NYTTIG FRUKOST?
Har sprungit på ett recept på vad jag tycker är ganska nyttiga pannkakor/plättar för att man inte använder nåt vitt mjöl. Dom är lite mer kompakta än vanligt men sjuuukt mättande! Jag äter dom till frukost med varma hallon och keso.


Till 2 frukostar:
2 ägg
1 banan
2-3 msk bra jordnötssmör
0,5 dl kokosflingor
tex kanel eller kardemumma
♥ Mixa alltihop och stek till en enda stor pannkaka eller mindre plättar!
En förutsättning för att vi ska kunna kalla det här nyttigt på nåt sätt är ju att man väljer rätt jordnötssmör. Kolla efter den här - över 99 % jordnötter!

GO'PAJ 2
Ananaspaj bakades det till helgens födelsedagsbarn. Botten smakar lite som knäck och den är söt men ändå inte för mycket. Servera med till exempel vispad grädde eller creme fraiche.

Ingredienser:
150 gram smör
1 dl strösocker
ca 3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 burk krossad ananas
1 ägg
♥ Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, socker, vetemjöl och bakpulver.
♥ Tryck ut degen i en form och grädda i 10 minuter.
♥ Blanda ihop creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägget.
♥ Låt ananaskrosset rinna av ordentligt, tryck bort vätskan i tex en sil.
♥ Blanda ner ananasen i smeten och häll allt i formen.
♥ Grädda 20-25 minuter och ät och njuuuut :)
GO'PAJ
Nu har jag ju massa recept att dela med mig av från veckan som gått. Börjar med salami- och getostpaj, ganska klassiskt men testade med lite starkare smaker som gjorde den kanonbra!

Ingredienser:
150 gram smör
3 dl vetemjöl
2 krm salt
2 msk kallt vatten
1 röd paprika
0,5 dl pumpakärnor
100 gram stark salami eller tex ölkorv
2 dl ruccolasallad eller färsk bladspenat
150 gram getost
3 ägg
250 gram kesella
1 dl mjölk
salt&peppar
lite riven ost
♦ Blanda mjöl och salt och tillsätt smöret i små bitar. Nyp ihop till smulor.
♦ Tillsätt vattnet och knåda ihop till en deg, tillsätt ev lite mer mjöl.
♦ Tryck ut i en form, nagga med en gaffel och ställ in i kylen en stund.
♦ Sätt ugnen på 200 grader och grädda i ca 10 minuter.
♦ Hacka paprikan och stek den mjuk.
♦ Rosta pumpakärnorna i en torr panna nån minut.
♦ Hacka salami och salladsblad och dela osten i små bitar.
♦ Lägg paprika och salami i formen. Fyll på med sallad, pumpakärnor och getost.
♦ Vispa ihop ägg, kesella, mjölk och salt & peppar och häll i pajskalet.
♦ Toppa med lite riven ost och grädda ca 45 minuter.
NYTT KNÄCKE
Baksöndag! Testade och göra en annan sorts knäckebröd idag, eftersom jag kavlade dom lite för tunt och gjorde dom runda så blev det nästan som tunnbröd (hårt alltså!)

25 gram jäst
2 dl ljummet vatten
0,5 dl olja
0,5 tsk salt
1 msk brödsirap
1 msk brödkryddor (finns att köpa på påse i kryddhyllan)
ca 3 dl grovt rågmjöl
ca 3 dl vetemjöl
♦ Sätt ugnen på 250 grader.
♦ Smula jästen och lös upp i vattnet.
♦ Tillsätt övriga ingredienser och knåda ihop till en bra deg, tillsätt ev mer mjöl.
♦ Dela degen i mindre delar och kavla ut. Om man vill ha mer knäckebrödskänsla ska degen nog vara någon millimeter tjock, jag gjorde de nästan så tunna som det gick men det blev bra det med.
♦ Forma som man vill, jag använde en skål till att stansa ut rundlar.
♦ Grädda ca 5 minuter, det går fort!
♦ Låt svalna på galler och provsmaka :)
CHEVREKYCKLING
Fredagsmys igår med god mat, ett glas vin och mitt pucko hemma första kvällen den här veckan. Chevregratinerad kyckling med sweet chilisås kändes helglyxigt även fast det gick snabbt att svänga ihop, perfekt när man är lite trött på fredagskvällen :) Kommer lagas igen!

Ingredienser 4 port:
4 kycklingfileer
1 gul lök
8-10 champinjoner
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk konc kycklingfond
2 dl matlagningsgrädde
150-200 gram chevre
lite sweetchilisås
♥ Sätt ugnen på 200 grader.
♥ Hacka lök och champinjoner och stek mjuka en stund. Lägg över i en form.
♥ Skiva ev. kycklingfileerna och bryn snabbt så de får lite färg. Salta och peppra och lägg sen i formen.
♥ Koka ur stekpannan du använde till kycklingen med vin och vatten. Låt det koka ihop en stund, ungefär till hälften.
♥ Tillsätt fond, grädde och salt & peppar och låt koka ihop. Jag hade i lite maizena redning för att få lite mer sås-konsistens, men det gör man som man vill!
♥ Häll såsen över kycklingen och lägg chevreskivor ovanpå. Toppa med sweetchili.
♥ Gratinera i 10-15 minuter i ugnen. Servera med ris och sallad.
TACOGRATÄNG
En lite annorlunda tacogratäng för variationens skull. Gott (såklart!) men höll inte ihop nåt som en gratäng så blev mer tacoröra. Och mer tacosallad om man blandade ihop allt på tallriken. Så jag kommer nog leta efter nåt annat recept till nästa gång, men här kommer det här iallafall.

Ingredienser:
400 gram köttfärs
1 vitlöksklyfta
1 påse tacokryddor eller blanda egen! (chilipulver, spiskummin, paprikapulver, vitlökspulver, oregano, salt&peppar, en nypa socker)
1 ägg
1 dl vatten
1 purjolök
1 röd paprika
1 liten burk majs
1,5 dl tacosås
4 dl cremefraiche kryddat med tacokryddor (eller köp paprika&chili varianten!)
nachos
riven ost
♦ Sätt ugnen på 200 grader.
♦ Stek köttfärs. Pressa ner vitlök. Tillsätt kryddor och vatten och låt koka ihop.
♦ Ta stekpannan från värmen och rör i äggen. Lägg över köttfärsen i en form.
♦ Hacka purjolök och paprika. Stek en stund med majsen. Rör ner tacosås, salta.
♦ Häll grönsakerna ovanpå köttfärsen i formen.
♦ Blanda ihop cremefraiche och häll ovanpå grönsakerna. Grädda i 10 minuter.
♦ Ta ut formen och lägg över nachochips och toppa med riven ost och grädda ytterligare 10 min.
♦ Servera med sallad, tacosås, cremefraiche och några nachos om man vill det!
HAMBURGARE
Inte vilken burgare som helst, utan laxburgare med bacon och avocadoröra. Riktigt gott, ganska enkelt och kul att göra nåt annorlunda med laxen. Testa!

Till laxburgare:
4 laxfiléer
0,5 msk dijonsenap
1 ägg
1,5 msk ströbröd
1 tsk soja
salt och peppar
Till avocadoröran:
2 avocados
0,5 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta
örtsalt
Tillbehör:
bacon
valfri sallad
bröd
♦ Skär laxen i små bitar. Blanda med senap, ägg, ströbröd, soja, salt & peppar.
♦ Forma till fyra burgare direkt i en varm stekpanna (eftersom smeten är ganska lös) och stek några minuter på varje sida tills de fått fin färg.
♦ Knaperstek bacon (jag delade dem på mitten)
♦ Mosa avocado. Blanda med majonnäs, vitlök och salt.
♦ Servera med allt vad du tycker passar till :)
SÖNDAGSFIKA
Världens enklaste och kanske godaste småkaka - sirapskaka!


200 gram smör
1,75 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
ca 5 dl vetemjöl
♥ Ta ut smöret i rumstemperatur och låt bli mjukt. Sätt ugnen på 175 grader.
♥ Rör ihop smör och socker, ev med elvisp
♥ Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, sirap och blanda
♥ Tillsätt vetemjöl tills degen håller ihop ordentligt
♥ Dela degen i fyra delar och tryck ut i smala längder/rullar på en plåt, försök ha lite avstånd eftersom degen kommer flyta ut
♥ Grädda i ca 18 minuter tills de blivit gyllenbruna
♥ Skär i sneda bitar, låt svalna lite och provsmaka!
SPONTANCANNELONI
Gårdagskvällen spenderades med Josefine, massa prat och sangria! Till huvudrätt blev det canneloni igen, men nu hittade vi på en egen fyllning. Det blev jättegott och jag väljer nog den här typen framför köttfärsvarianten i framtiden! Vi lyckades även få i oss lite ost & kex till förrätt och kladdkaka till efterrätt, mkt bra kväll!

färska lasagneplattor
grillad kyckling
champinjoner
färsk bladspenat
creme fraiche parmesan & vitlök
riven ost
♦ Hacka champinjoner och bladspenat och stek en stund
♦ Dela kycklingen i små bitar och blanda med svamphacket
♦ Rör i ca hälften av creme fraichen
♦ Fördela röran på lasagneplattorna och rulla ihop
♦ Lägg i en form och ha på resten av creme fraichen och riven ost
♦ Gratinera i ca 25 minuter, 200 grader
Tack för igår sötnöt :)
KLADDKAKEMISS
Ville göra kladdkaka men med nån annorlunda twist och då hittade jag ett recept på cheesecake-kladdkaka. Tyvärr gick något fel och den blev ganska ful som jag här gömmer under lite grädde :) Egentligen skulle det vara kladdkaka underst och ett cheesecake lager över, men här lyckades jag på något sätt även få kladdkakan att tryckas upp överst när jag skulle hälla på cheesecakesmeten. Hoppas det går bättre för er om ni vill testa! Den smakade som tur var bra ändå - slutet gott, allting gott.

Kladdkaka:
150 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
Cheesecake:
2 ägg
saft från 1 lime
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl strösocker
400 gram philadelphiaost
♦ Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker.
♦ Rör försiktigt i vaniljsocker, bakpulver, vetemjöl och kakao.
♦ Tillsätt smöret och rör till en jämn smet.
♦ Smöra och bröa en form (gärna med kokosflingor) och häll i smeten.
♦ Grädda i 15 minuter.
♦ Blanda ägg, limesaft, vaniljsocker och strösocker.
♦ Rör i philadelphiaosten tills smeten är så slät som möjligt.
♦ Ta ut formen när kladdkakedelen är klar och ha i ostfyllningen
(det var här allt blev upp&ner för mig...)
♦ Grädda ytterligare 20-30 minuter, den ska vara lite kladdig såklart!
♥ Servera med bär eller grädde, eventuellt beroende på hur fin den blev :)
FISKGRATÄNG
Lite förenklat recept med få ingredienser, och det fick till och med bli färdig sås den här gången. Traditionellt och 'helt okej' enligt mitt tycke, smakade ju lite mycket fisk...!

Ingredienser:
400 gram vit fisk
1 påse färsk bladspenat
1 gul lök
1 förpackning Kelda citronsås
lite riven ost
salt
potatis
citron
♦ Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka löken och fräs mjuk.
♦ Hacka spenaten och fräs den med löken och salta.
♦ Lägg spenat+lök i en ugnssäker form. Lägg fisken ovanpå och häll över såsen.
♦ Toppa med lite ost och gratinera i ugnen ca 30 minuter (beroende på hur tinad fisken var)
♦ Koka potatis under tiden och servera med citronklyftor!
CANNELONI
Till söndagsmiddag blev det canneloni med köttfärs! Ville helst att det inte skulle smaka alltför mycket lasagne och tyckte receptet såg bra ut men det var ganska mycket lasagnekänsla även fast jag kryddade extra. Men det är ju gott det med så ska väl inte klaga. Nästa gång blir det nog nåt annat innehåll i rullarna just för att det ska vara mer annorlunda.

Ingredienser 4-6 port
2 paket färska lasagneplattor
500 gram köttfärs
1 gul lök
1 zucchini
1,5 dl rött vin
1 burk krossade tomater
örtsalt
peppar
en nypa socker
oregano
timjan
100 gram smör
1 dl mjöl
ca 8 dl mjölk
0,5 tsk muskotnöt
2 dl riven ost
♦ Sätt ugnen på 225 grader.
♦ Hacka lök och zucchini, stek mjukt och ställ sedan bort en stund.
♦ Stek köttfärs och tillsätt vin, krossade tomater och alla kryddor.
♦ Blanda i lök och zucchini och smaka av.
♦ Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölet och vispa hela tiden.
♦ Tillsätt mjölken lite i taget och vispa hela tiden.
♦ Låt bechamel såsen koka i några miuter under omrörning så den tjocknar lite.
♦ Krydda med muskot, salt och peppar och blanda i hälften av osten.
♦ Fördela köttfärsröran på lasagneplattorna och rulla ihop.
♦ Lägg i en form och häll över såsen och toppa med resten av osten.
♦ Gratinera i ca 25 minuter.
Blev många matlådor också så nu ska det ätas rester :)
SESAMLAX
Nu tar det några dagar mellan inläggen men så är det ibland. I förra veckan åts det bland annat sesampanerad lax med nudlar. Om ni vill prova så skulle jag krydda dressingen ännu mer, det smakade gott men inte så mycket. Och förutom att marinaden och dressingen bör förberedas ca 1 timme innan så tar det mindre än 15 minuter sen att få det klart!

Ingredienser, 4 portioner:
4 laxfiléer
sesamfrön
Marinad:
1 msk soja
skal och saft av 1 lime
0,5 msk honung
1 tsk sesamolja
Dressing:
skal och saft av 1 lime
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk riven färsk ingefära
1 finhackad röd chili
1 msk honung
3 msk soja
6 msk olja
2 msk hackad färsk koriander
♦ Blanda marinaden och lägg i laxen. Marinera minst 1 timme.
♦ Blanda under tiden ihop dressingen och låt stå i kylen så länge.
♦ Sätt ugnen på 225 grader. Rulla laxen i sesamfrön och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Stek i ugnen i ca 10-12 minuter.
♦ Koka nudlar och blanda med dressingen.
♦ Servera eventuellt med lite extra koriander om man tycker om det!