UPP & NER
Det är lite mkt just nu, försöker läsa kurslitteratur men behöver ta paus för att snyta mig eller hosta en gång i minuten. Så har inte prioriterat matlagning direkt, men har några grejer på lager.
Som H's födelsedagsmiddag tex: köttfärslimpa med en twist.
Blev mkt gott och uppskattat av födelsedagsbarnet!
Ingredienser:
500 gram nötfärs
2 ägg
1,5 dl mjölk
0,5 dl ströbröd
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk soja
1/2 riven gul lök
1 ask cantadou, valfri smak tex 4 peppar.
ca 200 gram champinjoner
• Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ströbröd i blöt i mjölken i ca 5 minuter. .
• Hacka champinjonerna och stek under tiden.
• Blanda sedan ner svamp och övriga ingredienser i ströbrödssmeten.
• Ringla lite olivolja i en stor ugnsform och fördela nötfärsen i mitten, forma till en "limpa".
• Hacka rotfrukter och lägg runt om man vill ha det, häll på olivolja och salta.
• Ställ in i ugnen och sänk temperaturen till 175 grader. Sätt gärna in en ugnstermometer i köttfärslimpan, den är perfekt vid 70 grader. Tar ca 45 minuter.
Ät med lingon och brunsås, tex denna:
5 dl grädde
2 msk kinesisk soja
1,5 msk kalvfond
2 msk lingonsylt/gelé
• Koka upp grädden och i med övriga ingredienser, låt allt småputtra tills såsen tjocknat.
MOUSSAKA
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
300 gram köttfärs
1 burk krossade tomater
0,5 tsk kanel
1 tsk muskot
salt & peppar
4 msk vetemjöl
4 msk smör
4 dl mjölk
150 gram parmesan
5-8 potatisar
2 auberginer
- Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök och vitlök och stek ett par minuter. Tillsätt köttfärs och bryn den. Tillsätt krossade tomater och kryddor och låt det småputtra i ca 10 minuter.
- Smält smöret till béchamelsåsen, häll i mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget. Låt såsen koka ihop under omrörning och tillsätt sedan riven ost (spara lite till gratinering). Smaka av med muskot, salt och peppar.
- Skala potatisarna och skär dem i skivor. Lägg potatisskivorna i botten på en form med lite olivolja i. Skär auberginerna i skivor och lägg hälften av dem ovanpå potatisen. Häll köttfärssåsen över och lägg sedan på resten av potatisen och auberginerna. Avsluta med béchamelsås och ev lite riven ost. Grädda cirka 40 minuter.
CUPCAKES
Jordgubbs- och limecupcakes i små tekopps-formar från födelsedagsfikat för hela två veckor sen. Fina va?!
Ingredienser ca 10-12 st:
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 2/3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 2/3 dl tinade frysta jordgubbar, skivade
Saften och skalet från en lime
Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa samman ägg och mjölk med limesaft samt rivet skal. Blanda ner det smälta smöret och rör sedan försiktigt ner det i mjölblandningen. Tillsätt de skivade jordgubbarna. Ställ pappers/silikonformar på en plåt och klicka i smeten. Grädda i 180 grader i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.
Istället för frosting vispade jag grädde och blandade sen ner någon matsked florsocker och några mixade jordgubbar. Och så lite guldströssel på det!
SNABBMAT
Gårdagens kycklinggryta som tog lika många minuter att fixa som quinoan behövde koka, alltså ca 15. Det ser ju tyvärr ut som en förfärlig röra och riktigt tråkig måltid på bilden men det var det inte!
Kul med ajvar relish som ny smaksättare, blev perfekt smak med lite sambal oelek och en skvätt soja, och kommer inte vara nåra problem att använda upp den burken.
Ingredienser 2 port:
2 kycklingfiléer
0,5 gul lök
1 vitlök
2 dl creme fraiche
0,5 dl ajvar relish
1 tsk sambal oelek
0,5-1 msk soja
- Hacka lök och vitlök och stek mjuk en stund.
- Skär kycklingen i skivor och stek med löken.
- Tillsätt creme fraiche, ajvar, sambal och soja.
- Låt koka ihop några minuter och smaka av!
THE ULTIMATE BROWNIE
Det här är the ultimate brownie! Tycker jag som älskar chocolate chip cookies och oroes och brownies - var för sig. Men nu är det 3in1 och det blev inte annat än mäktigt och helt fantastiskt :)
Ingredienser kaksmet:
225 gram smör
2,4 dl strösocker
1,8 dl farinsocker
2 stora ägg
1 matsked vaniljpulver
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
150-200 gram mjölkchokladknappar eller hackad blockchoklad
1 paket Oreos (16 stycken)
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smöret och sockret i en stor skål med en elvisp i ca 3-5 minuter. Tillsätt äggen och vaniljen och rör ordentligt tills allt blandas. Rör samman mjöl, bakpulver och salt i en annan skål och häll sedan över mjölblandningen i smörblandningen lite i taget. Rör försiktigt, allt ska blandas men rör inte mer än nödvändigt. Rör i chokladknappar eller hackad choklad.
Klä en form med bakplåtspapper, jag använde en form som är lite mindre än hälften av en vanlig ugnsplåt. Häll ut kaksmeten i formen och bred ut den med hjälp av en sked så att den täcker hela botten på formen. Lägg sedan över Oreos så att de täcker kaksmeten.
Ingredienser browniesmet:
100 gram smör
100 gram mörk blockchoklad
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smält smör och choklad i en kastrull på svag värme och låt det svalna lite. Blanda ner ägg, socker, vetemjöl och bakpulver. Rör så att smeten blir jämn. Häll sedan smeten i formen och bred ut så det täcker kaksmet och Oreos. Grädda i ugnen 175 grader i cirka 25-30 minuter, ytan ska bli som på vanliga brownies, dvs se hård ut och spricka lite.
Det blir nog inte bättre än så här!
TEXMEX PAJ
Jag har ju min favvopaj med grillad kyckling och vitkål och tacokrydda... men den här är en liknande variant som ligger bra till i pajtoppen också! Mexikansk kycklingpaj kommer här:
Pajdeg:
3 dl mjöl
100 gram smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
8 feferoni
1 grillad kyckling
1 gul lök
ca 10 färska champinjoner
200 g Philadelphiaost
1 burk Chunky Salsa
1-2 dl riven ost
• Sätt ugnen på 225 grader. Gör pajdegen, tryck ut i en form och förgrädda i 10 min.
• Rensa kycklingen och dela i mindre bitar. Hacka lök och champinjoner och stek allt tillsammans.
• Tillsätt philadelphiaost och tacosås och låt puttra ihop nån minut.
• Hacka feferoni och lägg i botten på pajskalet.
• Häll kycklingröran över och toppa med riven ost.
• Gratinera i ca 15 minuter.
Servera med sallad och kanske guacamole om man vill lyxa till det ordentligt?!
SEMLA??
Neeeeehhhh blev ingen semla igår för jag orkade inte baka och de där torra köpebullarna kändes inte så lockande... Men jag kan bjuda på kladdkaka med after eight glasyr, mycket godare!
Kladdkaka:
150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
ströbröd
Sätt ugnen på 175-200 grader. Smält smör och låt det svalna. Blanda i kakao, vaniljsocker och socker. Tillsätt ett ägg i taget. Avsluta med mjölet, försiktigt! Smöra och bröa en form, gärna med löstagbar kant. Häll i kladdkakssmeten. Grädda din kladdkaka i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 min, den här var inne i 18 min och blev perfekt!
Glasyr:
25 gram smör
1 dl vispgrädde
20 plattor After Eight
Blanda smör, grädde och after eight i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. Låt blandningen kallna och bli tjockflytande och bred sen över kakan.
Bara att vispa grädden som blir över och ha till!
FYLLDA PAPRIKOR
Det här fick bli födelsedagsmatlådan för nån dag sen,
köttfärsfyllda paprikor med tsatsiki. Fint ska're va!
Ingredienser ca 4-6 portioner:
400 gram nötfärs
1 gul lök
peppar, salt
paprikakrydda
grillkrydda
chiliflingor
oregano
1 vitlöksklyfta
1 pkt fetaost
2 morötter
1 burk majs
4 st stora paprikor
riven ost
• Gör köttfärsröran. Stek köttfärs med hackad lök, vitlök och kryddor och smaka av.
• Hacka morötter i små små bitar och smula sönder fetaosten, blanda ner i köttfärsen med majsen.
• Dela paprikorna på längden, lägg i en form och fyll med köttfärsröran.
• Toppa med riven ost och grädda på 225 grader i ca 15-20 minuter.
För tsatsikin:
3-4 dl yoghurt
0,5 gurka
1 klyfta vitlök
nån droppe citronsaft
salt och peppar
Riv gurka och krama ur vattnet (låt ev rinna av i ett durkslag med lite salt på som hjälper till att dra ut vätskan). Blanda sen med yoghurt, pressa i vitlök och smaka av med citron och ev mer salt.
STARK OMELETT
Lite variation bland omeletterna kan ju behövas ibland.
Det här receptet sparas och kommer helt klart återanvändas, gott!
Ingredienser 2 portioner:
4 ägg
3 msk vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5-1 tsk sambal oelek
80 g kryddstark korv (kolla kötthalten!)
4 salladslökar
1 strimlad röd paprika
• Rör ihop ägg, vatten och kryddor
• Hetta upp lite olja/smör i en stekpanna och häll i smeten
• Skär korven och salladslöken i bitar/slantar och lägg i pannan
• Rör runt med en gaffel så att smeten rinner ner överallt
• Klart på ca 10 min!
SUPER-FRUKOST
Okej, grönt kanske inte är den mest lockade färgen på en smoothie. Eller den ser väl nyttig ut men man kan ju inte tro att den faktiskt är god också... Perfekt till frukost tillsammans med en macka!
Mixa bitar av 1 päron, 1 avocado, en halv gurka, en näve färsk spenat med saften från en citron och ca 1 dl vatten. Då blir det två stora glas, ett att spara till mellanmål eller morgonen efter.
Smakar faktiskt gott! Ganska mycket gurksmak så om man inte tycker om det så är det bara att minska lite på det och öka nåt annat.