HUSMAN

I veckan stod ett traditionellt recept på matlistan, kålpudding med potatis, brunsås och vinbärsgelé. Och det var ju så gott som husman brukar vara, jag tycker det är gott men det är ingen favorit. Men ibland så!


Ingredienser 5-6 portioner:
1 vitkålshuvud (inte jättestort)
1 dl vatten
2-3 msk sirap
400 gram köttfärs
1 ägg
1 dl vatten
salt & peppar

♦ Sätt ugnen på 175 grader.
♦ Skär vitkålen i mindre bitar och stek i smör/olja. Häll på vattnet lite i taget.
♦ När kålen är mjuk, häll på sirap och låt puttra en stund.
♦ Blanda färs, ägg, vatten och krydda.
♦ Lägg ca hälften av kålen i en form och färsen ovanpå och sen resten av kålen.
♦ Stek i ugnen ca 40 minuter.

Gör gärna egen brunsås för det är ju godare, men här fuskades det!

DESSERT

Baka blir lite som terapi här i C-uppsatsbubblan och på helgen får man ju äta efterrätt! Här har jag gjort jordgubbs- och rabarberbakelser med kardemummakräm. Jättegoda och somriga, skulle kunna vara en perfekt efterrätt till midsommar tex :) Till nästa gång skulle jag dock förgrädda pajskalen så att de blir lite krispigare, nu blev det mer mjukkaka över kanterna.


Till 12 st mini-pajer:
125 gram mjukt smör
1 dl strösocker
1 ägg
1 dl potatismjöl
2-3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Till fyllningen:
150 gram jordgubbar
150 gram rabarber
3 dl gräddfil
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
ev kokosflingor

Till krämen:
4 dl creme fraiche
1-2 tsk kardemumma
1-2 tsk vaniljsocker

♥ Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker med elvisp och tillsätt ägget.
♥ Blanda mjölet och bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt ev mer mjöl.
♥ Tryck ut degen i en muffinsplåt eller små portionsformar. Jag skulle sen förgrädda dem ca 5-10 min även om jag inte har testat det själv än.
♥ Höj ugnen till 225 grader. Dela rabarber och jordgubbar i små bitar och lägg i formarna.
♥ Blanda gräddfil, socker, vaniljsocker och ägg och fördela över frukten i formarna.
♥ Toppa med lite kokos och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
♥ Blanda ingredienserna till krämen, det är ju bara att smaksätta med nåt annat om man hellre vill det!

Ät och njut och längta till sommaren :)

MER FISK

Då har vi hunnit testa ett nytt fiskrecept! Jag tyckte om det här, fisk med krispigt täcke och mos. Goda smaker och det kommer göras igen. Men en del att hacka och fixa tyckte kocken.


Ingredienser 3-4 portioner
400-500 gram vit fisk, tex sej
1 citron, rivet skal och 1 msk citronsaft
1 liten gul lök
1 dl ströbröd
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
salt & vitpeppar
50 gram smör

5 potatisar
4 morötter
1 bit rotselleri
0,5 dl mjölk
1 msk smör
salt & vitpeppar

♦ Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fisken i en form och pressa över citronsaften.
♦ Blanda finhackad lök med ströbröd, citronskal, vitlök och persilja. Salta & peppra.
♦ Strö blandningen över fisken. Hyvla smöret och lägg ovanpå.
♦ Tillaga i ugnen ca 30 minuter.

♦ Skala och dela rotsakerna i mindre bitar.
♦ Koka tills de blir mjuka ca 10 minuter och låt sen ånga av en stund.
♦ Mixa (enklast med stavmixer!) med smör och mjölk. Salt & peppar!

LIME & CURRY KYCKLING

Enkel och god vardagsmat!


Ingredienser 4 port:
4 kycklingfiléer
2 lime
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk koncentrerad fond, jag hade kalvfond hemma så det fick det bli!
1 msk flytande honung
1,5 tsk grön currypasta

♦ Dela ev kycklingen i mindre bitar. Stek tills de får lite färg.
♦ Salta & peppra. Häll i saften från 1 lime och rivet skal från båda två.
♦ Tillsätt grädde, fond, honung och curry och blanda runt.
♦ Låt koka ihop i några minuter tills kycklingen är klar. Smaka av!
♦ Koka pasta eller ris under tiden. Lätt som en plätt :)

INDISKT

Indisk mat är det godaste jag vet men har nog aldrig lagat det själv hemma (om man bortser från färdig ticka masala sås och sånt...). Som premiärrätt blev det indisk köttfärsgryta som jag tyckte var riktigt god. Lite chili con carne style fast indiskt! Nästa gång lyxar jag till det med naan bröd för det passar perfekt till :)


Ingredienser 4-6 port:
400 gram köttfärs
en halv purjolök
3 st vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
1,5 msk curry
1 krm kardemumma
2 krm chilipeppar
russin, ca en halv deciliter
1 burk kokosmjölk
1,5 dl röda linser
salt

♦ Finhacka purjolök och vitlök. Fräs i en gryta eller stor stekpanna.
♦ Tillsätt köttfärs, tomatpuré, curry, kardemumma och chili. Stek tills färsen är klar.
♦ Tillsätt kokosmjölk, russin och linser. Småkoka ca 10 min tills linserna är klara. Jag behövde ha i lite vatten för att linserna skulle bli helt genomkokta.
♦ Smaka av med salt och de andra kryddorna.
♦ Servera med till exempel sallad, ris, naan bröd. GOTT!

BIFFAR MED MOS

Potatismos går kanonbra att byta ut mot broccoli och blomkål om man vill försöka äta lite mindre kolhydrater. Därför blev det köttfärsbiffar med broccoli- och blomkålsmos här förra veckan. I biffarna tryckte jag också in lite mozzarellaost som blivit över sen tidigare, så de blev inte så jämna och fina. Men goda!


Ingredienser 4 port:
1 blomkålshuvud
2 mindre broccolibuketter
0,5 dl creme fraiche
salt & peppar

400-500 gram färs
1 gul lök
1 morot
0,5 dl creme fraiche
salt & peppar
mozzarellaost eller fetaost i små bitar

♦ Dela blomkål och broccoli i mindre bitar och koka ca 10 minuter tills de är mjuka.
♦ Häll av allt vatten utom ca 1 dl. Mixa med stavmixer.
♦ Blanda i cremefraiche och ev lite mer vatten om det behövs. Salta & peppra.

♦ Hacka lök och grovriv moroten. Blanda det med färs och creme fraiche.
♦ Blanda ev i lite ost. Salta och peppra och forma till biffar.
♦ Stek i några minuter på varje sida.
♦ Servera med sallad!

SOPPA & QUESADILLAS

Tycker verkligen om soppa (och det är bra att försöka äta mer vegetariskt!) men för att det ska godkännas som "mat" här hemma så måste det kompletteras med någon sorts smörgås eller så. Till den här texmex-inspirerade paprikasoppan fick det bli quesadillas. Soppan smakade mest bara paprika och tacokryddor men det var riktigt gott med quesadillas, som hade ganska mild med god smak.


För 4-6 portioner:
4 potatisar
3-4 röda paprikor (beroende på storlek)
1 gul lök
2 grönsaksbuljongtärningar
8-10 dl vatten
salt & peppar
oregano, cayennepeppar
spiskummin, paprikapulver
6 stora tortillabröd
1 liten purjolök
1 paket fetaost
100 gram riven stark/lagrad ost
salt & peppar

♦ Hacka potatis, paprika och lök. Fräs i olja i några minuter.
♦ Tillsätt vattnet, så att det nästan täcker grönsakerna, och buljongtärningar.
♦ Koka upp och sänk värmen, låt småkoka i ca 10 minuter.
♦ Strimla purjolöken och smula fetaosten. Strö över 3 av tortillabröden.
♦ Krydda och toppa med ost. Lägg de resterande bröden ovanpå.
♦ Stek på hög värme i torr panna någon minut på varje sida.
♦ Skär upp i mindre bitar.
♦ När soppan har kokat klart, mixa slät och smaka av med kryddorna.


PASTA & BACON LYX

Snabbmat för mig är oftast pasta och bacon med lite matlagningsgrädde, tar lika lång tid som pastan kokar och man kan krydda helt olika för att variera det. Det här liknar det, men man byter ut grädden mot en egengjord tomatsås. Mycket lyxigare och riktigt gott. Men var beredda att krydda ordentligt, det behövs!


För 4 portioner:
körsbärstomater ca 250-350 gram
olivolja
3 vitlöksklyftor
2 tsk honung
2 msk smör
2 tsk vinäger
salt & peppar
2 paket bacon
färsk bladspenat
1 pkt mozzarellaost
pasta

♦ Skär tomaterna i små bitar.
♦ Häll lite olja i en panna och pressa i vitlöken, ringla i honung, tillsätt tomaterna.
♦ Ha i smör, vinäger och salt & peppar. Låt koka 5-10 min.
♦ Koka pasta. Skiva och stek bacon.
♦ Blanda pastan med tomatsås och bacon.
♦ Strö över mozzarellan riven i mindre bitar och lite spenat.

FRUKT I MATEN...

God mat (ursäkta bilden!) som stod på bordet när jag trött kom hem efter plugg+träning för ett tag sen. Så jäkla bra! Perfekt vardagsmat, inte mycket fix enligt kocken och annorlunda, goda smaker. Vissa har ju svårt för frukt i mat, men här är det bara skal och saft. Apelsinkyckling, ladies & gentlemen!


4 kycklingfiléer

Marinad:
0,5 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk riven färsk ingefära
1 tsk chilipulver
rivet skal av 1 apelsin
rivet skal och saft av 1 lime
salt

Bulgur:
bulgur enligt förpackningen
saft från 4 apelsiner
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
salt & peppar

♦ Blanda ingredienserna till marinaden. Skiva kycklingen i mindre bitar och lägg i marinad minst 2-3 timmar.
♦ Sätt ugnen på 200 grader. Stek kycklingen ca 20 minuter.
♦ Koka upp apelsinsaft och bulgur, tillsätt ev vatten om saften inte räcker som vätska enligt paketet.
♦ Blanda i olja, vinäger och smaka av med kryddor. Servera med tex en kall sås.

SOJAFISK

Från förra eller förrförra veckan... sojabakad fisk! God smak men hade gärna velat ha lite mer krämig sås så kommer nog ha i lite mer matlagningsgrädde än den skvätten jag hade hemma om jag gör det igen.


Ingredienser (3-4 port)
400 gram tinad vit fisk, här hoki
1 msk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk riven färsk ingefära
1/2 tsk farinsocker
lite (eller mkt) matlagningsgrädde
salt&peppar
olja

♦ Sätt ugnen på 200 grader. Häll lite olja i en form och lägg fisken däri.
♦ Blanda ihop allt till såsen och häll över fisken. Ställ in i ugnen, ca 25-30 min.
♦ Servera med ris/råris/bulgur/matvete eller kanske en blandning som här!

RSS 2.0