PITA


Annan passande sommarmat är pitabröd! Man tar vad man tycker är gott och gör till en röra, det här blev lite fajitasinspirerad kycklingröra och sallad. Extra gott häromdagen på balkongen i solnedgång.


Ingredienser 3-4 portioner:
pitabröd, ca 6-8 st
kycklingfilé, ca 3 st
1 purjolök
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
ca 3 dl creme fraiche
0,5-1 msk soja
spiskummin, chili, sambal etc...
sallad, gurka, majs etc...

♦ Skär kycklingfilén i mindre bitar och stek till den fått färg.
♦ Hacka purjo, paprika och vitlök och stek med tills de blir mjuka.
♦ Tillsätt creme fraiche (hur mkt beroende på hur "lös" man vill ha såsen)
♦ Och krydda på valfritt sätt!
♦ Sätt ugnen på 200 grader och värm pitabröden någon minut.
♦ Fyll bröden med sallad och kycklingröra om vartannat!

Kanske även funkar som picknick-mat?

CITRON & KOKOSSOPPA


Soppa är kanske egentligen perfekt höstmat enligt mig men den här ganska "lätta" soppan passar även såhär framåt sommaren när man inte är jättehungrig. Och för den som ändå är hungrig så görs den matigare med tortellini. Och ursäkta den tråkiga bilden, svårt att få det att se gott ut.


Citron- och kokossoppa, ca 4 port:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 st citrongräs
4-6 st limeblad
1,5 dl vitt vin
2 buljongtärningar, höns/grönsak
ca 4-5 dl vatten
1 burk kokosmjölk
ev maizena
ev 1 paket tortellini

♦ Skala och hacka lök, vitlök och citrongräs.
♦ Lägg i en stor kastrull och tillsätt limeblad, vitt vin, buljong, vatten och kokosmjölk.
♦ Låt koka upp och sjud under lock i ca 10 minuter.
♦ Tillsätt ev lite maizena för att göra soppan tjockare.
♦ Ta upp limebladen och mixa med mixerstav.
♦ Låt koka upp igen och smaka av.
♦ Koka ev tortellini i någon minut enligt paketet.
♦ Fördela tortellinin i tallrikar och häll soppan över!


EXAMEN

 
För en vecka sen var en del av tjocka släkten här och firade mig och då behövdes det god mat till många som går bra att förbereda och inte är så komplicerad. Så det blev fläskfilé, rotfruktstårta och fetaostkräm. Ganska klassiskt och riktigt gott! Och jag rekommenderar verkligen att köpa en köttermomenter som vi precis gjort, känns inte som man kan misslyckas med kött med en sån.
 

 
Rotfruktstårta: (1 st rund form ca 26 cm)
ca 500 gram rotfrukter, tex morötter och palsternacka
ca 300 gram mjölig potatis
2 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm peppar
200 gram camembertost
4 st ägg
250 gram kesella
1 dl mjölk
lite riven ost
 
• Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en rund form, helst med avtagbar kant.
• Skala rotfrukter och potatis och skiva i tunna skivor och lägg i en stor bunke.
• Pressa i vitlök och blanda i timjan och salt & peppar. Skär osten i bitar och blanda i.
• Vispa ihop ägg, kesella och mjölk och häll på.
• Fördela i formen och strö över lite riven ost.
• Grädda i nedre delen av ugnen ca 1,5 timme. Det är värt väntan!
 
Fläskfilé:
1 fläskfilé
soja
honung
sambal oelek
salt & peppar
köttermometer!
 
• Ta bort senor mm från fläsfilén och blanda ihop marinaden av tex ingredienserna ovan.
• Låt stå minst någon timme och sätt sen på ugnen på 125 grader.
• Sätt en köttermometer i den tjockaste delen av fläskfilén och sätt in i ugnen.
• Stek tills temperaturen är ca 60-62 grader och låt sen vila i folie i ca 10 minuter.
 
Fetaostkräm:
200 gram fetaost
1/2 rödlök
1/2 dl hackad gräslök
2 dl creme fraiche
1 tsk kycklingfond
 
• Mosa fetaosten i en skål.
• Hacka lök och gräslök och blanda med fetaosten.
• Tillsätt creme fraiche och kycklingfond.
• Smaka av!
 

GNOOOOCCHI


Jag har ju glömt det här! Det godaste som finns i hela världen som jag gjorde i förra veckan (vilket vissa kanske såg på facebook där jag inte kunde hejda min entusiasm). Så låt mig presentera: gnocchi med gorgonzolasås och charkisar. Kanske världens mest onyttiga maträtt rakt igenom men det var de värt, det är ju inte särskilt ofta man äter det.

Eftersom man alltså gör "potatispastabollar" från scratch så försökte jag pedagogiskt nog komma ihåg att ta bilder hur det såg ut. Inte för att det är något facit eftersom det var första gången för mig men det kan bli lite lättare att följa, och gott blev det! Egentligen hur enkelt som helst också.

Ingredienser 4 port:
600 gram mjölig potatis
1 ägg
0,5 tsk salt
2-3 dl vetemjöl
50 gram smör
100 gram gorgonzola
3 msk mjölk
1 krm salt
ev lite maizena redning
valfria charkuterier, tex proscioutto, salami

1. Koka potatisen med skalet på. Låt svalna lite och skala och pressa sedan potatisen.

2. Tillsätt ägget, salt och mjöl och knåda ihop till en deg som inte kladdar.

3. Rulla ut en mindre del av degen till en korv och skär i bitar på nån cm.

4. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull och lägg i lite av gnocchin i taget. De flyter upp till ytan när de är klara, det tar bara någon minut så man får passa dom! Låt rinna av.

5. Smält smör och gorgonzolaost till såsen. Tillsätt mjölk och låt koka någon minut.
6. Smaka av med salt och red ev med lite maizena (tyckte vår sås blev för lös och tunn utan)
7. Servera tillsammans med charkisarna och njuuuuut ;)

En stor portion blev det såklart!

FLYGANDE PAJ


Har pratat om att göra flygande Jakob ett tag, det var riktigt längesen och det är ju gott. Men sen när jag faktiskt kom ihåg det i förra veckan så kände jag ändå för att hitta på nåt annat och tänkte att flygande Jakob paj kan det väl inte bli några konstigheter med. Och det blev det inte heller!


Pajdeg:
75 gram smör
1,5 dl kesella
4,5 dl mjöl, jag blandade graham, råg och lite vetemjöl
(det kan behövas lite mer av allt beroende på hur stor form man har)

Fyllning:
nästan en grillad kyckling (annars hade pajen svämmat över)
1 paket bacon
1-2 bananer
en näve jordnötter

Äggstanning:
2 dl grädde, vispgrädde eller matlagningsgrädde
1 dl chilisås
1 msk tomatpuré
3 ägg

♦ Gör pajdegen och lägg i kylen en stund.
♦ Sätt ugnen på 225 grader och tryck ut degen i en form. Förgrädda ca 10 min.
♦ Dela kycklingen i små bitar och knaperstek bacon i små bitar.
♦ Skiva bananer och blanda samman äggstanningen.
♦ Lägg kyckling, bacon, banan och jordnötter i formen och häll över äggstanningen.
♦ Sänk ungen till 200 grader och grädda i ca 30 minuter.


BROWNIE+CHEESECAKE


Till Eurovision Song Contest finalen fick jag i uppdrag att baka till ca 25 pers, vad gör man då som många tycker om och som är lätt att göra men samtidigt lite roligt? Det fick bli brownies med cheesecake topping och det gick hem i stugan! Men i det fallet med grädde och någon jordgubbe till, här provsmakar jag bara :) Det var som en chokladkaka med lite cheesecakesmak men inte lika mycket som cheesecake-kladdkakan (den som blev upp-och-ner) och ingen smaksensation skulle jag säga. Passade dock perfekt för ändamålet!


Ingredienser ca 16 bitar
150 gram smör
1 dl kakao
3 st ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1 äggula
200 gram philadelphiaost
3 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal från en citron eller apelsin

• Sätt ugnen på 150 grader.
• Smält smöret och rör ut kakaon i det, låt svalna.
• Rör ihop ägg och socker.
• Blanda bakpulver, mjöl och vänd ner försiktigt i äggsmeten.
• Tillsätt smöret i äggsmeten, rör försiktigt för att det inte ska bli luftigt.
• Blanda ihop cheesecakesmeten.
• Lägg bakplåtspapper i en stor ugnsform (ca 25x35 cm skulle jag gissa).
• Häll i browniesmeten och klicka ut cheesecakesmeten ovanpå.
• Dra runt tex en kniv så att ljust och mörkt blandas lite
• Grädda långt ner i ugnen ca 30-40 minuter.
• Låt svalna och skär i bitar.


Jag tyckte den var godast efter någon dag när den "segat" ihop lite :)

KOKOSFISK


Man behöver inte alltid göra den gamla vanliga kycklingwoken, här gjorde vi istället
kokospanerad torsk till. Passade minst lika bra och jag tycker ju om variation! Själva fisken
skulle nog funka med vilket tillbehör som helst om man inte känner för wok.


Ingredienser
ca 500 gram torskfilé
ca 1 dl grahamsmjöl
ca 1 dl kokosflingor
2 ägg

♦ Skär fisken i bitar
♦ Häll ut mjöl på en tallrik och kokosflingor på en annan
♦ Vispa upp äggen i tex en djup tallrik där man sen kan doppa fisken
♦ Vänd fisken först i mjölet, sen i äggen och sist i kokos
♦ Stek på medelvärme i lite smör till de är klara

Och eftersom mannen i huset vill ha sås till allt så fick creme fraiche och sweet chilisås bli räddningen!

FESTLIGT


Fläskfilé är (som ni kanske märkt) det som det ofta bjuds på när det ska vara lite festligt på helgen eller så. Nu gjorde jag nåt annorlunda, nämligen fylld fläskfilé med bacon och ädelost. Och även om det låter som mycket ost så behövs det om man vill känna av smaken eftersom den liksom smälter bort lite. Med såsen blir det extra gott, sött och salt!


Ingredienser ca 4 port:
1 fläskfilé
1 paket bacon
1 paket ädelost
salt & peppar

Kall sås:
2 dl creme fraiche
1 dl mango chutney
en halv purjolök

♦ Sätt ugnen på 200 grader.
Klipp bacon i bitar och knaperstek. Låt rinna av på hushållspapper.
♦ Putsa fläskfilén och skär den på mitten så att den går att "öppna" och platta till.
♦ Fyll med bacon och ädelosten smulad i mindre bitar.
♦ Rulla ihop och fäst med tandpetare så den håller ihop.
♦ Bryn lite snabbt i en het panna och lägg i en form.
♦ Stek i ugnen ca 20 minuter tills köttet är klart.
♦ Skär upp i fina skivor och ta bort tandpetarna försiktigt.

♦ Hacka purjolök och blanda ihop såsen.
♦ Servera med tex ris eller potatisklyftor och god sallad!

LIMEGRYTA


Ursäkta uppehållet!

Asiatiskt verkar vara ett återkommande tema här hemma. Den här gången hittade vi torkade limeblad, typ som lagerblad, i ett hörn av grönsaksavdelningen och det var riktigt praktiskt eftersom dom gav mycket smak. Påsen kostade ca 20 kronor och kommer räcka ett bra tag som ni ser...

Och dessa användes till chicken red curry! Smakade ungefär som på thairestaurang faktiskt, och särskilt svårt var det inte heller. Jättegott och ganska mild smak. Och det är ju bara att byta ut röd curry till grön om man hellre vill det, för att få det lite starkare. Hör av mig när vi har testat det :)


Ingredienser ca 4 port:
4 kycklingfiléer
1 gul lök
2 lime
3 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
6-8 limeblad
2 cm färsk ingefära
2-3 msk röd currypasta
1 msk fisksås

♦ Skär kycklingen i mindre bitar och hacka lök. Stek i lite olja.
♦ Skiva den ena limen och pressa saften ur den andra. Lägg i pannan.
♦ Hacka vitlök och ingefära och tillsätt tillsammans med kokosmjölk, limeblad, currypasta och fisksås.
♦ Koka upp och låt sjuda (helst under lock) ca 10 minuter.
♦ Koka ris under tiden.

Limebladen ska nog inte ätas så dom kan man ta bort innan servering (även om jag inte gjorde det!)

RSS 2.0