SNABB LYXLAX
Ricotta är det inte ofta jag använder men det borde man kanske, här blev det lax med ricotta, spenat och soltorkade tomater. In i ugnen en stund och hur gott som helst.

Ingredienser
laxfilé
några kuber (tinad) fryst spenat
en halv gul lök
2 vitlöksklyftor
5 soltorkade tomater
ca 2 dl ricotta
• Sätt ugnen på 200 grader
• Hacka lök, vitlök, tomater
• Blanda med ricotta och spenat
• Lägg laxen i en ugnsform och bred röran över
• Tillaga i ugnen ca 20-30 min
HÖSTLASAGNE
Om ni vill ha lite variation på lasagnen, ha i lite kantareller! Blev super tycker jag, samma gamla vanliga goa smak men här och där lite tuggor med kantarell.
Bilden är dock inte roligare än att det ser ut som vanlig lasagne...!

Ingredienser:
500 g köttfärs
ca 200 g smörstekta trattkantareller
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater, ca 400 g
ca 1-2 msk tomatpuré
timjan och oregano
citronskal från 1 citron
1 grönsaksbuljongtärning
ca 10 lasagneplattor
salt och peppar
4 msk vetemjöl
8-9 dl mjölk
4 dl riven ost
- Sätt ugnen på 225°.
- Hacka lök och vitlök. Fräs mjuk i smör. Lägg i köttfärsen.
- Fräs svampen separat så att vätskan försvinner, och blanda sedan ner i färsen.
- Tillsätt krossade tomater, citronskal,tomatpuré, kryddor, buljongtärning. Låt koka ca 5 min.
- Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken i omgångar och låt det koka upp under vispning i ca 5-10 minuter.
- Rör ner drygt hälften av osten och krydda.
- Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnsform. Strö över resten av osten.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
BARA 1 VECKA KVAR
Här kommer saffransrecept nummer två, saffransfudge med vit choklad. Blev inte alls sega som kola utan mer som sån torrare fudge, faller nästan isär lite när man tuggar. Men det tror jag är meningen med receptet! Smakar mycket saffran, så det räcker med en bit eller två för stunden.

Ingredienser (ca 25 st beroende på storlek)
2,5 dl vispgrädde
3 dl strösocker
75 g vit choklad
0,5 g saffran
3 dl strösocker
75 g vit choklad
0,5 g saffran
♥ Koka upp grädde och socker tills det klarar ett kulprov, temperatur ca 117 grader om du har en termometer. Tar kanske en halvtimme men håll koll! Och rör om ganska ofta!
♥ Hacka under tiden chokladen.
♥ Ta kastrullen från plattan, tillsätt choklad och saffran och rör tills chokladen smält.
♥ Häll smeten i en liten pappersklädd form, ca 15x20 cm och ställ svalt att stelna.
♥ Skär i lagom stora bitar med en vass kniv. Förvara i kylen.
Om du vill göra dubbelsats tar det ca dubbelt så lång tid att koka!
DRYGT 1 VECKA KVAR
Advent! Saffran! Pepparkakor! I'm lovin' it :)
Har bakat två julgrejer hittills och här kommer receptet till mina saffransbullar med vit choklad.
Är tredje året jag bakar dom tror jag men eftersom bloggen inte är så gammal så har receptet inte kommit upp här förrän nu.

Ingredienser ca 45-50 st
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
mjukt smör 175 g (till deg) + 200 g (till fyllning)
1 ägg
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
mjukt smör 175 g (till deg) + 200 g (till fyllning)
1 ägg
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
400 g vit choklad
ägg och pärlsocker
ägg och pärlsocker
♥ Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i saffran.
♥ Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats ordentligt med mjölken. Låt svalna.
♥ Smula ner jästen i en degbunke och häll i den kalla degvätskan, blanda tills jästen lösts upp.
♥ Skär det mjuka smöret i små bitar och tillsätt dem.
♥ Blanda i ägg, socker och salt.
♥ Blanda ner mjölet lite i taget tills du har en deg. Låt jäsa ca 1 timme till dubbel storlek.
♥ Häll ut degen på bänken och dela i två delar.
♥ Kavla ut dom en i taget till en tunn platta, bred på 100 gram smör per del.
♥ Hacka den vita chokladen i små bitar och stö ut hälften på vardera del.
♥ Rulla ihop till en rulle och skär i ca 1,5 cm breda bitar.
♥ Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme.
♥ Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.
♥ Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader. Låt svalna på galler.
Godast när de är lite varma, helst nygräddade också såklart!
CHÈVRESÅS
Egentligen inget nytt här förutom ett tips på en kall sås, en getostsås, som till exempel passar till pannbiff och rödbetor! Lite liknande gratineringen på kycklingen häromdagen.
Blanda 2 dl matyoghurt/turkisk yoghurt/creme fraiche med ca 100 gram getost/chevre och 2 tsk honung och lite salt och ev peppar. Det blir inte lättare än så!

YOGHURTKYCKLING

Yoghurtgratinerad kyckling med brysselkål, kändes fräsht men ändå matigt. Inget är egentligen svårt eller tar tid, speciellt om man får in båda formarna i ugnen samtidigt. Brysselkålen av den här typen var väl ingen favorit, tyckte balsamvinäger gjorde smaken lite för stark. Men det gick ner för den här gången, bara att ändra "dressingen" lite till nästa gång. Jag tror på mer citron!
Kyckling, 2 portioner
2 kycklingfileer
1 dl turkisk yoghurt/matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
ca 100 gram fetaost
2 tsk honung
salt och peppar
• Sätt ugnen på 180-190 grader.
• Blanda yoghurt med pressad vitlök, feta, honung och kryddor.
• Lägg kycklingen i en form med såsen ovanpå.
• Sätt in i ugnen samtidigt som...:
Brysselkål, har inga exakta mått tyvärr!
brysselkål
olivolja
balsamvinäger
citronsaft
vitlökspulver
• Rensa brysselkålen från det yttre lagret, skär bort roten och halvera.
• Blanda med olja, vinäger, citron och vitlökskrydda och smaka av, det ska bli som en marinad.
• Lägg i en form och låt stå i ugnen med kycklingen i 15 minuter.
• Rör då om bland brysselkålen och ha kvar allt i ugnen ca 10 minuter till.
TILLBAKA
Hej! Nu har jag samlat på mig lite nya recept, går lite trögt ibland och då blir det såna här pauser.
En supergod vardagsmiddag från nån mattidning kommer här, spagetti med renskav. Tar inte många minuter men smakar som det har fått koka ihop länge. Svårt att få på bild dock!

Ingredienser för 3-4 portioner:
240 g frusen renskav
1 gul lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
2 msk kalv/viltfond
spagetti
• Koka pastan.
• Stek renskav (fryst!) i lite olja/smör.
• Hacka lök, strimla morötter och stek med.
• Pressa i vitlöken och salta & peppra.
• Häll i creme fraiche, vatten och fond.
• Låt koka ihop några minuter.
• Blanda med pastan!
LÅNGKOK
God kväll! Det här är egentligen en perfekt söndagsmiddag, lite försent för att hinna idag såklart men kanske nån annan gång - äppelgryta kan vi kalla den. Kom dock ihåg att den ska stå i ugnen ca 1,5 timme så det inte blir som hos oss förra veckan, att man läser igenom receptet typ kvart i sju och inte alls orkar vänta mer än en timme och köper pizza istället. Men dagen efter så var jag ute i mer god tid!

Ingredienser 4 port:
500-600 gram fläskkarré
3 msk tomatpuré
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1-2 morötter
ca 100 gram rotselleri
3 dl stark äppeljuice, typ koncentrat som är lite utblandat
1 köttbuljongtärning
1-2 äpplen
• Sätt ugnen på 150 grader.
• Skär köttet i grytbitar och bryn så det får färg, lägg i en gryta som kan stå i ugnen.
• Hacka lök, vitlök, morot och rotselleri och bryn med tomatpurén i några minuter.
• Häll i grytan och hacka äpplena och tillsätt dom med.
• Häll i äppeljuice och buljongen.
• Tillaga grytan i ugnen med lock i 1,5 timme långt ner i ugnen, rör runt efter ca 1 timme.
Servera med tex ris eller bara en go' brödbit!
KÖTTBULLAR MED GLAZE
Världens godaste sås/glaze till köttbullar! Smakar lite som yakinikusås alltså helt underbart.
Har inte helt koll på exakta mängder så det här blir på nåt ungefär, bara att testa sig fram.
Först, gör dina favvoköttbullar. Och börja samtidigt koka till exempel ris. Sen då?

Du behöver:
5 dl ganska stark äppeljuice (inte koncentrat, men blanda bara ut den lite, kanske 1+2 istället för 1+4?)
0,5 dl soja
4 msk brun farin
2 tsk majsstärkelse
1 tsk ingefära
0,5 tsk cayennpeppar
ca 3-4 salladslökar
• Blanda allt utom salldslöken i en skål.
• Hetta upp en stor stekpanna och häll i vätskan (ev lite i taget om det inte får plats)
• Låt koka upp och småputtra tills det kokar ihop och blir bra konsistens, tog ca 10 min för oss. Rör om då och då annars klarar det sig själv även om man måste hålla ett öga på det såklart.
• Blanda ner köttbullarna och rör runt när det är den konsistens du vill ha.
• Hacka salladslöken och strö ovanpå och ät långsamt för att det är så gott!
HYPNOSKAKOR?
De här fina kakorna bakade jag i helgen, om man stirrar tillräckligt länge blir man nästan lite snurrig...!
När jag smakade första kakan blev jag jättebesviken, de blev ju inte alls som jag tänkt mig! Det skulle vara mintkakor och jag hade i pepparmintsarom i men tydligen inte tillräckligt, det var bara lite lite eftersmak av det. Men nu när jag har ätit några (många...) så tycker jag om dom. Det är en sorts mördegskaka med lite mintsmak helt enkelt. Men om jag gör dom igen så får det nog bli lite mera mint.

Ingredienser:
ca 6 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
230 gram smör
2,4 dl strösocker
1 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk pepparmintsarom
röd karamellfärg
strössel
• Ta ut smöret så det blir rumstempererat.
• Blanda mjöl, salt och bakpulver och ställ åt sidan.
• Blanda smör och socker. Tillsätt ägg, vanilj och pepparmint.
• Dela i två delar och blanda ner karamellfärg i ena halvan.
• Kavla ut delarna till två rektanglar på varsitt bakplåtspapper.
• Lägg sen den ena utkavlade degen på den andra, ta bort det översta pappret och skär till kanterna så de är lika.
• Rulla på längden och tryck ihop degen lite försiktigt om den spricker.
• Häll strössel på tex en bakplåt och rulla sen degrullen fram och tillbaka tills den är täckt.
• Platsa in rullen (ev delad i två) i gladpack och lägg i kylen ca en timme så att den håller ihop bättre när man skär skivor.
• Sätt ugnen på 190 grader.
• Skär degrullen i skivor och lägg ut på plåtar.
• Grädda ca 10-15 minuter beroende på tjocklek, man vill inte ha dom för hårda!
ALLA HELGONA BRÖD
Har haft en bakhelg, bröd och kakor och chokladbollar som sagt. Passade höstvädret! Här är ett recept på ett pumpabröd, utan vitt mjöl och smör. Smakade ganska bra och var väldigt saftigt men lite sockerkakskonsistens, troligtvis pga alla ägg. Men med pålägg så funkar det utmärkt!

Ingredienser 1 limpa:
7 ägg
1 dl kokosolja
2.5 dl pumpapuré (se recept längre ner)
1 msk honung
1.5 dl kokosmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1/2 tsk malen muskot
2 nypor salt
1 msk frön till garnering
1-2 nypor havssalt till garnering
Pumpapuré
1 liten mat pumpa - valfri sort
Sätt ugnen på 175 grader. Dela pumpan på mitten och ta bort kärnorna. Lägg pumpa halvorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt vara i ugnen ca 45-50 min beroende på hur stor pumpan är (skalet ska kännas mjukt när du petar på det). Låt pumpan svalna innan du gröper ur den. Lägg pumpa köttet i en skål och mixa med en handmixer tills du har en puré.


Och så till brödet:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält kokosoljan över ångande vatten i en rostfri skål. Vispa ägg, kokosolja, pumpa puré och honung med en ballongvisp. Blanda kokosmjöl med resten av de torra ingredienserna i en annan skål.
Blanda de torra ingredienserna lite i taget med äggsmeten och vispa till en jämn smet.
Ta en brödform och klä med bakplåtspapper. Häll i smeten och garnera med frön och havssalt. Grädda i mitten av ugnen ca 40-45 min eller tills brödet fått fin färg. Låt svalna och sedan är det bara att skära upp och äta.

Innan gräddning. Min pumpapuré räckte till två limpor så jag gjorde det på en gång,
visste inte vad jag skulle använda resten av purén till annars!
CHOKLADBOLLAR
Förra helgens afternoon tea väckte chokladbollscravings! Men istället för vanliga hederliga så försökte jag mig på några utan socker. Och nej dom är ju inte lika goda men bra nära. Speciellt när dom stått i kylen några timmar, då kom chokladsmaken fram ordentligt. Om man vill ha lite socker så kan man ju rulla chokladbollarna i pärlsocker istället för kokos, ska testa det nästa gång!

Ingredienser 15-20 stycken:
0,5 dl hasselnötssmör
1-1,5 dl havregryn
0,5 dl mandel/hasselnötsmjöl
0,5 dl kakao
5 dadlar
1 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver
Hasselnötssmör går att köpa eller så mixar man hasselnötter i en matberedare tillsammans med lite kokosolja i ca 10 minuter. Samma sak med nötmjöl, går att köpa eller göra själv.
Mixa alla ingredienser (spara hälften av havregrynen och pilla bort kärnorna i dadlarna). Blanda i resten av havregrynen med en slev och börja rulla!