitt jobb så kände vi inte riktigt för att skiva upp den på frukostmackor i typ all evighet ... Och som tur var verkade salamiföretaget förstå det för det fanns lite roliga recept på kartongen varav ett var lasagne med salami istället för köttfärs.
 
Vi testade och det var gott! Vi skar dock salamin i lite för tjocka skivor så att det var lite jobbigt att skära när man skulle äta, speciellt i matlådan. Men vi funderar helt klart på att ha kvar det här receptet som en lasagnevariant men då kanske skära salamin i mindre bitar eller skivor.
 
Ett tips till er som vill variera lite!
 
 
Ingredienser:
500 gram salami
200 gram färska lasagneplattor
500 gram krossade tomater
2 st gula lökar
en halv kruka färsk basilika
4 msk chilisås
4 dl cremefraiche
200 gram riven ost
salt och peppar
 
• Sätt ugnen på 175 grader.
• Finhacka lök och stek mjuk. Häll på tomatkross och chilisås, låt sjuda ca 3 min.
• Hacka basilikan grovt och tillsätt med salt och peppar.
• Hacka salamin i valfria bitar. 
• Varva lasagneplattor, tomatsås, utklickad cremefraiche och salami. Toppa med ost. 
• Grädda i ugnen ca 30 min. 
• Servera med en god sallad. 
 
När man bara behöver förbereda tomatsåsen och inte tillaga salamin så går det bra mycket snabbare än en vanlig lasagne med köttfärssås också!

SNACKS

 
Göra egna goda snacks till filmmyset är inte så svårt,
man kan tex rosta mandlar med lite honung och sesamfrön! 
 
 
Häll knappt en dl honung i en skål, tillsätt 200 gram skållade mandlar och rör runt. Tillsätt ca en dl sesamfrön och rör igen. Rosta i en stekpanna tills nötterna är gyllenbruna och fördela på tex en bakduk och låt svalna. Sen är det bara att bryta eller hacka loss!
 
 
 

LET'S GO!

 
Sådär då var ordningen återställd och jag är tillbaka i skolbänken och även tillbaka här med lite recept.
Först ut är ett mellanmål perfekt för en stressig vecka - bars med nötter och torkad frukt. 
 
 
 
Ingredienser:
0,8 dl mjöl
1 krm bakpulver
1 krm bikarbonat
0,8 dl brunt farinsocker
ca 5-6 dl blandad torkad frukt
ca 3-4 dl blandade nötter
1 stort ägg eller två små
0,5 tsk vaniljpulver
 
• Sätt ugnen på 160-170 grader. Lägg bakplåtspapper i en form, ca 20x30cm.
• Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat och tillsätt socker.
• Hacka frukt och nötter så de är i ungefär samma storlek och blanda ner i mjölet.
• I en separat skål, vispa ägg och vaniljpulver i ca 2 minuter. 
• Blanda försiktigt ner i mjölblandningen.
• Häll ut i formen och platta till. Grädda ca 30-40 minuter.
• Skär i bitar och plasta in.  
 
 

RSS 2.0