KANTARELLSÅS
Blir några dagar mellan recepten nu, vi kör favoriter i repris och då är det ju inte så mycket att skriva. Här kommer däremot världens godaste kantarellsås som serverades med kyckling och sötpotatismos. Och den är inte svår att göra eller så men krämig och mumsig som tusan.

Ingredienser, sås till ca 4 portioner:
ca 200 gram kantareller
4-5 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
1 msk soja
1-2 msk rönnbärsgelé
Bryn svampen och salta lite. Om du har stekt tex kyckling, använd samma panna för smaken från skyn. Tillsätt creme fraiche, senap, soja och gelé och låt puttra ihop några minuter.
PLÄTTAR
Dagens lunch blir zucchiniplättar med rökt lax. Egentligen ett ganska somrigt recept men det funkar! Lite spicy med chilin men det var bara gott. Kan tänka mig att det går att variera plättarna ganska lätt också, får fundera på det...

Ingredienser 4 portioner:
1 zucchini
1 liten röd chili
1 vitlöksklyfta
2,5 dl mjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 vitlöksklyfta
2,5 dl mjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl riven ost
salt, svartpeppar
salt, svartpeppar
Tillbehör:
200 gram rökt lax
gräddfil, finhackad rödlök, rivet skal från 1 citron, citronpeppar
200 gram rökt lax
gräddfil, finhackad rödlök, rivet skal från 1 citron, citronpeppar
Riv zucchinin och hacka chili och vitlök. Blanda med mjöl, mjölk, ägg och ost. Salta&peppra. Stek plättar i lite smör, ett par minuter på varje sida. Blanda ihop en kall sås (förslag ovan) och servera med lax.
SÖTPOTATISPANNKAKOR
Har hittat ett nytt recept på nyttiga frukostpannkakor sen jag köpte lite nya sorters mjöl mm som jag nämnde förut. Och de här var nästan godare även om det var mer fix pga sötpotatisen. Dom här blev liksom luftigare. Men det är inget man står och vispar ihop på morgonen, kanske gör många på samma gång så dom räcker hela veckan!
!

Ingredienser för ca 4 portioner:
4 ägg
1 mosad banan
4 msk kokosmjölk
1 dl mosad ugnsbakad sötpotatis
2 msk kokosmjöl
1 tsk kanel
1 mosad banan
4 msk kokosmjölk
1 dl mosad ugnsbakad sötpotatis
2 msk kokosmjöl
1 tsk kanel
Dela en sötpotatis på mitten och lägg i en form med den skurna sidan nedåt. Stick några hål i skalet. Ställ in i ugnen på 200 grader i 30-40 minuter. Låt svalna och dra sen av skalet och mosa.
Vispa alla ingredienserna och grädda sen som mindre plättar eller flera större pannkakor på medelvärme.
Servera med tex blåbär, agavesirap och kokosflingor som jag eller kanske keso och nötter.
Lyxig frukost hela veckan!
PÄRON+GORGONZOLA
Den här pajen är nog med och tävlar om första platsen i kategorin pajer.
Allt i är ju supergott var för sig och blev bara bättre tillsammans.
Päron- och gorgonzola paj med bacon mmmmmm...

Pajdeg:
3,3 dl mjöl
125 gram smör
2 msk vatten
Knåda ihop till en deg och lägg i kylen ett tag. Tryck ut i en form och förgrädda i 10 min på 200 grader.
Fyllning:
1 paket bacon
1 liten röd lök
1 msk smör
1 msk brun farin
2 päron
4 ägg
2 dl matlagningsgrädde
ca 100-120 gram gorgonzola eller annan blåmögelost
Hacka lök och bacon och stek mjuka. Tillsätt smör och farinsocker och låt smälta. Hacka päronen i små botar och stek med resten tills de blir mjuka.
Vispa ägg och grädde och smula ner osten. Tillsätt allt från stekpannan och häll i pajformen. Grädda på 180-200 grader i ca 40 minuter.
BLOMKÅLSRÖRA
Har blivit mycket lätta middagar här på sista tiden eftersom jag varit ensam hemma.
Det här tog max 15 minuter och är mycket godare än vad man kan tro.
En sorts blomkålsröra med bacon, kommer helt klart göras igen.

Har inte exakt koll på proportionerna men nåt sånt här var det, blev 2 portioner:
nästan ett blomkålshuvud
1 paket bacon
någon matsked philadelphiaost
lite citronskal
svartpeppar och citronpeppar
(Ång)koka blomkålen ca 10 minuter. Stek samtidigt bacon i små bitar. Mosa blomkålen grovt och blanda med någon sked philadelphia. Servera med bacon och riv över lite citronskal och krydda. Klart!
MELLANMÅL
Mellanmålsmuffins är bra att ha nu till veckan, kommer blir några timmar i bibblan. Morötterna gjorde att de kändes väldigt matiga, så om man vill ha mer efterrättskänsla så kanske till exempel blåbär passar bra. Ska testa det nästa gång! Men har inga problem att äta dom här så länge :)

Ingredienser 12 st:
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk havssalt
1 msk kanel
3 bananer
3 ägg
3 msk kokosolja
3 finrivna morötter
1 dl hackade nötter/frön
2 tsk bakpulver
1 tsk havssalt
1 msk kanel
3 bananer
3 ägg
3 msk kokosolja
3 finrivna morötter
1 dl hackade nötter/frön
• Sätt ugnen på 200 grader.
• Blanda mandelmjöl, bakpulver, salt och kanel i en skål.
• Mosa bananerna och blanda i ägg och olja i en annan skål.
• Blanda mandelmjöl, bakpulver, salt och kanel i en skål.
• Mosa bananerna och blanda i ägg och olja i en annan skål.
• Riv morötterna och hacka nötterna.
• Rör ihop båda blandningarna och blanda i morötter och nötter.
• Klicka i smeten i muffinsformar och grädda i ca 20-25 min.
• Klicka i smeten i muffinsformar och grädda i ca 20-25 min.
De blir inte så stora men perfekta när man behöver lite energi!
ÄPPELPAJ
Har köpt massa roliga grejer att baka med så att man kan baka nyttigt! Kokosolja, mandelmjöl, kokosmjöl, agavesirap... Och så hade vi massa äpplen hemma som började sjunga på sista versen så jag hittade ett recept på äppelpaj som var riktigt gott. Med en klick vaniljglass (som i och för sig tog bort lite av det nyttiga...) så smakade pajen i stort sätt som vanlig äppelpaj. Om ni orkar leta efter ingredienserna (allt fanns inte på min närmaste mataffär) så rekommenderar jag det här starkt!
Varför göra en vanlig äppelpaj när den här var nyttig och lika god?

Fick inte till nån bra bild tyvärr!
Ingredienser:
2-3 äpplen
0,75 dl vatten
2-3 tsk kanel
3 ägg
1,5 dl riven kokos
1,5 dl mandelmjöl
0,75 dl russin
2 msk rå honung/agavesirap
3 msk kokosmjölk
0,75 dl kallpressad kokosolja
En nypa himalayasalt/havssalt
• Sätt ugnen på 175 grader
• Skiva äpplena tunt och lägg i en form smord med lite kokosolja
• Häll vattnet över äppleskivorna och pudra över kanelen
• Mixa övriga ingredienser i en matberedare eller vispa ihop till en smet
• Bred smeten över äpplena och toppa eventuellt med lite riven kokos och kanel
• Sätt in i ugnen ca 30 min eller tills den fått en fin färg
LUNCHMACKA
Ibland fastnar man i lite tråkiga vanor, till exempel när jag tänker på varma mackor så är det automatiskt ost och skinka och det känns ju inte så roligt även om det är gott ibland. Mikaela hjälpte mig med fantasin i somras, då var det brieost som hottade upp mackorna. Nu blev det en veg variant:
Philadelphiaost, färsk baby spenat, avocado och lite smulad ädelost!

Kanske passar som dagens lunch?
BOUNTY
Om man gillar kokos så bara måste man baka den här kokoskakan!
Seg och nästan lite knäckig, i alla fall i kanten, och huuur god som helst.
Inte så många ingredienser heller, du kanske till och med har allting hemma?

Ingredienser:
3 ägg
4,5 dl strösocker
2,75 dl vetemjöl
2,75 dl kokosflingor
150 gram smör
2 tsk vaniljsocker
♥ Sätt ugnen på 200 grader.
♥ Smält smöret och blanda alla ingredienserna i en skål med en slev (inte elvisp!)
♥ Smörj och bröa en form och häll i smeten.
♥ Grädda i 25-30 minuter och servera ljummen med en klick grädde eller glass.
Kakan åts upp utan problem när vi hälsade på den
här sötnosen förra helgen, här med sin stolta morbror!

PANENG NUA
Det här klassar sig nästan som ett nytt favoritrecept - thai köttbullar. Gott som helgmat fastän det inte alls tar lång tid att göra, perfekt helt enkelt. Ställ er och rulla köttbullar direkt vettja!

Ingredienser 4 portioner:
500 gram köttfärs
1-2 dl vetemjöl
3 msk olja
1 burk kokosmjölk
2 msk röd curry pasta
2 msk jordnötter
1 msk socker
1 msk fisksås
ev 5 limeblad
• Forma färsen till bollar och rulla i mjölet.
• Hetta upp oljan i en stekpanna och stek tills köttbullarna fått färg.
• Hacka jordnötterna och blanda ihop med resten av ingredienserna i en bunke.
• Häll såsen i stekpannan och låt småputtra i ca 5-10 minuter.
• Servera med ris eller nudlar. Gott!

BANANGLASS
Den där glassen på fryst banan som jag nämnde häromdagen, jag har testat lite nya smaker. Det blev inte helt perfekt så har ändrat mängden lite i efterhand och hoppas detta blir bättre, för det är kul med lite variantion på den där bananglassen som känns så lik vanlig glass och ändå inte har ett dugg socker i sig. Ursäkta de suddiga bilderna, blir så när man börjar göra glass sent på kvällen...

First up - citrusglass. Till 2 portioner:
2 frysta bananer
ca 1-2 tsk citronsaft
rivet skal från en halv citron
ca 1 tsk koncentrerad apelsinsaft
Mixa ihop med lite saft i taget och smaka av.
Tillsätt mer om det behövs, lite svårt när man
vill ha mer smak men inte vill att det ska bli för såsigt.
Ställ in i frysen en stund och låt stelna till innan du smakar.

Och på en ännu suddigare bild - morotskakeglass. Låter det inte underbart?
Tyvärr lite svårt att få till rätt smak, men ändå helt klart värt ett försök. Till 2 portioner:
2 frysta bananer
2 rivna morötter (små/medel stora)
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk kanel
0,25 tsk kardemumma
0,25 tsk ingefära
Mixa ihop bananerna med alla kryddor. Riv morötterna och blanda ner.
Ställ in i frysen en stund och låt stelna till innan du smakar.
Och som jag tror jag sa förra gången så är det bra att ta ut bananerna ur frysen en stund innan så de hinner tina lite och det går att mixa överhuvudtaget. Innan de åker in i frysen så är det bra att skala och skiva dem i mindre bitar så går allt det där fortfare också.
Säg till om ni har idéer på fler smaker så testar jag och utvärderar :)
FAVVO SOPPA
Har gjort lite olika varianter på den här gröna soppan med ädelost, en favorit har den helt klart blivit. Den här gången blev det zucchini, broccoli och lite spenat men har använt ärtor innan eller bara broccoli tex. Bara att koka upp, mixa och krydda!

Ingredienser 3-4 port
1 msk olja
4 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
1 zucchini
4-5 dl vatten
1-2 buljongtärningar, höns/grönsak
300 gram broccoli
3 kuber fryst spenat
0,5-1 dl mjölk eller matgrädde
80-100 gram ädelost (beroende på hur gott du tycker det är...!)
salt & peppar
• Hacka löken och zucchinin och fräs i olja i en stor kastrull i några minuter.
• Tillsätt vatten, buljong och broccoli.
• Låt koka i 5-10 minuter under lock.
• Mixa soppan slät och tillsätt mjölk/grädde och osten i små bitar.
• Värm upp utan att det börjar koka och salta & peppra.
Kanske en fralla av morotsbrödet till?
LÄTT LAX
Enklaste och mumsigaste laxen med pesto och philadelphiaost:

Blanda 200 gram philadelphia med ca en halv burk pesto.
Bred ut på 500-600 gram lax och stek i ugnen på ca 200 grader i ca 20 minuter.
Hos oss serverades det med blomkålsmos, tror jag har skrivit hur man gör det tidigare?
WRAP IT UP
Tips på snabb och lätt middag - wrap med proscioutto, mozzarella och sallad.
Tortillabröd funkar utmärkt!

ZUCCHINIKAKA
En chokladkaka med zucchini i, det tror ni inte på va? För det gjorde inte jag heller men...
det funkade! Ett exempel på en ganska nyttig efterrätt. Nästa gång gör jag den i en rund form så det blir mer kaka över den, nu tog jag en brödform bara för att receptet jag följde gjorde det. Som sagt förut, den är inte så söt men fortfarande chokladig och god, speciellt men en klick grädde eller glass (kanske sån där hemmagjord på banan..?)

Du behöver:
1 mellanstor zucchini
2,4 dl grahamsmjöl (jag hade inte så mycket så blandade lite med vanligt mjöl)
1,2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
0,25 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
1 tsk kanel
1 banan
1,2 dl strösocker
1,2 dl rapsolja
1 tsk vaniljpulver
1 dl torkade tranbär
• Sätt ugnen på 175 grader.
• Riv zucchinin fint.
• Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och kanel.
• I en annan skål, mosa banan och blanda med socker, olja och vanilj.
• Vänd ner zucchinin i bananröran och rör ner mjölet.
• Tillsätt tranbären och smörj en form.
• Grädda i ugnen, ca 45 min i en brödform. För en rund form behövs inte alls så lång tid eftersom den blir tunnare, kanske 20 min?
ALLT I ETT
Ibland är det skönt att blanda ihop allt i en form, ställa i ugnen och så har man en hel måltid en stund senare (förutom några salladsblad då kanske). Den har pastagratängen skulle vara snabb och det är den väl egentligen men det tog lite tid att hacka. Och så god att det var värt var det väl inte riktigt, men helt okej. Nästa gång byter jag nog ut lite grejer, kassler blir nog bacon istället och kronärtskockorna kom inte till sin rätt riktigt. Men det är en bra grund så är det bara att byta ut vad man vill ha sen.

Den här gången använde jag:
400-500 gram kassler
400-500 gram pasta
1 burk kronärtskockshjärtan
2 vitlöksklyftor
6 soltorkade tomater
en halv purjolök
2 ägg
400 ml färdig ostsås (om man vill att det ska gå snabbare!) eller egen bechamelsås
1 burk färdig tomatsås till pasta (ca 400 g)
1 dl riven ost
• Sätt ugnen på 225 grader och koka pastan.
• Om du gör egen bechamelsås, börja med den nu!
• Skär kassler och kronärtskockor i mindre bitar.
• Hacka vitlöken, tomaterna och purjolöken.
• Blanda allt detta med pastan.
• Blanda ostsås, tomatsås och ägg och rör ihop med pastaröran.
• Smörj en form och lägg i allt och strö över osten.
• Ställ i ugnen ca 20 minuter.
FRUKOST
Morotsbröd, riktigt bekvämt eftersom grunden till degen är havregrynsgröt.
Saftiga var dom också - testa!
Eftersom jag glömde att ta en bild och nu ligger de i frysen så lånar jag den här från josefinknave.se

50 gram jäst
5 dl ljummet vatten
4 portioner havregrynsgröt
2-3 stora morötter
0,5 tsk salt
12-15 dl mjöl (rågsikt, graham, vete eller vad man nu vill)
ev några frön
• Gör havregrynsgröt och låt den svalna helt.
• Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet.
• Riv morötterna och blanda med jästen, tillsätt gröten och salt.
• Arbeta ner så mycket mjöl att brödet släpper bunken & låt jäsa en timme.
• Dela degen i ca 20 bitar, tillsätt lite mer mjöl om det behövs och försök få dem runda annars går det bra att klutta ut dem på ett bakplåtspapper istället!
• Pynta med lite frön och låt jäsa i ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader samtidigt.
• Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
STRAWBERRY
I somras plockade vi jordgubbar, mååånga jordgubbar. Som sen dess legat i frysen i väntan på inspiration. Sylt kändes tråkigt, saft jobbigt och kräm onödigt. Men så! Nu har en del använts upp till jordgubbscurd, ni vet som lemon curd?! Går att ha som sylt, marmelad, i tårtor och så vidare. Har än så länge bara testat på en macka, och det var lika gott som man kan tänka sig, men får nog ta å svänga ihop nån tårta snart. Kan tänka mig att det blir himmelskt tillsammans med grädde...

200 g jordgubbar
2,5 dl socker
ev 1 lime
2 ägg
80 gram smör
1 msk maizena
Fixa ett vattenbad med en kastrull och en bunke. Häll i jordgubbar och socker och riv ner lite limeskal i bunken. När sockret är smält, knäck i äggen och lägg i smöret. Tillsätt 1 msk maizena och låt värmas i ca 20-30 minuter. Rör om då och då. Det är klart när du ser spår efter skeden tex.
Jag har bitar av jordgubbar i min curd men om man inte vill ha det är det bara att skära dem i mindre bitar innan allt läggs över vattenbadet.
Kanske blir en kvällsmacka!
FAJITA
Tacos är gott men det kan ju va kul med lite variation också och då borde ni testa den här
goat cheese fajita med kyckling. Om ni gillar getost förstås. Liknande smak pga
kryddblandningen men med en twist, supergott tycker ostälskaren!

Ingredienser 4 port:
500 gram kyckling
1 röd paprika
1 påse Fajita spice mix
200 gram getost
lite honung
färsk koriander
tortilla bröd
sallad, gurka, avocado etc
• Skär kycklingen och paprikan i små bitar och stek tills kycklingen är klar.
• Tillsätt kryddblandningen och lite vatten och låt puttra en stund.
• Hacka ost, koriander och sallad mm och servera allt med varma tortilla bröd!
GOD NÖDLÖSNING
Inte ofta jag bjuder på recept på korv och pasta men det här receptet gjorde så att det inte kändes som den nödlösningen som det faktiskt var. Och röd pesto - gott!

Skär valfri korv (gärna hög kötthalt!) i skivor och stek till de fått färg. Tillsätt 1,5-2 dl matlagningsgrädde och en halv burk röd pesto och låt puttra nån minut. Koka under tiden pasta och till exempel broccoli. Klart!
SVAMPPAJ
Vi har ju en del kantareller i frysen sen i somras och av den här påsen blev det
kantarellpaj med parmesan. Inte för att det smakade så mycket parmesan även fast
jag tog lite mer än vad som stod, men gott blev det ändå.

Pajdeg:
125 gram smör
3,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
2 msk kallt vatten
Fyllning:
kantareller
1 rödlök
4 dl riven parmesan
färsk basilika
4 ägg
1 dl matlagningsgrädde
3 dl mjölk
salt & peppar
• Sätt ugnen på 225 grader
• Blanda ingredienserna till pajdegen så det blir en deg
• Tryck ut i en form, nagga botten och låt stå i frysen 10 minuter
• Förgrädda i 15 minuter och sänk sen värmen till 175-200 grader
• Hacka löken och stek med kantarellerna en stund, lägg sen i pajskalet
• Riv parmesan och blanda nästan allt med hackad basilika, lägg i pajskalet
• Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och salt & peppar och häll i pajskalet
• Toppa med parmesanen som fanns kvar och grädda ca 35-40 min
FREDAGSGRYTA
Superenkel och god fläskfilégryta, går att variera i all oändlighet
beroende på vad man tycker om och inte!

Ingredienser:
1 fläskfilé
några soltorkade tomater, jag tog ca 5 st
1 vitlöksklyfta
1 köttbuljongtärning
1 liten purjolök
1,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl creme fraiche
salt & peppar, kött&grill krydda
• Putsa och skär fläskfilén i skivor
• Stek på hög värme tills skivorna fått färg och sänk sen värmen
• Strimla soltorkade tomater, purjon och vitlöken och lägg i stekpannan
• Häll på grädde, creme fraiche och smula ner buljongen
• Låt puttra tills köttet är klart, tar inte många minuter!
KANELROSOR
Kanelbullens dag!
Så här kommer ett recept på lite annorlunda kanelbullar som jag precis testade och jag överdriver inte när jag säger att det tar mindre än en timme! Jag fuskade nämligen med sån färdig pizzadeg till dom här kanelbullsrosorna, kanske inte klockrena rosor men ni ser väl?! Och visst såklart degen blir godare om man gör den själv, men om man inte hinner så gör jag gärna dom här istället för att köpa.

Av en pizzadeg blir det 5-6 stora rosor eller fler mindre. Utöver det behöver man:
ca 50 gram smör
1,5 dl socker
1 msk kanel
0,5 msk kardemumma
0,5 tsk muskotnöt
♥ Sätt ugnen på 175 grader
♥ Pensla muffinsformar med smör
♥ Smält smöret och låt svalna
♥ Blanda socker, kanel, kardemumma och muskot
♥ Skär pizzadegen (fortfarande ihoprullad) i 25-30 skivor (ca 5 per ros)
♥ Tryck ut skivorna lite med fingrarna eller kavla lite lätt
♥ Pensla smält smör på båda sidor av varje bit och doppa i sockret - ordentligt!
♥ Sätt ihop rosorna genom att rulla den första skivan och tryck dit 4 andra runt om som "blad"
♥ Tryck ner i formarna och grädda i ca 20-25 minuter


BACONLINDAT
Enkel men god helgmat, fläskfilé lindad med bacon.
Ingen marinad så smaken är mild och det kan behövas en smakfull sås, till exempel på soltorkade tomater ;) Även här blev det potatis och rödbetor i ugn till - en favorit!

1 fläskfilé
1 paket bacon
salt & peppar
• Sätt ugnen på 175 grader
• Rensa fläskfilén och linda bacon runt
• Bryn på hög värme någon minut så den får lite färg
• Lägg i en form och stek i ugnen tills den har innertemperatur 60 grader, det tar ca 15-20 minuter
• Låt vila några minuter i aluminuimfolie innan servering (den "eftersteks" också lite då)
2 dl creme fraiche
soltorkade tomater, ca 10 st
• Hacka de soltorkade tomaterna, blanda ihop och servera!
FLYGANDE KYCKLING
Perfekt att plocka upp en grillad kyckling på vägen hem och snabbt svänga ihop den här kycklinggratängen som därför bara behöver gratineras lite i ugnen. Smakade lite flygande Jakob pga jordnötterna och tomat/chili smaken men ändå lite annorlunda. Tillbehör kan vara lite vad som, här gjordes det potatis och rödbetor i ugnen samtidigt (tog dock lite längre tid...)

1 grillad kyckling
200 gram philadelphiaost
2 dl creme fraiche
2 tsk sambal oelek
2-3 msk tomatpuré
ca 100 gram jordnötter
0,5-1 dl riven ost
• Sätt ugnen på 225 grader
• Rensa/dela kycklingen i små bitar och lägg i en form
• Blanda philadephia, creme fraiche, sambal och tomatpuré
• Hacka jordnötterna och tillsätt dom
• Bred ut krämen över kycklingen och blanda runt allt lite
• Strö över riven ost och gratinera ca 15 minuter
CHEVRELAX
Ett riktigt gott recept på lax kommer här med chevre, dragon och sesamfrön. Mmmmmm...

500-600 gram laxfile
1 rulle chevre, getost ca 150 gram
2 dl creme fraiche
1 kruka färsk dragon
5 soltorkade tomater
ca 2 msk sesamfrön
• Sätt ugnen på 225 grader
• Smörj en form med lite olja och lägg i laxen, salta&peppra
• Smula chevren i en skål och blanda i creme fraiche
• Hacka dragon och tomater och blanda ner i krämen
• Bred över fisken och toppa med sesamfrön
• Ställ in i ugnen i ca 20-30 min beroende på storlek på laxen
Servera med sallad/varma grönsaker/potatis/ris/...?