BUDGET
Kan vara bra att ha lite budgetmat i huvudet ibland såhär mot slutet av månaden... Kassler med ananas och chilisås, ingen favoritråvara direkt men det här receptet tyckte jag var riktigt gott för att vara just kassler och kommer sparas för sämre tider så att säga ;) Kanske en klassiker med ananas men jag kryddade på en hel del för att det inte skulle bli för mesigt.

Ingredienser 4-5 port:
500 gram kassler
en liten burk ananas, skivad eller i bitar
1 liten röd paprika
1 liten rödlök
2 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
1 dl chilisås
1-2 tsk sambal oelek
riven ost
◊ Sätt ugnen på 225 grader.
◊ Skiva kassler och lägg i en form.
◊ Hacka paprika och lök och lägg över med ananasen.
◊ Vispa ihop grädde, creme fraiche, chilisås och sambal.
◊ Häll i formen och toppa med riven ost.
◊ Gratinera ca 20 minuter.
BLÅBÄRSBULLAR
Bullbak blev helgens paus från uppsatsbubblan och inte vilka bullar som helst utan blåbärsbullar, som jag varken bakat eller ätit förut tror jag. Hade extremt höga förväntningar eftersom jag tycker receptet låter huuuur gott som helst, med blåbär och marsansås i snurrorna. Och gott var det men tyvärr sögs marsansåsen upp av degen, som i och för sig blev jättesaftig, men jag hade velat ha lite mer sås emellan också! Blåbärssylten ska man inte heller snåla med även om det blir lite kladdigt när man ska snurra ihop dom. Receptet är som jag gjorde, så får ni ändra om ni vill!

Bullar ca 30 stycken:
125 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 13-15 dl vetemjöl
Fyllning:
100 gram smör
0,5 dl florsocker
0,5 dl marsanpulver, kokvarianten
ca 1-2 dl blåbärssylt
+ bullformar
♦ Ta ut smör till fyllningen och låt bli rumstempererat. Smält smör till bullarna och låt svalna.
♦ Tillsätt mjölk i det smälta smöret och värm lite, men hellre för kallt än för varmt! (max 37 grader)
♦ Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite av mjölkblandningen. Blanda ut jästen.
♦ Tillsätt resten av mjölkblandningen, salt, socker, kardemumma och nästan allt vetemjöl.
♦ Arbeta degen i maskin eller med degkrokar i några minuter. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs, degen ska vara smidig och släppa från kanterna utan problem.
♦ Låt jäsa ca 45 minuter, mer om du inte värmde mjölkblandningen så mycket.
♦ Ställ ut bullformar på plåtar.
♦ Rör ihop det rumsvarma smöret, florsocker och marsanpulver till fyllningen.
♦ Knåda igenom degen och dela i två delar (om du inte har ett jättestort bord att baka ut den på)
♦ Kavla till en rektangel. Bred ut hälften av smörkrämen på en liggande halva och blåbärssylt på andra.
♦ Vik ihop och skär i remsor ca 2 cm breda. Tvinna och snurra ihop och lägg i formarna.
♦ Gör likadant med andra halvan av degen.
♦ Låt jäsa ca 30 minuter i formarna. Sätt ugnen på 250 grader.
♦ Grädda 8-10 minuter mitt i ugnen och låt svalna på galler.
Innan de serveras kan man också göra såhär fint och pensla bullarna med smör och doppa dom i socker. Eftersom det bara var jag hemma som skulle smaka så hoppade jag över det :)

FRUKTSALLAD

Kvällens efterrätt som tar en minut att svänga ihop: melon, digestive och kesella rabarber.
Och jag såg att det fanns kesella citrus på hyllan, det måste testas nästa gång!
GOD GRYTA
Bra recept till helgen, god fläskfilégryta där man kan slänga i lite vad
som helst som man tycker om eller finns i kylen. Såhär gjorde vi!

1 fläskfilé
1 gul lök
några champinjoner
3 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsgrädde
2 msk kalvfond
1,5 tsk sambal oelek
1 tsk soja
1 dl vitt vin (passar bättre med rött men det hade vi inte hemma...)
oregano
1 köttbuljongtärning
salt & peppar
Rensa fläskfilén och skär i mindre bitar. Hacka lök, champinjoner, vitlök. Stek allt tillsammans och tillsätt sen resten av ingredienserna. Låt småputtra tills köttet är klart och smaka av!
KVÄLLENS TIPS
... ÄPPELCHIPS!

När man vill ha snacks men försöker bli av med sockerberoendet!

Sätt ugnen på ca 100 grader. Skala 3 äpplen och kärna ur. Skiva tunt, gärna med osthyvel (efter ett tag delade jag äpplet på mitten och gjorde halvor för då höll de ihop bättre). Lägg på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite kanel. Låt torka i ugnen ca 2 timmar. De ska vara knapriga!
(De som var lite för tjocka blev bara sega!).
LAX & MOS
Snart dags för lunch! Inte lax med chilikeso och blomkålsmos tyvärr, den åts upp för några dagar sen. Det ser ju lite konstigt ut, keso gör sig inte så bra på bild... men det var kul att byta ut den färdiga creme fraiche såsen mot något annat. Blomkålsmos var en nyhet för mig men kommer absolut att göras igen, superenkelt och kanon om man inte vill äta så mycket kolhydrater.

Ingredienser 4 port:
4 portionsbitar lax, eller hel laxfilé
2-3 dl keso
0,5 dl creme fraiche
2 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
en halv röd lök
salt & peppar
1 stort blomkålshuvud (eller 2 mindre)
ca 1-2 tsk smör
ev en svätt mjölk
♦ Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en form med lite olja under, salta och peppra.
♦ Hacka löken fint och blanda med keso, creme fraiche, sambal och tomatpuré. Smaka av!
♦ Fördela röran över laxen och sätt in i ugnen, ca 20-25 minuter.
♦ Rensa blomkålen och dela i mindre buketter.
♦ Koka ca 5-10 minuter tills den blir mjuk.
♦ Låt svalna och mixa med stavmixer och tillsätt lite smör och mjölk.
♦ Smaka av med salt och peppar och ev några andra kryddor.
COOKIES
Ääälskar kakor (surprise), gärna med stora bitar choklad och bär eller nötter. Så cookies med vit choklad och blåbär fick bli helgens bakning! Jättegoda men hade gärna haft lite mer crunch, så får antingen ha större bitar eller ha i nåt mer nästa gång.

Ingredienser ca 35-40 st:
250 gram smör
2 dl socker
2 dl brunt farinsocker
2 ägg
1,5 tsk vaniljpulver
6 dl vetemjöl
6 dl havregryn
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 dl blåbär
200 gram vitchoklad
♥ Ta ut smöret och låt det bli rumsvarmt, ganska mjukt.
♥ Sätt ugnen på 175 grader.
♥ Vispa smör och socker tills allt är blandat.
♥ Vispa ner ägg och vaniljpulver.
♥ Blanda ihop mjöl, havregryn, bikarbonat och salt och vispa ner i smeten.
♥ Hacka vitchoklad och blanda ner med blåbären.
♥ Forma till små bollar och tryck ut lite grann på en plåt (lägg inte för många på samma plåt eftersom de blir plattare i ugnen)
♥ Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter.
♥ Låt svalna på plåten några minuter innan du tar bort dem.

Sen får man va snabb för strax därefter kan det se ut såhär... :)

Och vaniljpulver är inte vaniljsocker, utan de små svarta prickarna i äkta vaniljglass till exempel! Mycket mer koncentrerat och därför "starkare" än vaniljsocker så man behöver inte ta lika mycket och så smakar det ju mer naturlig vanilj. Burken finns i bakhyllan och ser ut såhär:

CHAMPINJONER
Har precis börjat tycka om svamp och just nu känns det som allt med svamp inte kan bli annat än bra. Och just den här champinjonssoppan är kanon för champinjoner och blåmögelost är sjukt gott tillsammans! Blir inte jättebra på bild men ni får tänka er hur det kan smaka :) Passar som förrätt eller för sig själv som lyxigare vardagsmat.

Ingredienser 3-4 hela portioner:
ca 400 gram champinjoner
1 stor gul lök
1,5 msk mjöl
6 dl vatten
2 buljongtärningar, tex en grönsak och en svamp
1 dl vitt vin
4 dl matlagningsgrädde
2 morötter
ca 250 gram broccoli
100 gram gorgonzola
◊ Hacka champinjoner och lök och fräs ett tag tills vätska kokat bort.
◊ Lägg över i kastrull och strö över mjölet.
◊ Tillsätt vatten, buljong, vin och grädde.
◊ Skala och skiva moroten och lägg i.
◊ Låt småkoka tills moroten mjuknat ca 10-15 minuter.
◊ Ta kastrullen av plattan och mixa med stavmixer.
◊ Skär broccolin i små buketter och stek tills de får lite färg.
◊ Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör ner osten i små bitar.
◊ Låt smälta medan soppan sjuder (men inte kokar).
◊ Toppa med broccolin.
DESIGN
Snygg blogg jag har helt plötsligt!? Tur att det finns folk som kan och tycker det är okej att låna ut!
Uppdatera nån gång om ni inte ser :)
Längtar!
KYCKLINGPAJ
Det här blir nog nästan min nya favoritpaj, gjorde inget att jag haft flera matlådor och att vi har en paj till i frysen för stressiga dagar! Även om det låter som mycket vitkål och man inte tycker om det så var det kanon.

Ingredienser:
3 dl mjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
1 grillad kyckling
1 gul lök
1/2 litet vitkålshuvud, ca 4 dl kanske
1 påse tacokryddmix eller krydda själv med spiskummin, paprikapulver, chili...
1 liten burk creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
salt & peppar
riven ost, ca 2 dl
♥ Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta ihop pajdegen och ställt kallt en stund.
♥ Tryck ut i en form och förgrädda i 10 minuter.
♥ Hacka lök och vitkål och stek i lite smör till det blir mjukt.
♥ Dela kycklingen i små bitar och lägg i pannan.
♥ Tillsätt kryddor, creme fraiche och grädde.
♥ Låt puttra en stund och smaka av.
♥ Häll allt i formen, toppa med ost och grädda ca 25 minuter.
♥ Servera med sallad!
DRUMSTICKS

En annan indisk gryta blev det förra veckan, nu med kycklingben och lite andra kryddor. Var helt okej men ingen favorit, smakade mest kanel tyckte jag. Så jag ska leta efter nåt mer tikka masala aktigt till nästa gång och det här receptet behöver inte sparas. Men glöm inte naanbrödet, det är sjukt gott!
THAI
Godaste maten på länge! Kändes nästan som man satt där vid ett plastbord på en strand, eller i alla fall att man hade köpt hem mat från favorit thaistället ;) Kanske lite mycket att köpa hem första gången men sen har man ju allt till nästa gång. Kyckling i jordnötssås - try it!

För 4-5 portioner:
4 kycklingfiléer
0,5 dl vatten
2,5-3 dl matlagningsgrädde
3 tsk sambal oelek
3 msk jordnötssmör
2 tsk röd currypasta
2 tsk citronsaft
1 msk farinsocker
hönsbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
1 äpple
2 morötter
salt & peppar
♥ Strimla kycklingen i mindre bitar. Stek en stund så de får lite färg.
♥ Tillsätt vatten, grädde, sambal, jordnötssmör, currypasta, citronsaft, socker och buljong.
♥ Låt puttra en stund. Tillsätt sen pressad vitlök.
♥ Strimla/hyvla äpple och morot med potatisskalare och låt puttra med nån minut så de blir lite mjuka.
♥ Smaka av med salt & peppar och ev mer sambal eller currypasta.
♥ Servera med ris och sallad.
ÄLSKAR'T!!!
RÖDBETSSALLAD
Men inte direkt den traditionella varianten! Som tillbehör till biffar gjorde vi en rödbets- och tomatsallad och jag som inte ens gillar tomater tyckte det var gott (fast det kanske främst beror på att jag äääälskar rödbetor...). Lätt som en plätt och värt att testa iaf!

Ingredienser ca 4 portioner:
6-8 rödbetor
4 tomater
olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk balsamvinäger eller rödvinsvinäger
rosmarin, salt & peppar
♦ Skala och klyfta rödbetorna och koka ca 25 minuter.
♦ Skär tomater i klyftor och hetta upp oljan i en stekpanna.
♦ Tillsätt tomater och rödbetor, rosmarin och vitlök.
♦ Stek några minuter tills allt får fin färg och blir varmt.
♦ Tillsätt vinäger, salt & peppar och blanda runt!
BAKLAVA

Utökar kunskaperna med att testa lite udda bakverk eller iallafall inte något man tänker på varje dag. Hade ätit baklava en gång tidigare och även den här gången var det riktigt gott och faktiskt inte särskilt svårt att göra även om det var lite pill & fix. Mycket sött men samtidigt med massa nötter så en bra blandning. Egentligen ska man ha pistagenötter men jag hittade inga så det fick bli hasselnötter, gjorde ingenting tycker jag men ni gör som ni vill!
Ingredienser 16 mindre bitar:
1 paket filodeg (ca 250 gram) ev fryst
2,5 dl sötmandel
2,5 dl valnötter
2 dl hasselnötter
200 gram mandelmassa
150 gram smör
1,5 dl vatten
1,5 dl råsocker
1,5 dl honung
ev. 2 tsk pressad citronsaft
◊ Tina ev filodegen om den är fryst. Sätt ugnen på 175 grader.
◊ Rosta nötterna i en torr stekpanna och hacka sen ganska grovt.
◊ Riv mandelmassa och blanda ihop med nötterna.
◊ Smält smöret och låt svalna.
◊ Välj ut en form som passar filodegsarken eller klipp dem så de passar.
◊ Lägg ett filodegsark i formen och pensla smör ovanpå (det behöver inte täcka exakt överallt).
◊ Varva filodeg och smör i några ark till, ca en tredjedel av det totala antalet.
◊ Sprid ut hälften av nötblandningen och gör ett likadant filodegslager ovanpå.
◊ Sprid ut resten av nötterna och avsluta med ett filodegslager högst upp.
◊ Skär i bitar redan innan gräddning, lite knepigt (du behöver en bra kniv) men fortfarande lättare än efteråt tror jag!
◊ Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
◊ Blanda vatten, råsocker, honung och citronsaft i en kastrull och låt koka upp.
◊ Häll sockerlagen i formen när baklavan är färdiggräddad och låt all vätska sugas upp.

Kan serveras varm eller kall enligt receptet jag använde, vi åt det kallt och det funkade bra. Blir nog riktigt kladdigt om den fortfarande är lite varm men vad gör väl det? Det är gott med en klick creme fraiche till!
TIPS

En sallad känns mycket lyxigare om man strimlar till exempel gurka, morot eller zucchini! Görs enklast med potatisskalare om man inte har en matberedare :)
RESTER
Nu var det ett tag sen påsk men det här är ett perfekt recept för att använda upp lax- och potatisresterna. Frittata med gravad lax och västerbottenost, egentligen något mellanting mellan omelett och broccoli/blomkålsgratäng. Gör gärna nån kall sås eller god sallad med dressing till för det blir lite torrt att bara ha det som det är.

Ingredienser:
250 gram broccoli
1 blomkålshuvud
8 ägg
1 dl mjölk
salt & peppar
200-300 gram gravad lax
2-3 dl riven västerbottenost
♦ Sätt ugnen på 225 grader. Koka broccoli och blomkål i några minuter.
♦ Skär de avrunna grönsakerna i mindre buketter.
♦ Vispa ägg, mjölk, salt & peppar.
♦ Lägg ut broccoli och blomkål i botten av en form.
♦ Strö över hälften av osten och fördela laxen ovanpå.
♦ Häll på äggstanningen och resten av osten.
♦ Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter.
BLONDIE?
Och så förra helgens bakning: brownies med vitchoklad och hallon, även kallade blondies! Man får passa dom i ugnen, hade gärna tagit ut dom nån minut tidigare men gott blev det ändå med en klick grädde eller vaniljglass.

För ca 10-12 mindre bitar:
175 gram smör
200 gram vit choklad
2,5 dl brunt farin socker
2 ägg
skal och saft från 1 lime
4,75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
2-3 dl hallon
1 dl syltsocker
1 tsk vaniljsocker
♥ Sätt ugnen på 180 grader.
♥ Lägg hallon, syltsocker och vaniljsocker i en kastrull och låt koka ihop i ca 10 minuter. Mosa ihop hallonen så såsen blir så jämn som möjligt! Låt sen svalna.
♥ Smält smöret och lägg i den vita chokladen i bitar så den också smälter.
♥ Häll i farinsocker och tillsätt äggen ett i taget. Rör om försiktigt.
♥ Riv skalet från limen och pressa i saften.
♥ Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör försiktigt ner i smeten.
♥ Lägg bakplåtspapper i en form, ca 20x20 cm. Häll i hälften av kaksmeten.
♥ Klicka ut ca hälften av hallonsåsen och häll sen resten av kaksmeten ovanpå.
♥ Om man vill kan man försiktigt dra en kniv igenom så det blir ett mönster!
♥ Grädda ca 25 minuter.
Skär upp i bitar och låt svalna, då tyckte jag dom var godast!
FLÄSKFILE
Nu ligger jag lite efter igen! Förra helgens mat kommer här, fläskfile med mango chutney sås. Kanongott, serverades med klyftpotatis och rotfrukter.

Ingredienser ca 4 portioner:
1 fläskfilé
3/4 dl mango chutney
1 tsk sambal oelek
0,5 msk vitvinsvinäger
0,5 dl olja
1 dl matlagningsgrädde
4 soltorkade tomater
1/2 rödlök
dragon, timjan
salt, peppar
♦ Sätt ugnen på 200°C. Putsa fläskfilén och stek i stekpanna tills den fått fin yta.
♦ Lägg i en form, salta och peppra, och stek hel i ugnen ca 20 minuter.
♦ Blanda mango chutney, sambal och vinäger i en kastrull.
♦ Vispa ner oljan lite i taget med elvisp. Rör ner grädden.
♦ Hacka lök och tomater och blanda i. Krydda!
♦ Låt koka upp och småputtra sedan några minuter.
♦ Skär upp fläskfilén. Voilà!