SNABB KYCKLING

Igår serverades det senapskyckling och pasta här, snabbt och enkelt! Ganska mild men det är ju bara att ändra lite själv i receptet om man vill, beror ju på vad man tycker om senap också.


Lägg 4 kycklingfiléer i en bunke, eventuellt skivade i mindre bitar. Häll över en skvätt olivolja och pressa 3 vitlöksklyftor. Krydda med 2 tsk timjan och salt & peppar. Blanda i 3 msk senap av den typ man tycker är godast. Rör runt så att all kyckling är täckt av marinaden och stek sen på medelvärme tills den är genomstekt.

Jag gjorde också en kall sås på gräddfil, lite senap, örtsalt, citronpeppar och lite vitvinsvinäger. Perfekt vardagsmat!

FÖDELSEDAGSPUCKO

I fredags fyllde världens finaste kille år och till efterrrätt ville han ha grönsaker och dipp så det fick han såklart. Jag försökte lyxa till det så mycket som möjligt :)


Som tur var fick jag baka något i alla fall eftersom vi skulle ha födelsedagsfika i Norrköping på lördagen. Då önskade H sig en favorit i repris, Chocolate Lime Fudge Pie. Eftersom jag varken tog en bild i julas när den testades första gången eller kom ihåg att göra det nu så har jag lånat en liten bild från pinkpastry.blogg.se så ni får en aning om hur den ser ut:

400 gram digestive kex
125 gram smör
2 burkar kondenserad mjölk
8 äggulor
skal och saft från 2 lime
150 gram mörk choklad
2,5 dl grädde

♥ Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen till små smulor, enklast i matberedare.
♥ Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut i en pajform. Förgrädda ca 10 minuter.
♥ Smält chokladen (spara en liten bit för att riva över som garnering) över vattenbad.
♥ Blanda kondenserad mjölk, äggulor, limesaft och limeskal (spara även här lite skal till garnering)
♥ Rör ner den smälta chokladen i smeten och häll smeten i pajskalet.
♥ Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Den ska stelna till men fortfarande röra lite på sig. Låt svalna.
♥ Vispa grädden och garnera pajen precis innan servering tillsammans med riven choklad och rivet limeskal.

Den smälter i munnen! Bland det godaste jag bakat skulle jag nog vilja säga :)

LAX & PASTA

Pasta med laxsås som Henrik svängde ihop förra veckan.
Lite roligare smaker och jätteenkelt!

Ingredienser 4 port:
4 laxfiléer
purjolök
1 röd chili
2,5 dl matlagningsgrädde
skal och saft av 1 citron
80 gram bladspenat
1 dl riven parmesanost

♦ Skär laxen i mindre bitar och hacka purjolök och chili
♦ Fräs purjo och chili i en kastrull några minuter
♦ Tillsätt grädde, citronskal och citronsaft
♦ Lägg i laxen och låt puttra under lock i ca 3 minuter
♦ Rör ner spenat och parmesanost och smaka av med salt och peppar
♦ Servera med pasta

CURRY GRYTA

Nu finns det några recept på lager från förra veckan, vi börjar med kycklinggryta med banan och curry. Bilden gör den inte rättvisa!

Ingredienser 4 port:
3-4 kycklingfiléer
1/2 röd lök
2 msk curry
1 banan
1 tsk ingefära
3 msk mango chutney
1 msk soja
3 dl matlagningsgrädde

♦ Dela kycklingen i mindre bitar och hacka löken
♦ Fräs kycklingen och löken tillsammans med curry
♦ Tillsätt bananen i bitar och krydda med ingefära, salt och peppar
♦ Häll på grädden och blanda i mango chutney och soja. Smaka av!
♦ Servera med ris

På nåt sätt blev det ganska mycket starkare än jag trodde, men på ett bra sätt om man nu tycker om curry!

FETTISDAGEN

...imorgon! I år har jag  provat på att baka saffransemlor med vitchokladkräm och chokladsemlor med nougatkräm. Speciellt framtagna för Henrik som inte tycker om mandelmassa och för att det lät så gott! De är också i lite mindre format så man kan orka med en av varje :) Har hittills bara hunnit smaka saffransvarianten och den var underbar!
Saffransemlor, små ca 15 st:
50 gram smör
2 1/2 dl mjölk
25 gram jäst för söta degar
1 1/4 dl kesella
1 pkt saffran
1 krm salt
1 tsk kardemumma
3/4 dl strösocker
ca 8 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg 

♥ Smält smöret och häll i mjölken. Känn efter så att temperaturen är lägre än 37 grader.
♥ Smula jästen i en bunke och häll mjölkblandningen över. Rör till jästen löst sig.
♥ Tillsätt kesella, saffran, salt, kardemumma, socker och ca hälften av mjölet.
♥ Knåda degen och tillsätt mer mjöl efter hand tills den känns bra. Låt degen jäsa ca 30-40 minuter.
♥ Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen och forma till små bullar. Lägg dem på plåtar och låt jäsa igen i ca 30 minuter.
♥ Pensla med ägg och grädda i 6-7 minuter.

Vitchokladkräm
3 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
♥ Värm grädden i en kastrull och låt chokladen smälta där i. Akta så den inte kokar, för då går det inte så bra att vispa sen.
♥ Låt kallna i kylen i några timmar, gärna över natten. Sen är det bara att vispa!

Jag bytte alltså ut mandelmassa till vitchokladkräm och hade vanlig grädde sen. Men det skulle ju gå lika bra att ha mandelmassa i och sen ha det här som grädde. Samma sak med nougatkrämen!

Chokladsemlor, små ca 12-14 st:
75 gram smör
25 gram jäst för söta degar
2 1/2 dl Pucko choklad mjölk
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ca 8 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

♥ Smält smöret och häll i chokladmjölken. Känn efter så att temperaturen är lägre än 37 grader.
♥ Smula jästen i en bunke och häll mjölkblandningen över. Rör till jästen löst sig.
♥ Tillsätt socker, vaniljsocker, salt och hälften av mjölet. Rör ihop och tillsätt mer mjöl tills det är en bra deg. Låt jäsa 30-40 minuter.
♥ Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen och forma till små bullar. Lägg dem på plåtar och låt jäsa igen i ca 30 minuter.
♥ Pensla med ägg och grädda i 6-7 minuter.

Nougatkräm
3 dl vispgrädde
125 gram nougat
♥ Samma sak som ovan - värm grädden i en kastrull och låt nougaten smälta där i. Akta så den inte kokar!
♥ Låt kallna i kylen i några timmar, gärna över natten. Sen är det bara att vispa!

Och hur man sätter ihop dem kan ni nog komma på själva! Nästa år blir det nya varianter, har ni några förslag? :)

BAGELS

Blåbärsbagels som jag gjorde för några helger sen, som Karro påminde mig om :) Det ska också dokumenteras!

Receptet var ganska krångligt även om det skulle vara lättare än andra recept på bagels enligt beskrivningen eftersom man fuskade och inte kokade dem innan gräddning. Jag besparar er på det receptet och letar nya till nästa gång jag gör bagels. För det kommer jag göra igen!

TILLBEHÖR

De här champinjonerna fyllda med ädelost är bland det godaste som finns och passar som tillbehör till det mesta. Tomaterna med bacon var helt okej men smakade inte så mycket så ett tips är att krydda dem mer!

Jag har inte nåt recept så det blir lite svårt med exakta mått men ungefär såhär:

ca 10 stora champinjoner
ädelost eller annan ost med mycket smak
ca en halv rödlök
några valnötter
creme fraiche

♦ Bryt av foten på svamparna och hacka dem smått.
♦ Ställ hattarna upponer i en form. Sätt ugnen på 225 grader.
♦ Hacka rödlök och valnötter.
♦ Mosa osten i creme fraiche.
♦ Blanda i svamphack, rödlök och valnötter.
♦ Fyll champinjonhattarna med röran och gratinera 7-10 minuter.


3 stora tomater
1 paket bacon
ca en halv gul lök
riven ost med mycket smak tex parmesan
kryddor

♦ Hacka löken och skär bacon i små bitar. Stek upp till det fått färg.
♦ Skär av ett lock på tomaterna och gröp ur dem. Ställ dem i en form.
♦ Fyll tomaterna med bacon och lök och toppa med ost.
♦ Gratinera i ugnen på 225 grader ca 7-10 minuter.

Lätt som en plätt!

FISK + BACON

Vill äta mer fisk men har lite svårt för det om det inte är lax. Så jag letar och letar, och det här var riktigt bra - baconlindad fisk med soltorkade tomater! Kanske för att man gömmer fisksmaken med så mycket annat :)


För 3-4 portioner:

400 gram valfri vit fisk
1 paket bacon
soltorkade tomater, strimlade/hackade
1 st citron
olja, rosmarin, salt och peppar

♦ Sätt ugnen på 200 grader. Ringla lite olja i en ugnsfast form. Lägg baconskivorna på tvären (spara 2 st) och strö över rosmarin, salt och peppar, och strimlade/hackade soltorkade tomater.
♦ Lägg fiskblocket ovanpå och lägg på mer soltorkade tomater och kryddor. Pressa citronen och häll på fisken tillsammans med rivet skal från citronen.
♦ Lägg de två sparade baconskivorna på längden på fiskblocket och vik in ändarna på de andra så det blir som ett litet paket.
♦ Ringla över lite olja och baka i ugnen ca 20 minuter, beroende på hur tinad fisken var.
♦ Servera med till exempel potatismos!


ALLA ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ EFTERRÄTT


Någon sorts mini choklad pajer stod på menyn. Jättegott tillsammans med bär och vaniljsås, för den smakade riktigt mycket choklad så man behövde verkligen något som bröt av. Men... kommer nog inte göras igen för allt fixande och pillande med degen var det inte riktigt värt. Men om du känner för att testa så behöver du det här (till ca 12-15 st):

250 gram smör
2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
4 ägg + 1 äggula
200 gram mörk choklad (70%)
skal och saft av 1 lime
ev. florsocker till garnering, bär och vaniljsås som tillbehör


♥ Nyp ihop 150 g smör, 1 dl socker, 3 1/2 dl mjöl, 2 tsk kakao och 1 äggula till en deg. Låt den vila i kylskåp ca 1 timme.
♥ Tryck ut degen i aluminuimformar eller i en muffinsform som på bilden. Sätt ugnen på 175 grader.
♥ Smält chokladen och 100 g smör på svag värme tills allt är smält.
♥ Vispa 4 ägg och 1 dl socker.
♥ Tillsätt limeskal, limesaft och 3 msk kakao i chokladsåsen. Tillsätt därefter äggsmeten. Rör tills smeten är slät.
♥ Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.
Om du använder en muffinsform som jag så gick det smidigt att lägga en skärbräda eller liknande ovanpå när pajerna svalnat lite och vända på allt för att de skulle lossna. Med aluminiumformar är det lättare!


RÖDBETOR

Har testat lite udda maträtter med rödbetor sista veckan. Här får ni se min halva av en hemmagjord pizza, det funkade jättebra med rödbetor, chevre och till och med lite salami på. Den gick åt snabbare än den mer traditionella halvan!

Och så den där ryska soppan, borsjtj med chèvrecreme:
400 g rödbetor, 200 g vitkål, 3 morötter, 1 gul lök
1 liter vatten, 2 buljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1/2 msk vitvinsvinäger
150 g chèvreost
2 dl gräddfil
1 tsk honung
salt och peppar

♦ Skala rödbetor, morötter och löken. Strimla i matberedare eller riv grovt i ett rivjärn tillsammans med kålen.
♦ Fräs grönsakerna i en kastrull med lite olja. Tillsätt vatten, buljongtärningar, pressad vitlök och vinäger.
♦ Låt soppan koka upp och sjud sedan ca 10 minuter på svag värme med lock. Gör såsen under tiden;
♦ Skär bort och släng kanterna på osten och mosa resten med gräddfil. Tillsätt honung och salt och peppar. Smaka av!
♦ Servera med bröd om du vill få det lite matigare!

Soppan kommer inte bli någon favorit men den var helt okej, speciellt med chèvresåsen. Mest kul att testa! Jag ska dock inte ta åt mig äran för matlagandet i detta fall, eftersom soppan stod klar på spisen när jag kom hem :)

GRYTA

Renskav har jag aldrig lagat nåt av tidigare så det här är mitt första försök på renskavsgryta och jag kan säga att det definitivt kommer bli flera!
Två tummar upp som min husmanskost-lover till sambo sa :)


För 3-4 portioner:
1 paket renskav
ca 200 gram kantareller
4 dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning
1,5 msk soja
3 msk svart vinbärsgelé

♦ Stek svampen i en torr panna tills vätskan från den kokat bort.
♦ Lägg i smör och fryst renskav och stek tills allt fått färg.
♦ Vispa ihop matlagningsgrädde, mjöl, buljongtärning och soja. Häll i pannan tillsammans med gelén.
♦ Låt koka upp och servera med till exempel ris och grönsaker.

TISDAGSLYX ♥

BIRTHDAY


Två dagar sen och fortfarande halva kvar!! Årets födelsedag bjöd på en tårta med browniebotten och blåbärsmousse, ganska enkelt men är sjukt gott :)

Du behöver:
150 g mörk choklad (70%)
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg + 3 äggulor
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
6 gelatinblad
250 g blåbär
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde

♦ Ta ut smöret så det blir rumstempererat. Sätt ugnen på 175 grader.
♦ Smält chokladen försiktigt i vattenbad.
♦ Rör ihop mjukt smör och socker. Rör ner 2 ägg och blanda ner den smälta chokladen.
♦ Rör ner kakao, vaniljsocker och vetemjöl tills du har en jämn smet.
♦ Häll smeten i en smörad och bröad form på ca 24 cm (gott med kokosflingor om man gillar det) och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Det ska bli som en kladdkaka helt enkelt! Låt kakan kallna i formen.
♦ Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
♦ Vispa 3 äggulor och florsocker och mixa blåbären. Blanda sedan ihop.
♦ Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält försiktigt i en kastrull på svag värme.
♦ Vispa grädden.
♦ Rör ner gelatinet i blåbärssmeten när smeten är rumstempererad (om det är för kallt stelnar gelatinet igen)
♦ Rör ner gräddfilen och den vispade grädden.
♦ Häll smeten i formen ovanpå kakan och låt stelna i kylen minst 5 timmar. Dekorera och njut!


Fick inte till nån bra bild på födelsedagsmiddagen, Lammrostbiff med rotfruktsgratäng och sparris, men mycket gott det med!

För 4 portioner:
ca 600 gram lammrostbiff (4 bitar)
valfri marinad (här användes soja, balsamicovinäger, honung, vitlök och kryddor)
6 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, oregano
sparris
valfri sås

♦ Lägg köttet i marinad någon timme innan tillagning.
♦ Skala och skiva potatis och rotfrukter. Lägg allt i en passande form och blanda med vitlök och kryddor.
♦ Häll i grädde och täck med ost. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.
♦ Stek köttet tills det fått färg och grädda sedan i ugnen på 150 grader tills den är så välstekt som du vill (ca 20 minuter för att de ska vara rosa som på bilden). Låt sen vila i folie i ca 10 minuter och skär upp i skivor.
♦ Skär av den träiga nedre delen på sparrisen och låt sjuda i ca 5-7 minuter.
♦ Servera med valfri sås och ett glas rött vin (speciellt om det är din födelsedag!)

CHEEEEESE

Denna födelsedagshelg inleddes med ost- och vinkväll med mina finaste vänner! Det åts ost i stora lass: Taleggio, Saint Albray, och Munster. Hong blåmögelost och Camembert. Färskost med vitlök och örter, och chevrebollar med valnötter. Och en brietårta såklart!

Som tillbehör hade jag gjort marmelad med päron, ingefära och valnötter:

1 msk rivet citronskal
5 msk citronsaft (ca 1 citron)
1,2 kilo päron (mogna)
2 dl vatten
6 dl strösocker
3 knölar syltad ingefära
100 gram valnötter

♥ Rensa päronen och skär dem i små bitar. Lägg bitarna i en gryta/kastrull.
♥ Riv citronskal och pressa citronsaft och blanda runt med päronen.
♥ Häll i vatten och socker. Låt allt koka upp och sänk sen värmen. Låt koka försiktigt utan lock i 30 min. Rör om då och då så det inte bränner fast!
♥ Skär ingefäran i små bitar och hacka valnötterna grovt. Blanda ner i kastrullen.
♥ Koka marmeladen i ca 30 minuter till tills den fått rätt konsistens (den stelnar till lite när den kallnar också)
♥ Ta bort kastrullen från värmen och låt stå i 15-20 minuter. Häll sen upp i fina burkar!


Fikonbollarna gick snabbt att svänga ihop:

200 g torkade fikon
1 dl russin
1 msk flytande honung
200 g mörk choklad (70% kakao)

♥ Skär fikonen i mindre bitar och mixa (lättast i matberedare) med russin och honung.
♥ Rulla till bollar i valfri storlek och låt stelna i kylen en stund.
♥ Smält chokladen över vattenbad och doppa bollarna där i. Låt stelna!


Receptet på knäckebrödet finns i det förra inlägget.

TACK för en kanonkväll!


RSS 2.0