XMAS

 
Har redan tagit lite jullov från bloggen som ni märkt, kanske för att jag inte kommer få så många riktiga dagar ledigt. Men innan vi säger god jul på riktigt så vill jag dela med mig av en riktigt lyckad julbål som gästerna och jag slurpade i oss i lördags. Har tyvärr ingen bild men efter en snabb sökning på google så kan vi säga att det såg ut ungefär så här...
 
 
3,75 dl strösocker
0,75 dl vatten
skal och saft från 1-2 apelsiner
1,5 tsk ingefära
3 st kanelstänger
1-1,5 liter vitt vin
1-1,5 liter fruktsoda
 
Koka upp socker, vatten, apelsinsaft och skal med kryddorna i en kastrull. Låt sjuda några minuter tills blandningen är simmig och skummig på ytan. Låt svalna och blanda sen med valfria proportioner vin och fruktsoda. På med massa is och skål!
 
♥ GOD JUL ♥
 

PULLED PORK

 
Nu har jag testat den här snackisen pulled pork, ett långkok av fläskkarré tills det går att dra isär. Jättesaftigt och gott! Har testat både som hamburgare och tacos och sallad men här tar liksom fantasin slut så det är de enda negativa jag känner, att det är lite svåranvänt kött sen när det är klart. Men egentligen är det bara fantasin som stoppar antar jag :) 
 
 
Du behöver:
♦ fläskkarré. hel bit eller skivor, mängd bestämmer ni själva
♦ kryddor som marinad: tex chilipulver, sambal oelek, chilisås, barbequesås, vitlöksklyftor, chipotlepasta, spiskummin osv osv men kanske inte alla de här på en gång...
 
Lägg köttet i en form och gnid in kryddor eller häll över sås. Täck med folie så det blir så tätt som möjligt och sätt in i ugnen på 110 grader i ca 8 timmar. Pilla sen isär köttet så det ser ut som ovan med gafflar. Ät med valfria tillbehör!
 
 

PÄRONKYCKLING

 
Riktigt gott med päron, kyckling och sambal. Och ganska oväntad smakkombination eller vad tycker ni!?
 
 
Ingredienser 4 port:
3-4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
2,5 dl creme fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 msk färsk ingefära
1-1,5 tsk sambal oelek
2 päron
1 dl valnötter
ev lite hackad mynta
 
• Skär kycklingfiléerna i bitar på längden. Bryn i smör. 
• Häll i creme fraiche, buljongtärning och sambal.
• Hacka vitlök och riv ingefära och häll i pannan.
• Skär päronen i klyftor och ta bort kärnorna. Stek i en egen panna tills de fått färg. 
• Lägg ner päronen med kyckling och hacka valnötter och strö över. 
• Pynta med mynta och servera med ris. 
 

LAX I PAKET

 
Lax är väl bland det godaste som finns? Speciellt när det tillagas i ett foliepaket som gör laxen extra saftig. Superfräscha smaker i det här receptet!
 
 
Ingredienser 4 portioner:
4 laxfilébitar
1 knippe salladslök
2 apelsiner
1 röd chili
salt
1 röd paprika
3-4 portioner couscous/bulgur 
1 grönsaksbuljongtärning
färsk baby spenat
 
• Sätt ugnen på 225 grader.
• Lägg laxen på varsitt ark aluminiumfolie. 
• Hacka lök, chili och skär apelsiner i hinnfria klyftor. Fördela på laxen och salta.
• Vik ihop foliepaketen och lägg i en form. Tillaga i ugnen ca 20-30 minuter.
• Tillaga couscous/bulgur med buljongtärningen. 
• Hacka paprikan. När det är nån minut kvar på couscousen, tillsätt paprikan så de blir lite mjuka. 
 Innan servering, blanda i spenaten också. 
 
En kall sås kan nog passa bra till också om man vill ha det!
 

FRIED RICE

 
För att bryta av allt juligt och traditionellt så gjorde vi chicken fried rice häromdagen, mkt gott och skönt när man bara kastar i allt i samma panna. Det blir bäst om riset kokas ett tag innan så det hinner svalna, gör inget om det till och med är dagen innan. 
 
 
Ingredienser ca 5 portioner:
4 kycklingfiléer
3-4 portioner kokt ris, kallt!
6 cm ingefära
2 klyftor vitlök
1 röd chili
2-3 morötter
en kvarts vitkålshuvud 
4 salladslökar
3 ägg
2 msk asiatisk ostron/fisksås
2–3 msk japansk soja
 
• Skär kycklingen i små bitar och stek i en stor panna. 
• Riv ingefära. Hacka vitlök, chili, vitkål och salladslök. Strimla morötter. 
• Tillsätt grönsakerna i pannan och stek med tills de är lite mjuka. 
• Knäck i äggen och rör runt. 
• Tillsätt riset och ostron- eller fisksås och soja och smaka av. 
 

GODASTE GOTT

 
Godaste fläskfilé grytan just nu är den här i chutneysås. Helt perfekt enligt min smak!
 
 
Ingredienser 4 port:

500 g fläskfilé
2 purjolökar
1 msk smör
0,5 dl mango chutney
2,5 dl matlagningsgrädde
1 köttbuljongtärning + ca 0,5 dl vatten
1 msk soja
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk ingefära
salt & peppar
 
♦ Skär köttet i skivor och skär purjon i sneda skivor. Bryn i smöret.
♦ Blanda mango chutney, grädde, buljong, soja, vinäger och ingefära.
♦ Häll i pannan och salta & peppra. 
♦ Låt puttra ca 5-10 minuter. 

MACARONS

 
Till helgens storslagna adventsfika i Stockholm försökte jag mig på
pepparkaksmacarons med vaniljkräm.
 
Har gjort macarons två gånger förut varav en gång blev perfekt och den andra inte alls. Nu blev det nåt mittemellan, den första plåten med mandelkakorna blev perfekt och den andra hade bara spruckna kakor. Har kommit fram till att det inte funkar med engångs-bakplåtspapper utan en sån tjockare i silikon som användes på första plåten och går att diska av är ett måste (s.k. ugnsduk, finns på tex Clas Ohlson). Till detta recept behöver man även en matvåg, eftersom proportionerna blir mer exakta då. 
 
På grund av detta får ni nu bara se spruckna kakor, eftersom jag såklart sparade de fina till gästerna. Även om också en del av dem behövde en strucken kaka som botten, men det märker ju ingen! 
 
 
Ingredienser:

120g äggvitor (ca 5-6 st?)
35g socker
150 g fint malen mandel
140 g florsocker

10 g pepparkakskrydda

150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag

100 g smör

90 g florsocker

1 äggula

1 tsk vaniljpulver

 

♥ Skålla mandeln och låt den torka. Mal den i en mandelkvarn eller mixer. Ta bort de stora bitarna och väg upp, du behöver 150 g efter att du har malt och siktat den. Eller använd mandelmjöl!

 

♥ Häll florsocker & pepparkakskrydda i en annan skål, väg upp till totalt 150 g. Blanda med mandeln. 

 

♥ Väg upp 60 g äggvita i en skål och 60 g i en annan skål. Vispa upp äggvitan i den ena skålen till ett mjuktskum och tillsätt sen 35 gram socker under vispning tills du har ett fast och fluffigt skum, som en marängsmet.

 

♥ Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer/stektermometer.

 

♥ Under vispning på låg fart, häll snabbt i sockerlagen i marängsmeten. Vispa marängen på hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, tar ca 10-15 minuter.

 

♥ Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen

 

♥ Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket!

 

♥ Spritsa eller klicka ut små rundlar på en bakplåtsklädd plåt. 

 

♥ Låt torka minst en halvtimme innan du sätter in dem i ugnen för att de ska bli helt släta. Grädda i 160 grader,  ca 10-15 minuter i mitten av ugnen.

 

♥ Vispa samman alla ingredienserna till krämen, smöret behöver vara rumstempererat. 

 

♥ Smeta fyllningen på en macaronhalva och sätt ihop med en annan.

 

♥ Förvara i burk med lock i kylskåp om de inte ska ätas direkt!

 

 

Mina smakade lite mindre pepparkaka än jag velat så jag har ökat mängden pepparkakskryddor lite i det här receptet, då borde kakorna bli lite mörkare och lite godare :)

 

Originalreceptet finns här, där finns det bilder om man vill ha mer vägledning: 

http://bliminjast.se/2011/december/bli-min-jasts-julbakskalender-6-december-pe.html

 

 

KNÄCK KNÄCK

 
Mer julgodis såhär den 1 december!
 
Häromdagen kokade jag ihop lite pepparkaksknäck, hur smidigt som helst att sätta på spisen och låta puttra på förutom allt det där kladdet när formarna ska fyllas, blä. Men lätt värt när det är gjort :)
 
 
Ingredienser ca 50 st små:
2 dl strösocker 
2 dl ljus sirap 
2 dl vispgrädde 
2 msk smör 
0.5 dl hasselnötter
0.5 tsk pepparkakskryddor 
flingsalt
 

♥ Koka ihop socker, sirap, grädde och smör i en stor kastrull.

♥ Ställ ut knäckformar på en plåt och hacka nötterna under tiden. 

♥ Koka utan omrörning till 125-135 grader beroende på hårda du vill att de ska vara. 

♥ Dra av knäcksmeten från värmen och rör snabbt i de hackade nötterna och pepparkakskryddorna.

♥ Fyll försiktigt knäckformarna med smet och toppa med lite flingsalt.

♥ Låt knäcken kallna och stelna.

 


RSS 2.0