BLOMKÅLSPIZZA
Blomkål som topping tror ni kanske att jag tänker, men faktiskt som botten - tro't eller ej! Det här var ett litet experiment och det gick väl sådär kan man säga. Här kommer utvärderingen:
+ Det smakade inte blomkål!
+ Man äter inget vitt mjöl utan istället grönsaker!
- Det var lite omständigt!
- Jag misslyckades med konsistensen!
Den blev för mjuk och inte alls krispig eftersom jag inte hade tålamod att pressa bort mer vätska än vad två kökshanddukar kunde klara. Så var noga med det om ni vill testa och offra några handdukar till detta, det hade gjort det godare men främst lättare att äta och mer pizzalikt.

Ser bra ut från den här vinkeln i alla fall...
Ingredienser 2-3 portioner:
1 stort blomkålshuvud
1 ägg
1-1,5 dl ost, tex mozzarella
valfria kryddor, tex oregano
tomatsås och valfri topping, tex salami
• Värm ugnen till 225 grader.
• Skär den färska blomkålen i buketter och torka ev om den är fuktig.
• Kör i en matberedare/mixer och låt bli små korn, liknande ris/pressad potatis.
• Lägg i en microsäker form och täck med lock eller plasta in så det är tätt.
• Kör på full effekt i 7 minuter.
• Låt svalna och lägg sedan på en kökshandduk och krama ur så mycket vätska som det går (jag hade två genomblöta handdukar efterråt men hade behövt använda fler för att det ska bli rätt konsisten).
• Blanda sedan ner ägget, osten (men spara lite till toppingen) och kryddor.
• Pressa ut på bakplåtspapper tills den är några millimeter tjock och grädda i 15-20 minuter.
• Tillsätt tomatsås och toppingen och lite ost och gratinera sedan i ca 5 minuter till (beroende på vad ni har på, om det behöver tillagas eller bara värmas).
Eftersom det kan vara svårt att förstå hur jag menar med själva degen så kan ni hitta ursprungsreceptet på engelska här, där finns det bilder på alla moment som hjälper en:
RISOTTO
Risotto är en annan grej som går kanon att äta vegetarisk utan att det känns som man saknar något! Här blev det en kombination av två recept, kantarell- och rödvinsrisotto.
Bara att låta puttra och gå och fylla på vatten ibland, sen klarar det sig självt!

Risotton blev mkt mer röd/lila än vad bilden visar...
Ingredienser ca 4 portioner:
4 dl arborioris
2 dl rött (eller vitt) vin
2 msk fond (tex kyckling)
5-7 dl vatten
2-4 schalottenlökar
250 gram kantareller
1-2 dl riven parmesan eller annan smakrik ost
0,5 msk vitvinsvinäger
salt & peppar
• Häll riset i en stor gryta/kastrull och tillsätt vin, fond och 4 dl vatten. Låt vätskan koka in.
• Hacka löken och tillsätt tillsammans med mer vatten (lite i taget) tills riset nästan är färdigkokt.
• Tillsätt kantareller (förvällda, stek annars separat tills vätskan försvunnit först) och låt bli varma.
• Tillsätt ost och vinäger, krydda och smaka av!
LCHF BRÖD
Snabba kolhydrater är ju något de flesta bör avstå, och egentligen tycker jag inte att det är så svårt att byta ut pastan och riset och sånt. Förutom när det gäller en sak - mjukt bröd. Speciellt till frukost på helgen! Lyckades få tips om ett LCHF bröd, alltså utan vitt mjöl etc, som jag tyckte var riktigt bra. Smakar som ett "vanligt" grovt bröd med nötter i. Så här kommer receptet,
perfekt till morgondagens söndagsfrukost kanske?

Ingredienser:
4 dl krossat linfrö
2 matskedar Fiberhusk eller Kruskakli
2 teskedar bakpulver
1,5 tesked salt
0,5 matsked brödkryddor
3-4 dl valnötter
250 g kesella
6 ägg
4 dl krossat linfrö
2 matskedar Fiberhusk eller Kruskakli
2 teskedar bakpulver
1,5 tesked salt
0,5 matsked brödkryddor
3-4 dl valnötter
250 g kesella
6 ägg
• Sätt ugnen på 175 grader.
• Klä en brödform på ca 2 liter med bakplåtspapper.
• Blanda först alla torra ingredienser och rör därefter i äggen och kesellan.
• Rör ihop till en smet och häll i formen.
• Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 1 timme och 20 minuter.

Mums!
VEG VEG VEG
Jag försöker äta mer vegetariskt, någon gång i veckan i alla fall. Oftast blir det soppa, känns ju enklast på nåt sätt, men jag har också testat att göra vegetariska biffar på kikärtor och bönor. Ett riktigt bra alternativ skulle jag säga! Det behövs ju tillbehör såklart för dessa har ju inte lika mycket smak i sig som kött men de går ju lätt att lösa. Det var lite svårt att få dem att hålla ihop till en början
(som ni ser nedan) men det blev bättre...

1 burk kikärtor
1 liten burk svarta bönor
2-3 vitlöksklyftor
0,5 gul lök
chili och cayennepeppar
salt och peppar
2 ägg
• Mixa allt utom ägg i en mixer/matberedare
• Rör ner äggen
• Hetta upp en panna och klicka ut smeten till biffar
• Låt steka ett bra tag innan du vänder dem (så håller de lättare ihop!)
Serverades här med blomkålsmos:
• Skär ett blomkålshuvud i buketter och koka tills dom är mjuka
• Mixa med en klick smör, en skvätt grädde och salta & peppra
Säg gärna till om ni har bra veg recept på lager!
GRATINERAD KYCKLING
Ett gott kycklingrecept från när mina finaste var på besök från storstan.
Gratinerad kyckling med sparris blev en bra uppladdning på en bra kväll :) 

4 kycklingfiléer
1 röd paprika
1 kruka basilika
3 msk dijonsenap
1 dl vispgrädde
2,5 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
1-2 dl riven ost
salt & peppar
♥ Sätt ugnen på 200 grader
♥ Stek kycklingen tills den fått lite yta och lägg i en ugnsform
♥ Skiva paprikan i tunna skivor och lägg ovanpå kycklingen
♥ Hacka basilikabladen och lägg i formen
♥ Blanda senap och grädde och creme fraiche och pressa i vitlöken.
♥ Salta och peppra och häll över kycklingen.
♥ Toppa med lite ost och gratinera i ca 25-30 minuter.
♥ Servera med tex sparris, sallad och lite bröd men framförallt... BÄSTA SÄLLSKAPET!
HAVRECOOKIES sort of....
Förut har jag alltid varit emot att försöka baka nyttigt, bättre att göra det ordentligt och sen bara äta färre kakor har varit min åsikt. Men... när jag försöker jobba bort sockerberoendet så vill jag som sagt ha nåt att tugga på ibland. Det här receptet på havrecookies var bra - inte jättebra för de är ju inte söta men smaken är okej (smakar precis som ingredienserna: jordnöt, banan, choklad etc) och funkar utmärkt till en kopp te på kvällen.

Till ca 20 st behöver du:
2 mogna bananer
0,8 dl jordnötssmör
0,3 dl olivolja
0,5 tsk vaniljpulver
3,5-4 dl havregryn
0,5 dl kokosflingor
1 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
100 gram mörk choklad 70%
Ursäkta måtten, har omvandlat direkt från ett amerikanskt recept!
• Sätt ugnen på 175 grader.
• Mosa bananerna i en skål med jordnötssmör, olja och vaniljpulver.
• Blanda havregryn, kokos, bakpulver, kanel i en annan skål och rör ner i bananröran.
• Hacka chokladen i små bitar och blanda i.
• Klicka ut degen på bakplåtspapper och grädda i 12-14 minuter.
FOLIE
Kyckling i folie, hade blivit lite mer somrigt om det hade tillagats på grillen men nu blev det ugnen och det gick bra det med. Kycklingen blir saftigare och det var fräscht med citron!

4 portioner:
4 kycklingfileer
4-6 schalottenlökar
1 citron
kryddor
♦ Sätt ugnen på 225 grader.
♦ Skiva löken och några citronklyftor.
♦ Lägg kycklingen i folie och krydda med tex örtsalt och citronpeppar.
♦ Lägg lök och citron ovanpå och krama ihop aluminiumfolien.
♦ Tillaga i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Om man vill ha mer sås än skyn så passade den här citronsåsen bra till:
2 dl creme fraiche
2-4 tsk pressad citron
buljongtärning, tex grönsak eller höns
♦ Blanda alla ingredienser och låt koka upp och puttra i några minuter.
♦ Smaka av och tillsätt ev mer citronsaft och kryddor.

KOKOSTOSCA
Ett undantag från temat i de tidigare inläggen, man måste ju baka och äta gott ibland.
Jag har ju faktiskt semester! Det här är en chokladkaka med kokostosca i perfekta mumsbitar.
Själva kakan var egentligen lite torr men toppingen är knäckig och jättegod!
Lite suddig mobilbild i mörkret men ni fattar nog...

Mitt tips är att göra sin favoritkladdkaka och börja grädda den i ugnen (temp ca 200 gr) och sen blanda...
100 g smör
2 dl grädde
250 g kokosflingor
1 ½ dl sirap
1 dl socker
2 dl grädde
250 g kokosflingor
1 ½ dl sirap
1 dl socker
...i en kastrull och låt koka upp och småputtra i 5-10 min. När det är 10 minuter kvar på kladdkakan, ta ut den och bred kokostoscan över. Ställ in i ugnen igen i ca 10 minuter tills kakan är gyllene!
RAWFOOD-BOLLAR
Kampen mot sockret forsätter och jag har testat att göra så kallade rawfood bollar, ser ut som ljusa chokladbollar men inget för mig tyvärr. Smakade mest russin och nötter men jag äter hellre dom som de är i såna fall. Men verkar poppis så vill dela med mig i alla fall!

2 dl naturella cashewnötter
1 dl russin
skal av 1 lime
ngn tesked saft av limen
kokos
Häll nötterna i en matberedare/mixer och mixa tills de är i små bitar. Tillsätt russinen och mixa igen. Riv ner skalet och pressa i lite saft från en lime och mixa. Prova att forma och se om de håller samman, tillsätt annars lite mer limesaft eller tex russin. Rulla till bollar, räcker till ca 15 små, och rulla sen i kokos. Förvara dem i kylen.
ICECREAM?
Såhär i slutet av sommaren har jag tagit upp kampen mot sockret, inte för att jag kommer sluta äta det helt och hållet, men jag vill gärna slippa det där sötsuget som dyker upp ganska ofta. Därför har jag letat lite recept när man är sugen på nåt sött som ändå är nyttigt. Låt mig presentera fake-glass!

Här är min oskarpa bild från igår kväll i mörkret, då blev det hallonsmak. Tidigare har jag gjort med chokladsmak och jordnötssmörssmak. Och hur gör man då?
För en portion: Skala en banan (perfekt om de börjar bli bruna) och frys in några timmar innan. Ta ut och låt tina ca 15 minuter och mixa sen tillsammans med valfri smaksättare: lite hallon, några teskedar kakao eller någon sked jordnötssmör. Smaka av och experimentera!
Det smakar ju fortfarande lite banan och är inte sött som riktigt glass men konsistensen är otroligt lik (med hallon blev det lite som sorbet!) och oftast är iallafall jag mest sugen på nåt att smaska på men det behöver inte nödvändigtvis vara sött. Testa och tipsa om fler smaker!
KANTARELLER
Efter några svettiga timmar i skogen igår med myggbett överallt kom vi hem med det här :)

Så idag blev det kantarellomelett till middag - riktigt god med lite andra smaker än bara svamp.

Ingredienser:
50 gram pinjenötter
ca 100 gram kantareller
en halv stor rödlök
2 vitlöksklyftor
6 ägg
50 gram parmesanost
timjan
salt & peppar
• Rosta pinjenötterna i en torr het panna i några minuter, tills de fått lite färg. Lägg sen åt sidan.
• Skär svampen i mindre bitar och hacka lök + vitlök.
• Stek i lite olja några minuter (tills svampen är torr om den är färsk)
• Vispa ihop äggen med salt och peppar och häll i pannan och rör runt så allt är jämnt fördelat.
• Riv över parmesan och strö över lite timjan. Toppa med rostade minjenötter innan servering.
Mums!
SÖNDAGMORGON
...och finbesök betydde lyxfrulle i söndags. Det blev havrescones med alla möjliga marmelader,
lite matigare och riktigt goda tyckte jag!

För 4-5 personer:
6 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1 msk socker
1 tsk salt
100 gram smör
3,5 dl mjölk eller havredryck
♥ Sätt ugnen på 225 grader.
♥ Blanda torrvarorna.
♥ Skär smöret i bitar och blanda ner.
♥ Tillsätt vätskan och rör ihop till en deg (tillsätt lite mer mjöl om det behövs)
♥ Dela och forma degen till 4-6 runda kakor, ca 10-15 cm i diameter.
♥ Lägg på bakplåtspapper på en plåt och skär ett kors på varje.
♥ Nagga kakorna med gaffel och grädda i 8-10 minuter beroende på tjocklek.
♥ Servera med alla möjliga goda tillbehör - här experimenterades det tex med hallonmarmelad och svartpeppar!